Bekymring blant Nepal-hjelperne
Flere organisasjoner med arbeid i Nepal har gått sammen om en felles bekymringsmelding til utenriksminister Børge Brende. Organisasjonene frykter at Norge vil svikte det langsiktige hjelpearbeidet etter jordskjelvet. UD ber organisasjonene avvente budsjettet.
Bak initiativet står organisasjonene FORUT, Normisjon, Utviklingsfondet, Plan, nettverket for misjonsorganisasjoner Digni, LHL Internasjonal, Atlas-alliansen, Norges Blindeforbund og HimalPartner.
I sitt brev til utenriksministeren viser de til signaler fra Norges ambassadør i Nepal om at årets bevilgning er oppbrukt og det ikke er sannsynlig med noen økning i rammen til organisasjonene neste år.
«Lokale organisasjoner står nå i fare for å trappe ned hjelpearbeidet og si opp lokalt ansatte med verdifull kompetanse på grunn av manglende kontinuitet i finansieringen til jordskjelvresponsen og nødhjelpsarbeidet», skriver organisasjonene.
«Ubrukte midler»?
Organisasjonene viser også til en artikkel i den lokale avisen Himalayan Times der det hevdes at «myndighetene ennå ikke har begynt å bruke midlene Norge og andre givere har bidratt med».
Utenriksdepartementet opplyser på sin side til at norske humanitære midler i all hovedsak har gått til ikke-statlige og multilaterale organisasjoner, særlig FN-systemet. Bare en veldig liten del av norske bevilgninger har gått gjennom myndighetene.
Ifølge UD er 210 millioner kroner av de 230 millioner kroner Norge bevilget i humanitærhjelp etter jordskjelvet blitt brukt. Norge er det landet som har gitt aller mest nødhjelp etter jordskjelvkatastrofen i Nepal, nest etter USA.
Langvarig bistand
– Norge har et langvarig engasjement i Nepal og vil fortsette å bistå med utviklingsarbeid, uttalte statssekretær i UD Tone Skogen til NRK Oppland tidligere denne uka.
Hun viser til at budsjettdetaljer for støtte til Nepal i 2016 kommer i statsbudsjettforslaget som blir framlagt i oktober.
– Ødeleggelsene er enorme og det vil være behov for gjenoppbyggingsarbeid i lang tid fremover. Det er beklagelig at ikke myndighetene har fått mer fortgang i gjenoppbyggingsarbeidet. Vi tar opp denne bekymringen både i våre samtaler med myndighetene og gjennom FN, sa Skogen.