Stor mobilisering blant pakistanere i Norge
1 300 mennesker har mistet livet i flomkatastrofen i Pakistan til nå. Det har ført til stor mobilisering og giverglede blant norskpakistanere. Vi har møtt noen av ildsjelene som jobber for å hjelpe mennesker etter flommen.
– Vi begynte å dele ut mat allerede én uke etter at flommen startet. Til nå har vi delt ut mat til 38 000 mennesker og gitt medisinsk behandling og medisiner til 3 850, sier Malik Munir, som er en av lederne i den muslimske hjelpeorganisasjonen Rahma.
Bistandsaktuelt møter norskpakistaneren i garasjeanlegget til moskeen Søndre Nordstrand Muslimske Senter på Mortensrud i Oslo, hvor medlemmer av Rahma i tillegg til eget hjelpearbeid bidrar til moskeens klesinnsamling.
– Vi samler inn klær, som deretter sorteres, pakkes og merkes før de sendes til Pakistan, forklarer Munir.
«Rahma» betyr barmhjertighet på arabisk
En av de som kommer for å levere klær er taxisjåføren Aftab Ahmed.
– Jeg samler inn for å hjelpe de som er i en nødssituasjon, sier han mens han leverer en koffert og flere poser med klær i garasjeanlegget, sier han.
Ahmed kommer fra Punjab-provinsen i Pakistan, er en av rundt 40 000 personer i Norge som enten er fra Pakistan eller har foreldre fra Pakistan. Det er også Munir.
– Vi må sende hjelp så fort som mulig, en tredjedel av landet er under vann, sier Munir i Rahma.
De jobber likevel ikke bare med kortsiktig hjelp nå, men også med langsiktig bistand.
«Rahma» betyr barmhjertighet på arabisk, og organisasjonen har siden oppstarten i 2004 vært drevet 100 prosent frivillig. I dag har den mellom 1 000–1 500 medlemmer, hvorav aller fleste har flerkulturell bakgrunn.
Mohammad Iqbal Raja, som leder moskeen, mener at arbeidet som gjøres av Ramhma og moskeen er viktig nå, men legger vekt på at behovet vil være stort i lang tid fremover også.
– Det kommer en neste etappe, og da vil vi bidra i rehabiliteringen, sier han, og forteller at moskeen nå ser på mulighetene for å starte en klinikk for gravide og mødre i Pakistan.
– Det er bedre å gi penger enn klær
Wakas Mir, som driver butikken «Tahoor Store» på Grønland i Oslo, jobber også for å hjelpe folk i Pakistan.
Han er ikke kritisk til Søndre Nordstrand Muslimske Senter sin klesinnsamling spesifikt, men mener generelt at det det er lurere å gi penger enn klær.
– I tidligere klesinnsamlinger har vi opplevd at klærne ikke vært vasket eller egnet for bruk. Jeg mener at det er bedre å gi til hjelpeorganisasjoner i Pakistan, som kan kjøpe nye klær, og de klærne folk har behov for, sier har når Bistandsaktuelt besøker ham i den lille butikken.
Selv startet han en innsamlingskampanje i august hvor han til nå har samlet inn 160 000 kroner til organisasjonen Alkhidmat sitt hjelpearbeid i Pakistan. Folk gir både gjennom innsamlingsstjenesten Spleis og med kontanter eller Vipps i butikken hans, som er i samme bygg som moskeen Islamic Cultural Centre (ICC).
– Moskeen har oppmuntret oss til å gi under fredagsbønnen, og mange i moskeen kommer innom for å gi gjennom meg, sier Mir.
Slik brukes pengene
Pengene Mir samler inn i denne innsamlingskampanjen går til Alkhidmat sitt arbeid, hovedsakelig i provinsene Sindh og Balutsjistan, som er hardest rammet av flommen.
– Alkhidmat var førstevalget mitt fordi de en stor organisasjon som også er godkjent av Innsamlingskontrollen her hjemme i Norge. De bekrefter at de har mottatt pengene og dokumenterer alt de gjør, forteller Mir.
Han sender penger fortløpende til organisasjonen for hver 50 000 han samler inn. Til nå har de innsamlede pengene hovedsaklig blitt brukt til telt for de som har mistet hjemmene sine.
– Alkhidmat har også delt ut varm mat, men det ble stoppet fordi det var andre behov, som behovet for telt, som var større, sier han.
Nå jobbes det også med å sette i gang arbeid for å hjelpe jenter og kvinner spesifikt.
– Andre behov glemmes ofte når kriser oppstår, som sanitærprodukter for jenter og kvinner. Jeg samarbeider derfor nå med Alkhidmat om dette, sier norskpakistaneren.
– Norge har råd til å hjelpe mer
Både Wakas Mir og Søndre Nordstrand Muslimske Senter oppfordrer alle som kan til å hjelpe flomofrene.
– Folk bryr seg, enten det er etniske nordmenn eller ikke. Men folk vet kanskje ikke like mye om det som skjer i Pakistan som det som for eksempel skjer i Ukraina, sier nestleder i moskeen Mansha Khan.
Leder i moskeen Mohammad Iqbal Raja understreker samtidig at deres mål ikke er å sette ulike lands behov oppimot hverandre.
– Det er ikke der vi skal være. Men jeg synes at Norge har råd til å hjelpe mer i Pakistan, sier Raja.
Til nå Norge gitt 25 millioner til det kriserammede landet.
– Hva er 25 millioner når det brukes gjennom dyre kanaler? Jeg lurer på hvor mye som faktisk kommer frem, sier lederen i moskeen.
– Hvorfor ikke bruke slike organisasjoner rom Rahma, som allerede har et apparat og mindre administrasjonskostnader enn de store hjelpeorganisasjonene, legger han til.
Les også: En ekte frivillig organisasjon