Slik så det det ut da Arbeiderparti-regjeringens kvinner feiret sitt to-årsjubileum i 1988. Kvinnene i regjeringen hadde en egen feiring på Bristol. Foran f.v.: Anne-Lise Bakken, Gro Harlem Brundtland, Tove Strand Gerhardsen og Sissel Rønbeck. Bak fra v.: Helen Bøsterud, Kirsti Kolle Grøndahl, Gunhild Øyangen og Vesla Vetlesen.

En av bistandshistoriens første statsråder er død

Vesla Vetlesen, som var Norges andre bistandsminister, er død 93 år gammel. 

Publisert Oppdatert

Vetlesen var statsråd for Arbeiderpartiet fra 1986 til 1988 i det som omtales som Gro Harlem Brundtlands kvinneregjering. Hun var den andre nordmann i rollen. Kun Reidun Brusletten fra Kristelig Folkeparti hadde innehatt rollen som bistandsminister før henne.  

Vesla Gunvor Vetlesen døde 21. august i år.

Den botanikkinteresserte eks-statsråden Vesla Vetlesen ble fotografert av NTB på sin 70-årsdag.

Vetlesen hadde allsidig bakgrunn fra bistandsfeltet. Hun var, i tillegg til sin statsrådperiode, også ansatt som organisasjonssekretær i Redd Barna, som internasjonal sekretær i Norsk Folkehjelp og som mangeårig saksbehandler i LOs internasjonale avdeling. 

– Når vi skal se på det samlede bildet av den norske bistandsinnsatsen er det lett å undervurdere det arbeidet de private organisasjonene har gjort. Jeg har spesielt fulgt arbeidet til LO, kooperasjonen og landbruksorganisasjonene. Prosjekter er en ting, men viktigere er det å se på hvilket arbeid som gjøres for å bygge opp strukturene i et samfunn. Hvorfor har det for eksempel gått ganske bra i Botswana, men ikke i Tanzania? Det har med faste strukturer og langsiktighet å gjøre, sa Vetlesen til Panoramas forløper Bistandsaktuelt i 2003.

Hun mente også at bistandsdebatten i altfor stor grad hadde handlet om volum og prosenter og i for liten grad om innhold. 

I ungdomsårene var hun medlem av Norges Kommunistiske Parti (NKP).  

Den tidligere bistandsministeren var gift med krigsseileren Leif Vetlesen, som gikk bort i 2003. Hun var født i Farsund i Vest-Agder og hadde utdannelse i tekstildesign fra Statens Håndverks- og kunstindustriskole.

Vetlesen skrev også flere bøker, de fleste om botanikk, plantedyrking og natur.

Den tidligere Arbeiderparti-ministeren ble bisatt tirsdag på Østre gravlund i Oslo.

Powered by Labrador CMS