Innrømmer «feil» etter brå Sri Lanka-exit
Denne uka kunne Bistandsaktuelt fortelle om kraftig kritikk mot Plan etter at organisasjonen i all hast avsluttet engasjementet på Sri Lanka. En rekke kilder uttrykte at organisasjonen - som har som et av sine viktigste mål å hjelpe sårbare barn - sviktet 20 000 barn.
Tidligere ansatte og mottakere av Plans hjelp i noen av Sri Lankas fattigste områder uttrykte overfor Bistandsaktuelt at det er uforståelig at Plan kunne forlate barna - uten å sørge for at de ble fulgt opp. Da Plan i desember 2019 informerte om at de stengte Sri Lanka-programmet, ble det formidlet at årsaken til avviklingen skyldtes at Sri Lanka hadde hatt god økonomisk utvikling. Plan forsikret også fadderne om at barna ville bli godt ivaretatt.
Men som Bistandsaktuelt avslørte denne uka slet Plan Sri Lanka med skyhøye kostnader og interne konflikter - og dét var ifølge en rekke kilder hovedgrunnen til at Plan International brått avviklet hjelpearbeidet.
Britiske The Guardian har fulgt opp Bistandsaktuelts sak, og har fått Plan-ledelsen i England i tale. I en artikkel publisert på storavisens Global Development-nettsider heter det at Plan nå innrømmer «en rekke feil» da Sri Lanka brått ble forlatt på tampen av 2019.
Lokal organisasjon: - Ble opprørt
Dr Manoj Fernando, tidligere leder for srilankiske Foundation for Health Promotion, en organisasjon som jobbet med ernæringsprosjekter i distriktene Monaragala og Anuradhapura, sier nå til The Guardian at ingen påtok seg ansvaret for barna som plutselig stod uten Plan-hjelp. Dette står i sterk kontrast til det Plan selv formidlet til faddere i Norge og andre land.
- Vi fikk høre at de plutselig hadde stengt, og ble opprørt, sier Fernando.
Overfor Bistandsaktuelt fnøs eks-guvernør i Uva-provinsen Maithri Gunaratne av Plans exit-forklaringer.
- Plan har rett og slett etterlatt en masse barn i en vanskelig situasjon.
Og Sunadari Jayasuriya, som i tre år var assisterende landdirektør for programarbeidet i Plan Sri Lanka, uttalte til Bistandsaktuelt at nedstengningen rammet de 20 000 barna hardt.
- Plan bestemte seg brått for å avvikle alt hjelpearbeid, uten å informere barna og deres familier i sårbare lokalsamfunn. Det er sjokkerende at en anerkjent organisasjon som Plan kan oppføre seg slik mot barn de skal hjelpe, sa hun til Bistandsaktuelt.
Plan til The Guardian: «En rekke feil»
Overfor Bistandsaktuelt uttrykte Plan Norges generalsekretær Kari Helene Partapuoli at hun ikke kjente til de skyhøye administrasjonskostnadene eller at de sårbare barna - som inntil nylig hadde 1800 norske faddere - ble overlatt til seg.
Partapuoli uttryke at Plan var «åpne for at ting kunne vært gjort bedre», men til The Guardian innrømmer organisasjonens toppledelse i England nå at det ble gjort en rekke feil.
I en skriftlig uttalelse til storavisen, heter det at «vi erkjenner at vi har gjort mange feil under exit-prosessen, og er fast bestemt på å lære av dem for å forhindre at de skjer i vår organisasjon igjen».
I likhet med Plans norske generalsekretær uttrykker også Plans toppledelse at avgjørelsen om å trekke seg ut i hovedsak handlet om at Sri Lanka har sett positiv utvikling de siste årene - men at valget var «komplekst». Ledelsen påpeker at det ble gjennomført «en intern gjennomgang» som avdekket et behov for å «definere essensielle kriterier» for å forlate et land, samt hvordan fadderbarn og familier skulle støttes - men det er foreløpig uklart om Plan akter å foreta seg noe for de 20 000 barna som nå står uten hjelp.
Overfor Bistandsaktuelt uttrykte eks-guvernøren i Uva at Plan «bør rydde opp» slik at fattige blir behandlet skikkelig.
- Plan bør sende folk hit som sørger for at organisasjonen holder løftene sine overfor de fattige i områdene hvor de jobbet. Hvis Plan ikke gjør det, bør nasjonale myndigheter der de samler inn penger straffe organisasjonen, sa Maithri Gunaratne til Bistandsaktuelt.
Plans toppledelse påpeker i sin uttalelse til The Guardian at organisasjonen kommuniserte beslutningen om å trekke seg ut til «fadderbarn og deres familier», samt til «lokale og nasjonale myndighetsrepresentanter umiddelbart etter at informasjonen ble kunngjort til våre ansatte», men beklager utydelighet i kommunikasjonen.
«Vi beklager på det sterkeste at noen av barna, samfunnene, giverne og partnerne som var involvert i vårt arbeid i Sri Lanka føler at vi gikk for brått fram og at kommunikasjonen vår ikke var tilstrekkelig», heter det i uttalelsen.