
Samler inn millioner – Japan sier nei takk!
Nordmenn gir millioner av kroner til katastroferammede Japan, uten at landet har bedt om det. Japan mener de er i stand til å håndtere situasjonen. – Problematisk at organisasjoner skal ta i mot penger for at nordmenn skal føle de bidrar, sier Håkon Bolkan i Leger uten grenser.
For et knallhardt innsamlingsmarked er Japan "en gave". Norske organisasjoner mobiliserte kort tid etter jordskjelvet og tsunamien rammet og har samlet inn millioner av kroner allerede – men Japan vil ikke ha norsk – eller internasjonal humanitær hjelp. Igjen risikerer man at millioner av øremerkede kroner ikke blir brukt slik intensjonen var. I skyggen står katastrofer som Elfenbenskysten og Libya.
Store aktører som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors har opprettet egne kontoer der folk kan donere penger spesifikt til japanerne. Til sammen har disse tre hjelpeorganisasjonene samlet inn rundt fem millioner kroner siden fredag. Leger uten grenser har valgt å avstå fra øremerket innsamling til Japan fordi de medisinske behovene på bakken ikke rettferdiggjør en slik mobilisering.
- Det har vært uttrykt i debatter at organisasjonene skal ta i mot penger for at nordmenn skal føle de er med og bidrar. Det tar vi sterkt avstand i fra. Vi tror det viktigste for nordmenn er å gi penger der de har mest effekt. Ender man med en stor sum penger som står ubrukt i Japan så er det problem, sier styreleder i Leger uten grenser, Håkon Bolkan.
- Andre situasjoner faller helt i skyggen av det som skjer i Japan og myndighetene ivaretar selv de fleste medisinske behovene på bakken. Selvsagt ønsker vi å få penger, men ikke øremerkede midler. Vår etikk er helt klar, vi skal til enhver tid bruke midlene der behovene er størst. Det er hva som guider oss i våre prioriteringer. Akkurat nå er det større behov for å sette inn ressurser i Elfenbenskysten, sier Bolkan.
Problematisk
Unicef Norge er den eneste norske organisasjonen som har et toppbanner på hjemmesidene som sier "Hjelp barna som er rammet av krisen i Libya – støtt arbeidet". Generalsekretær i Norge, Kjersti Fløgstad, opplyser at organisasjonen har vært i kontakt med de japanske myndighetene, men er foreløpig ikke blitt bedt om å bidra.
– Vi har tilbudt vår støtte, men regjeringen i Japan har ikke gitt uttrykk for at den trenger hjelp, sier Kjersti Fløgstad i Unicef Norge.
Generalsekretæren mener det kan være problematisk at pengegaver til hjelpeorganisasjonene øremerkes de ulike katastrofene.
– Hva gjør man med pengene dersom det viser seg at behovet likevel ikke er så stort? Selv om behovene til menneskene i Japan er store og presserende, oppfordrer vi til at vi ikke glemmer de pågående krisene i Libya og Elfenbenskysten, understreker Fløgstad i bloggen sin.
Miljø og utviklingsminister Erik Solheim har også uttalt at det som er den tikkende bomben i dagens humanitære landsskap er Elfenbenskysten. Over 400 000 mennesker er drevet på flukt. At sikkerhetsrådet nå har sagt ja til angrep på Libya, gjør også at de humanitære behovene i Gaddafis rike trolig vil øke de neste ukene.
Vil ikke ha hjelp
Japan har siden jordskjelvet rystet de østlige delene av landet vært klinkende klare på at de ikke trenger nødhjelp fra andre land. Over hundre land har tilbudt sin hjelp – Japan har takket ja til assistanse fra om lag 15. Da gjelder det spisskompetanse blant annet innen atomkraft. Chief Cabinet Minister Edano har også gått ut og sagt følgende:
"We would also like to ask that donors refrain from providing fresh or easily perishable foods, or other items that do not keep well. Some donors have been bringing items in directly, which has led to some confusion. While we want to deal with this situation flexibly, in order to avoid confusion, we ask that these kind offers be directed to the prefectural."
Aggresiv innsamling
Japan Røde Kors er også blant de som har sagt igjen og igjen etter jordskjelvet at de ikke ønsker eller trenger assistanse utenifra. " Japan Røde Kors, med støtte fra Den internasjonale Røde Kors Føderasjonen, har bestemt at bistand utenfra ikke er nødvendig og at man dermed ikke ber om pengestøtte eller annen bistand fra givere på det nåværende tidspunktet." Uttalelsen ble publisert for få dager siden.
Det har ikke stoppet amerikansk Røde Kors å samle inn 34 millioner dollar til katastrofeofrene. Det har heller ikke stoppet Norges Røde Kors. Bare timer etter at det smalt i Japan var innsamlingsbanneret på plass på organisasjonens hjemmeside. Situasjonen var enda uavklart. Når Bistandsaktuelt klikket seg inn på giversiden var det merket "jordskjelvofre blant annet i stillehavsområdene". Dette er siden blitt justert til "tsunamiofrene i Japan".
- Det er ikke slik som sitatet sier, vi er i fortløpende dialog og Japansk Røde Kors har åpnet for å ta i mot donasjoner og ber på sine nettsider om at de som ønsker å støtte gjør det gjennom nasjonal forening. Vi kommuniserer tydelig at pengene går til nødhjelp, gjenoppbygging og kan brukes til forebyggingsaktiviteter i regionen. Situasjonen utvikler seg i Japan. I løpet av de siste dagene har de japanske myndighetene åpnet for søk og internasjonale redningsteam og internasjonal assistanse i forbindelse med atomkraftverket, og japansk Røde Kors har åpnet for og mottatt donasjoner fra blant andre nasjonalforeninger av Røde Kors, sier mediesjef Jon Martin Larsen.
- Er det problematisk å samle inn til "rike" Japan når det finnes andre humanitære katastrofer i langt mer marginaliserte områder?
- Jeg synes ikke vi skal sammenligne katastrofer. Åpenbart at Japan vil ha behov i mange år framover. Vi merker et sterkt engasjement for Japan og velger da å la folk få gi sin støtte til arbeidet som pågår, vel vitende om at vi har gode kanaler inn mot japanske røde kors og at pengene blir brukt på en god måte. Vi vet det blir verdsatt, sier mediesjef Jon Martin Larsen.
Debatten raser
Holden Karnofsky, grunnlegger av GiveWell, et nettsted som forsker på veldedighetsorganisasjoner, sier han ble slått av hvor fort mange nonprofit grupper handlet for å opprette annonser med søkeord som "Japan", "katastrofe", "jordskjelv" for å bedre sjansene til å bli synlige under google-søk.
- Det har vært en aggresiv pengeinnsamling rundt katastrofen i Japan og jeg tror ikke donasjonene nødvendigvis vil bli brukt i Japan – fordi det ikke er behov for det, har Karnofsky uttalt.
Diskusjonene om hvorvidt det er riktig å samle inn penger til "rike" Japan raser på blogger verden over. Det store spørsmålet er hvorvidt pengene faktisk vil bli brukt på prosjekter i Japan. Også på twitter raser diskusjonene. Philanthropy Action skriver " Dere har gått glipp av det beste tipset for å hjelpe Japan: Ikke gi penger. De trenger det ikke og vil ikke ha det ( i det minste ikke nå).
Hva mener du? Delta i debatten her – eller på Facebook.