Yunus i strupen på NRK

- Skal jeg være generøs er NRK Brennpunkts program et stykke uansvarlig journalistikk, sier fredsprisvinner og professor Muhammad Yunus til Bistandsaktuelt.

Publisert

NRK-dokumentaren om Grameen Bank og mikrofinans som ble sendt i fjor er, ifølge Muhammad Yunus, den direkte årsaken til at han måtte forlate livsverket – Grameen Bank.

I dag kan han ikke lenger dra ut på landsbygda og treffe noen av de flere millioner låntakerne som har vært en del av livet i over 30 år. Yunus kan heller ikke treffe Grameen Banks første låntaker – Sophia - som Brennpunkt hevdet døde som en fattig kvinne. De som ble intervjuet hadde ikke noe med henne å gjøre, ifølge fredsprisvinneren.

- Sophia lever, vi snakker sammen på telefonen. De snakket med feil personer i programmet. Det er ekstremt, det er forferdelig, sier Yunus i ett eksklusivt intervju med Bistandsaktuelt i etterkant av en pressekonferanse. Han legger til at om han oppsøker landsbyene som er en del av gigantnettverket til Grameen Bank, vil det bli sett på med ublide øyne av myndighetene i landet.

- De vil si jeg forsøker å påvirke situasjonen, så det kan jeg ikke gjøre lenger, legger Yunus til.

Muhammed Yunus er i Oslo i forbindelse med styremøte i UN Foundation og for samtaler med Mikrofinans Norge.

- Det som har skjedd er veldig uheldig. Halvsannheter og falske påstander, sier Yunus om det som ble presentert av NRK.

Trist

I maktkampen om kontrollen av verdens første bank for fattige, har det norske programmet hyppig blitt brukt av Yunus ´motstandere. Beskyldningene har vært knallharde. Selv mener han at det som har skjedd ikke bare har vært ødeleggende for ham selv, men for ryktet til mikrofinansen verden over.

- NRK-dokumentaren trigget mye av det som har skjedd og det som skjer i Bangladesh nå. Stormen er langt fra over, den er fremdeles voldsom og vi ser ikke enden på det, sier Yunus.

- Hvordan har du opplevd de siste månedene?

- Det føles forferdelig når du ser at de har gått så langt, vi var helt uforberedt og visste ikke hvordan vi skulle håndtere situasjonen. Media er mektige og det er veldig vanskelig å forandre inntrykket som skapes. Brennpunkt var starten som fikk alt dette til å skje.

- Er du bitter?

- Jeg føler meg heller trist. Du skaper noe, folk er glad det og for muligheter de har fått gjennom det som er skapt. Så skjer det noe helt irrasjonelt og jeg kan ikke en gang forklare hvorfor dette har skjedd. Det er helt galskap.

Yunus sier at hans motstandere igjen og igjen bruker informasjonen som kom fra Norge og at det for mange blir en sannhet – til tross for at mange av påstandene er blitt tilbakevist.

- De som er kritiske til Grameen Bank fortsatte å snakke om hvor ille det er med mikrofinans. I stedet burde det vært feiring – mikrofinans gir mennesker verdighet og arbeidet og det har direkte påvirket livet til mennesker over hele verden, sier Muhammad Yunus.

Beskyldt for å stjele

Det som ble presentert i Norge, ble dratt ut av alle proporsjoner i hjemlandet, ifølge fredsprisvinneren. Der ble det presentert som om at han hadde overført penger til egne kontoer, noe som ikke skjedde.

- Ingen kan forklare hvorfor eller hvem som tjener på dette. Låntakerne var sjokkert og nå vet de ikke hva som vil skje videre. Banken er basert på et tillitsforhold og føler de at de ikke kan ha tillitt blir de veldig nervøse. Dette er mennesker som har mange penger på sparekontoen. Men jeg har fått mye støtte, både internt og eksternt, sier Yunus.

Årsaken til maktkampen og skittentøyvasken handler ifølge noen om en personlig vendetta, politiske motiver og ifølge andre regjeringens ønske om å få kontroll over banken som har et gigantnettverk som strekker seg over store deler av Bangladesh.

- Hva tror du er årsaken?

- Det velger jeg å ikke kommentere, det vil bare slå tilbake på meg selv.

Framtiden

En ny styreformann er utnevnt, men det er enda ikke klart hvem som vil overta direktør-stillingen. 97 prosent av Grameen Bank er eid av låntakerne, de resterende tre prosentene tilhører myndighetene. Yunus frykter at den nye direktøren vil bli håndplukket av regjeringen.

- Slik vil de kunne ta alle beslutningene, sier han.

- Er det som har skjedd slutten på Grameen Bank slik vi kjenner institusjonen?

- Vi er veldig bekymret. Men vi venter og ser til en ny direktør er valgt. Er han uavhengig og styrelederen ikke presser vedkommende til å ta dårlige beslutninger, da sier vi at det er OK. Men jo, vi er bekymret, gjentar Yunus.

- Du sier Brennpunkt-programmet er årsaken til alt som har skjedd, og at du ikke lenger er leder av Grameen Bank. Kommer dere til å gå videre med saken?

- Det har vi ikke besluttet. Vi veier fordeler og ulemper ved å gjøre det, sier Muhammad Yunus.

Bistandsaktuelt har ikke lykkes i å fått fatt i Brennpunkt-redaktør Vibeke Haug for å høre hennes mening om Yunus´påstander. Haug sier dette i en kommentar til fagbladet Journalisten: 

– Vi har i denne dokumentaren gjort en kritisk undersøkelse av Mikrofinans og Yunus sin rolle. Det har vært mange kritiske røster opp igjennom årene, men dette er kanskje den første helhetlige gjennomgangen av hele ordningen med mange internasjonale stemmer, derfor har prosjektet fått så stort gjennomslag. I den norske versjonen var det spesielt søkelys på en strid mellom Norge og Yunus, en oppsiktsvekkende sak som hadde vært unntatt offentlighet. Vi fikk tilgang på Norad-dokumentene som dokumenterte denne striden, og vi presenterte ikke annet enn fakta i denne saken, sier Haug til Journalisten.

Powered by Labrador CMS