I den indiske byen Lucknow patruljerer Rød Brigade for å hindre overgrep og vold etter flere grove voldtekter i det indiske samfunnet de siste årene. Foto Jonas Gratzer

Indiske jenter slår tilbake

Etter mange grove voldtekter har indiske jenter nå fått nok. Jentegjengen i Rød Brigade lærer bort selvforsvar, og nøler ikke med å slå tilbake.

Publisert

En 25 år gammel gutt står tett inntil ei fire år yngre jente i en park i den nordindiske byen Lucknow. Han viser henne bilder på mobilen sin. Det kan se ut som et romantisk møte. Det er det ikke. De to er Facebook-venner, og han har manipulert bilder av henne så det ser ut som nakenbilder. Han truer med å publisere bildene dersom hun ikke ligger med ham.

– Ta vekk bildene, gjør ikke dette mot meg, roper hun.

Gutten blir nervøs og løper ut av parken.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier jenta oppgitt til sin veninne Usha.

– Gutten slapp unna i dag. Vi skal lære han ei lekse neste gang han møter deg, svarer Usha.

Deprimert

Usha Wishwakarma (26) er leder for grasrotorganisasjonen Rød Brigade. Inspirasjonen til å starte organisasjonen fikk Usha av den indiske politikeren Phoola Devi, også kalt Indias Robin Hood, som ble gruppevoldtatt og drept av en gjeng unge menn. Usha ble selv utsatt for et voldtektsforsøk mens hun studerte til lærer, av en kollega på skolen.

– Jeg var deprimert et helt år, og sa ingenting til mine foreldre, forteller Usha Wishwakarma.

Hun gikk i stedet til sine venner. Det viste seg at mange var blitt voldtatt eller utsatt for voldtektsforsøk. Sammen med noen venner startet Usha Rød Brigade. Organisasjonen skal lære jenter å slå tilbake.

Men det var først etter en mye omtalt gruppevoldtekt i 2012, at Rød Brigade fikk verdens øyne rettet mot seg. Den 23 år gamle legestudenten Nirbhaya ble brutalt gjengvoldtatt, blant annet slått med et jernrør, av seks menn på en buss i New Delhi. Nirbhaya døde av skadene. Etter det har statsminister Narendra Modi lovet et krafttak for å få slutt på vold mot kvinner.

– Nirbhayasaken er oppe i høyesterett nå. Der vil gjerningsmennene få dødsstraff eller fengsel på livstid, fastslår Usha.

Arbeider fra slummen

Rød Brigades hovedkvarter ligger i slumområdet Madiyaon i utkanten av Lucknow, hovedstaden i delstaten Uttar Pradesh. Murhusene er forfalne. Det er ingen kvinner å se på gata. Bare menn i forskjellig alder. En av dem, Ajay Patel, sitter på det lille kontoret med god utsikt til virkeligheten utenfor kontorvinduene.

– Om vi skal få til forandringer fra bunnen av, må vi være til stede der problemene er størst, sier Ajay, som også er styremedlem i Rød Brigade.

Arbeidet med å lære jenter selvforsvar foregår over hele landet. Til nå har 16000 jenter gått på selvforsvarskursene.

– Målet er at én million kvinner skal ha tatt våre selvforsvarskurs, forteller Usha, som selv reiser landet rundt for å holde kurs.

Presset fra ulike kvinneorganisasjoner i India har økt etter de mange grove voldtektene som har rystet landet de siste årene. Regjeringen og politiet er blitt kritisert for passivitet. Delstatsregjeringen i Uttar Pradesh har så smått begynt å lytte til kritikken. Rød Brigades krav om overvåkningskamera og flere jenteskoler har gitt resultat.

– Nå blir det satt opp kameraer på offentlige steder. Det er et skritt i riktig retning, sier Usha.

Et annet krav er flere toaletter, også på landsbygda. Mange kvinner blir voldtatt når de må gjøre sitt fornødne i det fri.

Spark og slag gir frihet

Et titall jenter i 20-årsalderen dukker opp på kontoret. De er kledd i rødsvarte t-skjorter. Usha tar med gruppen til et hustak i nærheten. Der skal de ha treningsøkt. Jentene roper høyt, og slår og sparker på slagputer og slagsekker.

Usha har med en jevngammel gutt som har den utakknemlige oppgaven å spille overgriper. Han dekker Ushas ansikt med hendene. Så går alt veldig fort. Usha slår mot halsen hans, tar tak i skuldrene og kjører kneet opp i guttens skritt.

– Sikt på halsen. Et slag mot blodårene og han svimer av med en gang, forteller hun spente tilhørere.

– Velkommen til denne voldtektsaudition, fortsetter Usha, samtidig som hun kaster av seg den unge mannen som har grepet henne bakfra, og retter et spark mot hodet hans.

Hun understreker at treningen bare dreier seg om selvforsvar, men at de skal kunne bruke vold om det trengs. For eksempel for å stoppe voldtektsforsøk.

– Et spark mot hodet eller skrittet avverger det meste. Har dere spørsmål om det?

Ushas søster, Laxmi Wishwakarma, er også med i gruppen. 18-åringen ble utsatt for to voldtektsforsøk da hun var tretten år gammel. Fordi det dreide seg om hennes onkel, ville ikke moren snakke om det.

– Det var et følsom tema fordi det var hennes bror som hadde forsøkt å voldta meg, forteller Laxmi.

– Nå lar de meg gå i fred

For tre år siden ble hun med i Rød Brigade for å lære å forsvare seg i lignende situasjoner. Et par ganger etter det har hun råket ut for unge gutter som har trakassert henne verbalt. Den siste gangen det skjedde gikk hun opp til guttene og delte ut et par ørefiker, forteller hun.

– Nå lar de meg gå i fred.

Skumringen faller over Madiyaon når Rød Brigade patruljerer gjennom slumkvarteret.

– Mest for å vise oss fram og la folk få vite at vi finnes her, blir vi forklart.

Søstrene Wishwakarma går lengst fremme i gruppen. Til tross for at de lærer bort selvforsvar, ser de ikke på det alene som den langsiktige løsningen for å få mer likestilte kjønnsroller i samfunnet.

– Vi må forandre folks holdninger fra grunnen. Det gjør vi gjennom utdanning, avslutter Laxmi. 

Powered by Labrador CMS