Norske aktører investerer i solenergi i Honduras. Bilde fra Scatec Solars anlegg Kalkbult i Sør-Afrika, som ble åpnet i 2013. Foto: Scatec Solar

Norsk storsatsing på fornybar i Honduras

Norsk selskap bygger et stort solkraftverk i Honduras. Privat kapital og bistandspenger finansierer etableringen til 900 millioner kroner.

Publisert

Det norske solenergiselskapet Scatec Solar skal stå for bygging og drift av Agua Fria-prosjektet, som vil gi en kapasitet på 60 megawatt (MW) og styrke Honduras’ energiforsyning.

Det statlige Norfund og livsforsikringsselskapt KLP er medinvestorer sammen med Scatec Solar og et honduransk selskap.

Stor investering

Etableringen er en del av en større pakke, der myndighetene i Honduras vil etablere til sammen 300 MW i ny produksjon av solenergi.

- Dette vil være den største investeringen som er gjort på solenergi i Honduras, sier senior investeringsdirektør Bjørnar Baugerud i Norfund til Bistandsaktuelt.

Ifølge Baugerud er den totale kapasiteten i Honduras' energiproduksjon i dag ca 1700 MW. Den norske solinvesteringen alene vil dermed tilsvare en økning av landets energiproduksjon med mer enn tre prosent.

Plan om ny energi

Baugerud sier at det sentralamerikanske landet har en målsetting om at fornybar energi skal utgjøre 60 prosent av forbruket innen 2020.

I dag utgjør forbrenning av diesel mer enn halvparten av energiproduksjonen i Honduras.

Scatec Solar og Norfund samarbeider allerede om tre store anlegg i Sør-Afrika og ett mindre i Rwanda. Honduras-investeringen er Norfunds første i solenergi i Latin-Amerika. Det statlige investeringsfondet har imidlertid fra før investert i et vindkraftprosjekt i Guatemala og to vannkraftverk - ett i Guatemala og ett i Panama.

Norfund og KLPs investering i det nye solenergiselskapet vil gi en samlet eierandel på 30 prosent. Med denne investeringen vil Norfund totalt ha investert om lag 180 millioner kroner i solenergi globalt.

Til høsten

Baugerud sier at det for Honduras er en stor fordel med solenergi at ny kapasitet kan bygges ut raskt. Agua Fria er allerede under bygging og vil trolig produsere strøm allerede fra høsten av.

Det nasjonale elektrisitetsverket ENEE skal kjøpe kraften. Det er inngått en avtale med tjue års varighet med ENEE.

Produksjonen fra anlegget går inn i Honduras totale energiforbruk og er ikke øremerket spesielle formål.

- Milepæl

 Også for Scatec Solar er Honduras-investeringen den første i solenergi i regionen.

- Agua Fria er en viktig milepæl for oss, siden dette er vårt første steg inn i et svært lovende solenergimarked i Latin-Amerika, sier konsernsjef Raymond Carlsen i Scatec Solar i en pressemelding.

Prosjektet finansieres delvis med lån fra det statlige Eksportkreditt, og har garantier fra Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK).

Ifølge The Economist Intelligence Unit ventes Honduras å ha en økonomisk vekst på 3,5 prosent i år.

Powered by Labrador CMS