Ekteparet Daniel Ortega og Rosario Murillo, Nicaraguas president og visepresident, er regimets frontfigurer. De får sterk kritikk i en ny Amnesty-rapport. Her hilser de sympatisører under et arrangement 13. oktober. Foto: Oswaldo Rivas / Reuters / NTB scanpix

Amnesty med krass kritikk av Ortega-ekteparets overgrep

Ortega-regimet i Nicaragua har begått alvorlige brudd på menneskerettighetene i sin «opprydnings-aksjon» mot demonstranter. Det fastslår Amnesty i en ny rapport.

Publisert

Overgrepene mot demonstranter var omfattende og ble intensivert under den såkalte «oppryddings-aksjonen» regjeringen sto bak, fastslår Amnesty.

Politiet og tungt bevæpnede paramilitære grupper støttet av styresmaktene utførte vilkårlig fengslinger, tortur og drap. Perioden organisasjonen har undersøkt er fra mai til september 2018.

Bakgrunnen var et opprør som startet i april i år, da landets regjering la fram et forslag til sosiale reformer. Nyheten om at regimet blant annet skulle kuttes i pensjonene, vakte voldsomt raseri i deler av befolkningen. Demonstrasjoner, veisperringer og okkupasjoner av bygninger bredte om seg, før regjeringsstyrker - støttet av regimelojale militser - etter hvert slo hardt tilbake mot "opprøret".

­

Tortur og drap

– President Ortega brukte politi og militære grupper til å tilfeldig arrestere, torturere og drepe modige mennesker som sto opp mot urettferdigheten, sier Tale Hungnes, politikk- og samfunnssjef i Amnesty International Norge.

– Væpnede grupper med tilknytning til regimet har vært utstyrt med krigsvåpen, som er forbudt å bruke i sivile operasjoner. Dette er dypt bekymringsfullt og folkerettslig ulovlig, sier hun.

Ortega-regimets sikkerhetsstyrker har fortsatt sine aksjoner for å bringe motstandere til taushet. Søndag 14. oktober ble 38 personer arrestert da de forberedte en demonstrasjon i hovedstaden Managua under slagordet «Sammen for frihet».

Dette skjedde etter at Daniel Ortegas regjering på ny hadde advart folk mot å demonstrere og at å organisere demonstrasjoner vil bli sett på som en forbrytelse mot offentlig ro og orden. 30 av de arresterte sitter fortsatt i varetekt i det beryktede forhørssenteret «El Chipote».

Menneskerettsorganisasjonen er dypt bekymret for situasjonen i Nicaragua.

– Amnesty International oppfordrer presidenten i Nicaragua til umiddelbart å avslutte undertrykkelsen, forfølgelsen og den tilfeldige fengslingen av demonstranter. Menneskerettighetsforkjempere, aktivister, studentledere og andre demonstranter som har blitt arrestert for å utøve sin ytringsfrihet må løslates umiddelbart, sier Tale Hungnes til Bistandsaktuelt.

Må si i fra

Hungnes oppfordrer det internasjonale samfunnet til å si klart fra til Nicaragua om at de må innfri sine menneskerettsforpliktelser, følge opp FNs høykommisær for menneskerettigheter sitt arbeid med å vurdere en internasjonal gransking og gi internasjonal beskyttelse for alle nicaraguanere som flykter fra landet sitt på grunn av situasjonen.

Den nye rapporten er en oppfølging av en tilsvarende rapport fra mai, Amnestys First report on the crisis.

Rapporten hevder at regimets frontfigurer, president Daniel Ortega og hans kone visepresident Rosario Murillo, har forsøkt å demonisere demonstranter. Hensikten har vært å rettferdiggjøre at de slår hardt ned på sine meningsmotstandere, ifølge Amnesty.

Hungnes sier at regimet må slutte å kriminalisere folk som protesterer og kalle dem «terrorister» og «kuppmakere». I stedet må president Ortega gjøre det mulig for folk å avholde fredelige møter og få frihet til å uttrykke seg.

Mange drept og såret

Rapporten oppsummerer sine hovedfunn slik:

  • Minst 322 mennesker ble drept og mer enn 2000 mennesker såret (tall per 24. august).
  • Over 300 mennesker er i ettertid siktet for lovbrudd etter å ha deltatt i protester, ifølge lokale rettighetsorganisasjoner.
  • Derimot er ingen medlemmer av regimets sikkerhetsstyrker så langt blitt siktet eller arrestert for brudd på menneskerettighetene som tortur eller utenomrettslige drap.
  • Regimets politistyrker har i økende grad samarbeidet med irregulære væpnede grupper i arbeidet med å rive ned barrikader, hindre og bryte opp protester.

I rapporten blir seks utenomrettslige drap gått nærmere etter i sømmene.

Et av dem er på den 16 år gamle Leyting Chavarrìa. Han ble skutt i brystet da politiet og paramilitære angrep barrikader i byen Jinotega. Vitner fortalte at opprørspolitiet drepte gutten, som kun bar på en sprettert.

Et annet er drapet på en av opprørspolitiets egne: Faber Lòpez. Myndighetene beskyldte væpnede terrorister for hans død, men familien sa at kroppen bar preg av tortur og ikke hadde skuddskader. Kvelden Lòpez ble drept hadde han ringt familien og sagt han ville nekte å utføre ordre, og "hvis de ikke hørte noe fra han neste dag var det fordi han var blitt drept av sine kolleger".

Regimet bryter loven

– Om lag tjue prosent av folket står fortsatt last og brast med Ortega-paret, sier forsker Stener Ekern ved Norsk senter for menneskerettigheter på Universitetet i Oslo.

Han sier at regimet kun anser «ett problem» med menneskerettighetene; at de ikke kan renske opp som de vil.

– Det er åpenbart at det er blitt utført grove og kontinuerlige brudd på menneskerettighetene i løpet av året. Staten har behandlet opposisjonen og protester på måter som strider mot internasjonal lov og nasjonal lov i Nicaragua.

– Mange beskriver nå Nicaragua som en trykk-koker. Hvor lenge greier Ortega å holde lokket på uten at det eksploderer?

– Jeg tror det går som i Venezuela. Om ett års tid er det kanskje mellom 50 og 80 000 nicaraguanske flyktninger i Costa Rica. Framtidsutsiktene er dårlige. Russland og Kina synes ikke dette er noen trussel mot fred og internasjonal orden, dermed kommer ikke Sikkerhetsrådet til å gjøre noe – akkurat som Venezuela. Dermed er den utgangen stengt.

Ekern mener at regimet har konstruert sin egen historiefortelling rundt opprøret i landet: De hevder det er imperialistiske krefter som begår et stille kupp mot folket. Storkapitalen, kriminelle narkogjenger og sivilsamfunnsaktivister rotter seg sammen mot dem, ifølge deres versjon.

Les også:

Powered by Labrador CMS