Ni smarte sommertips for verdensborgeren

Endelig sommer og tid til å dykke ned i tanker om hvordan verden henger sammen. Stup ut i havet av bøker, filmer, komikk og musikk – og kom ut på andre siden av ferien som en enda litt mer opplyst versjon av deg selv. Mye bedre enn Syden!

Publisert Oppdatert

1. Skandinavere er dårligere enn sitt rykte

Det har lenge vært en forestilling om at nordmenn, dansker og svensker er uskyldsrene når det kommer til kolonitidens grusomheter og undertrykkelser. Men stadig kommer nye drypp om at vi kanskje ikke var så gode som mange av oss har trodd.

Den danske filmen «Viften» er et slikt drypp, eller kanskje heller en kalddusj. Året er 1848 og vi møter den danske generalguvernøren Peter von Scholten og hans kone som bor på øya St. Croix. Her får vi hverdagslivet slik det kanskje kan ha utspilt seg mellom hersker og slaver – og alle de som befant seg et sted på aksen mellom disse ytterpunktene. Den er både alvorlig, morsom, satirisk og visuelt veldig vakker. Tittelen henspiller på barna som heises opp over slaveeiernes spisebord for å vifte vekk varmen mens de hvite mesker seg med fruktene av sin makt.

Vises blant annet på Netflix og Viaplay. Filmen har blitt tildelt Nordisk Råds Filmpris. 

2. Lysten på å redde verden?

Det er ikke hver dag bistand er tema for seriene på de store strømmetjenestene. HBO Max serien Saviour Complex (2023) tar for seg historien om den unge jenta Renee Bach fra USA som reiser til Uganda og starter en klinikk for å redde underernærte barn. Uten noen medisinsk kompetanse. På fascinerende og nyansert vis tar serien opp bistandsmantraet do no harm.

Hvem er skurken og hvem er helten i denne fortellingen? Er det Renee som forsøker å hjelpe tross manglende kompetanse – eller den rasende mobben av aktivister som gjør alt i sin makt for å stoppe henne? Denne serien må du få med deg enten du er bistandskritikere eller en true believer.

Les anmeldelsen av serien i Panorama. Strømmes spå HBO. 

3. Kongen av dårlig samvittighet

«Då eg var femten, stal eg pengar fra svoltne ungar i Etiopia. Eg stal eitt tusen åtte hundre og tjuesju kroner og femti øre». Slik åpner Are Kalvø romanen «Nød» som tar utgangspunkt i den skjellsettende opplevelsen av globalt samhold som «Band Aid» og «Live Aid»- konsertene skapte for to unge gutter i en liten norsk bygd. Det ender selvsagt med at de arrangerer sin egen lokale konsert for å «redde Afrika». Boken er vel verdt å plukke frem fra arkivet for den som synes det er gøy å le litt (eller ganske mye!) av den voldsomme viljen til å være god – men som ikke alltid er like lett å omsette i praksis.

Boken har faktisk 20-årsjubileum i år, og neste år er det 40 år siden Live Aid på Wembley stadion. 

4. The greatest night in pop?

Fersk av året er dokumentaren «The greatest night in pop» om innspillingen av låta 

We are the world. For hvordan klarte egentlig Lionel Richie å samle verdens største stjerner for å spille inn låta? Hvem kranglet mest om å få synge solo? På Netflix hvor den strømmes finnes ikke noe spørsmålstegn bak tittelen. Her finnes ingenting av kritikken som har blitt fremsatt om denne formen for aktivisme, men et veldig underholdende innblikk i prosessen får du i det minste. 

5. Lykkelig den som finner sin øy

Noe av det beste jeg vet er å gå i bruktbutikker og antikvariater for å lete etter gamle reiseskildringer. I hyllene finner du titler som Den forgylte fattigdommen, Vagabonden, I jungelens vold og Lykkelig den som finner sin øy … Du får de gamle gule bøkene for en slikk og ikkeno, men inni dem åpenbarer det seg en vidunderlig rikdom av stillehavsvinder, kokosnøtter og eksotiske kvinner. Det er umulig å vite hvor mye av det som er sant – og hvor mye som er tilpasset en potensiell kjøpers behov for spektakulære beretninger fra en verden langt borte. Men underholdende og tankevekkende innsikt i en annen tid får du garantert. 

6. Et Afrotopia å strekke seg mot

I juni besøkte den senegalesiske akademikeren Felwine Sarr Litteraturhuset i Oslo for å fortelle om boken sin Afrotopia. – Afrika trenger et utopia, et mål å strekke seg mot, uten å måle seg opp mot andre, mener han. Men hvordan skal dette Afrotopia se ut? Sarr er professor i økonomi ved universitetet Gaston-Berger i Senegal og i tillegg kunstner og musiker. Han har, blant mye annet, vært engasjert i diskusjonen om tilbakeføring av afrikanske kunstgjenstander fra franske museer. 

7. Positive nyheter 

Krig og klimakrise, sykdom og død. Pressen er god på å formidle det verste verden har å by på. Men det finnes steder å gå for dem som trenger påfyll av nyheter som viser alt det bra mennesker har på gang. Image5.com er en slik side. Her kan du lese saker om hvordan vi skal leve mer planet-vennlige liv og artikler som viser at bærekraftig utvikling faktisk er en mulighet. En annen er Positive. News som blant annet har nyhetsbrevet «What went right this week» og Good News Network og Uplifting Stories på BBC.

For den som er nysgjerrig på denne journalistiske retningen som kalles «konstruktive nyheter» kan boken Constructive News» av Ulrik Hagerup anbefales. 

8. Det menneskelige øyet

Fersk fra trykken, men allerede utsolgt: I slutten av mai kom fotograf Harald Hendens bok «The human eye». Her får vi se bilder fra Hendens lange karriere som krigsfotograf. Spesielt er det bilder Gaza og Ukraina-krigen som vises frem, selv om Henden har dekket kriger og konflikter i mange land. Bokutgivelsen kommer med et mørkt bakteppe for den prisbelønte fotografen selv; Henden lever på lånt tid med alvorlig kreftsykdom og denne boken blir hans siste verk. Boken er gitt ut i samarbeid med en annen fotoveteran, Hans Olav Forsang og på facebooksiden til sistnevnte ryktes det at andre opplag allerede er underveis og at inntekter fra salget går til Leger uten grenser. 

9. Sulten av å være mett?

Helt til slutt, en DeLillos-låt som på den fineste måten minner oss om at det å ha «alt» ikke alltid er nok for å leve gode liv. Viktig å huske på for oss som blir lært opp at vi lever i «verdens beste land» og for alle som er opptatt av å gjøre verden til et bedre sted. Låta heter «Trist av å være glad», er skrevet av Lars Lillo Stenberg og går som det her: 

«Det fins gode mennesker//Som har gode idéer//Om et bedre liv//Inn i fremtiden//De ber oss tenke over//Hva de syns er viktig//Og hva som blir nødvendig//Inn i fremtiden. //Det kan bli vondt å ha det bra//Det kan bli vanskelig å ha det lett//Det kan bli trist å være glad//Du kan bli sulten av å være mett//Og det kan bli dyrt å bare tjene penger//Hvis alle kjøper ting de ikke trenger.»

Hør sangen her.

Powered by Labrador CMS