Nepals maoister i indre strid

Lederne i Nepals maoistparti krangler åpenlyst etter det sviende valgnederlaget i fjor høst. Partiets toppleder Prachanda må ta en større del av ansvaret for valgnederlaget, mener andre ledere i maoistpartiet.

Publisert

Etter valgnederlaget er det kommet flere rapporter om hard strid mellom Prachanda og hans nærmeste nestkommanderende i partiet, tidligere statsminister Baburam Bhattarai. Prachanda anklages for egenmektig oppførsel og for å favorisere folk som står han selv nært i fordelingen av politiske posisjoner.

«For å bygge en sterk grunnmur for landets demokrati, burde partiene kanskje først bygge sine egne institusjoner og styrke sitt interne demokrati», twitret Bhattarai da striden med Prachanda var på det heteste. Tweeten ble oppfattet som en satirisk kilevink til partilederen.

Analytikere mener kløften mellom topplederne i maoistpartiet vil fortsette å utvides.

– Maoistpartiet vokste svært fort det forrige tiåret, og de klarte ikke å bygge opp tilsvarende partiinstitusjoner. Når du ikke har sterke institusjoner i et politisk parti, vil ­ledere med store ego barke sammen, og det vil ytterligere svekke partiet. Det er nøyaktig hva som har skjedd i ­maoistpartiet, sier den erfarne polit­iske kommentatoren CK Lal.

Den tidligere opprørsbevegelsen Nepals forente kommunistparti (maoistene) ble suverent største parti etter det første valget på grunnlovgivende forsamling i 2008, og fikk 229 av de 601 plassene. Men forsamlingen klarte ikke å bli enig om en ny grunnlov, og en ny grunnlovgivende forsamling ble valgt i november i fjor. Valget ble en skikkelig kalddusj for maoistpartiet, som bare fikk 80 plasser. Dermed ble maoistene redusert til det tredje største partiet. 

Maoistleder Prachanda hevdet det hadde vært en konspirasjon mot hans parti. Partiet krevde en grundig etterforskning av det de mente var valgfusk. Men valgkommisjonen og både nasjonale og internasjonale observatører hevdet det ikke hadde vært noen uregelmessigheter under valget.

Selv om hele partiledelsen sto bak kravet om gransking av angivelig valgfusk, var det flere som vedgikk at partiet heller burde granske seg selv for å finne årsakene til nederlaget.

«Jeg betrakter det som et spørsmål som trenger alvorlig sjelegransking at vi bare fikk rundt 12 prosent i store byområder. Hvor gikk vi feil?», twitret Bhattarai etter at valgresultatet var klart. 

Tilbakegangen for maoistpartiet begynte da en hard kjerne i partiet brøt med partiet for to år siden. En fraksjon under ledelse av maoistveteranen Mohan Baidya var uenig med Prachanda i hans støtte til fredsprosessen og den grunnlovgivende forsamlingen, og sa farvel til sitt gamle parti. 

Navin Singh Khadka er nepalsk journalist og korrespondent for BBC i Katmandu.


Powered by Labrador CMS