Titusener ble hjemløse da jordskjelvet rammet. Også sykehus og helseklinikker ble rammet. Foto: NTB Scanpix

Nødhjelp på plass i Nepal

Et fly lastet med norske telt, som kan brukes både til feltsykehus og husly for den kriserammede befolkningen i Nepal, er på plass. Teltene har en verdi på rundt 700 000 norske kroner.

Publisert

Vi har sendt ti store telt som skal brukes som helseklinikker. De ble betalt for ved hjelp av innsamlede midler i Norge.

Informasjonsleder Philip Crabtree i Redd Barna

Nesten ti tusen mennesker mistet livet og titusener ble hjemløse da et kraftig jordskjelv rammet Nepal for to uker siden. En hel verden har mobilisert, og i Norge har de største organisasjonene hatt flere pengeinnsamlinger.

- Vi har sendt ti store telt som skal brukes som helseklinikker. De ble betalt for ved hjelp av innsamlede midler i Norge, sier informasjonsleder Philip Crabtree i Redd Barna.

Etterspurt

En rekke norske bedrifter har vært med på å levere livsviktige produkter og løsninger til Nepal etter jordskjelvet. Mange av nødhjelpsproduktene er finansiert og forhåndslagret gjennom det norske beredskapssystemet, NOREPS, som administreres av Innovasjon Norge. Teltene som er sendt er levert av den norske bedriften Rofi AS som har lang erfaring med FN- og nødhjelpsmarkedet.

NOREPS er et nettverk mellom Innovasjon Norge, Utenriksdepartementet, Norges Røde Kors, ledende norske humanitære organisasjoner, Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) og mer enn 50 bedrifter som leverer varer og tjenester til dette markedet.

- Norske bedrifter har mye å tilby FN og internasjonale organisasjoner. I komplekse katastrofesituasjoner er det behov for mye mer enn tepper og førstehjelpsutstyr. Spesielt etterspørres løsninger innen bærekraftig energi, husly og beskyttelse, helse, IT og telekommunikasjon, ernæring og mat, logistikk, vann, sanitær og hygiene. Dette er områder hvor vi har mye å tilby fra Norge sier Vidar Ellingsen, direktør i NOREPS til Bistandsaktuelt.

Han sier videre at norske varer etterspurt av FN fordi organisasjonene som arbeider i kriseområder ute vet at norske bedrifter leverer høy kvalitet

- Ikke nødvendigvis rimeligst, men det er materiell som er godt kjent, mange vært med i mange år. Brukerne der ute lært å sette pris på materiellet på grunn av kvalitet, sier Ellingsen.

Forhåndslagrer

Norge bruker rundt 30 millioner årlig til innkjøp og forhåndslagring av varer som kan brukes i nødhjelpsarbeid verden over. Crabtree sier til Bistandsaktuelt at det er unntak og ikke regel at varer sendes helt fra Norge. Men av og til er det nødvendig.

- At vi har sendt telt med fly fra Norge er et unntak fra regelen om at vi vanligvis kjøper og lagrer nærmere krisestedet, av forskjellige hensyn som kost, effektivitet og lokal handel. Også internasjonale Redd Barna har sendt fly med 44 tonn med presenninger, telt, hygienepakker, husholdningsutstyr og annet livsnødvendig utstyr. Det ble sendt inn fra Manila, sier Crabtree.

Lokalt ansatte

Men om nødhjelp og internasjonale hjelpearbeidere strømmer til Nepa, er det nepaleserne selv som er bærebjelken i det massive arbeidet som ble satt i gang etter at jordskjelvet rammet.

- De er på plass først, utgjør størstedelen av kapasiteten, kjenner lokale forhold og forstår kontekst. Derfor jobber vi mye med forebyggende arbeid i utsatte områder: bidra til at de kan respondere raskt og trygt, og fortsette livsviktige tjenester når krisen rammer, sier Crabtree.

Følgende NOREPS-bedrifter har så langt levert varer og tjenester til Nepal:

Lunner Produkter AS: Vann, sanitær og hygiene kits (WASH-kits) gjennom Kirkens Nødhjelp og verktøysett gjennom Verdens Matvareprogram (WFP)
A-Aqua AS: Vannrenseutstyr gjennom Verdens helseorganisasjon (WHO)
Kongsberg Satellite Services AS: Satellittbilder for å gjøre analyse av skadeomfang til UNITAR / UNOSAT
Bright Products AS: Multifunksjons solcellelamper med mobillader gjennom FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og FNs utviklingsprogram (UNDP)
O.B. Wiik AS: Lagerhaller til nødhjelpsprodukter gjennom WFP
W. Giertsen Hallsystem AS: Lagerhaller gjennom WFP og WHO
Rofi AS: Telt til mobile feltsykehus gjennom Norges Røde Kors samt familietelt gjennom WFP,UNDP og Redd Barna
Norlense AS: Oppblåsbare telt til feltsykehus gjennom Norges Røde Kors
Astrium Services AS: Satellitt- og telekommunikasjonstjenester gjennom WHO og UNDP
Ansur AS: Geo-merkede bilder og IT-løsninger for rask tilgang på skadevurderinger gjennom UNOSAT

Powered by Labrador CMS