Debatt om Guatemala-artikkel
Artikkelen Noruega Non Grata har skapt debatt. Forskere og aktivister kritiserer. Redaktøren og journalisten forsvarer dekningen.
I siste utgave av Bistandsaktuelt (nr 3.2015) påstås det med en beklagelig historie- og kunnskapsløshet at ”vi ikke bør være blåøyde i vår støtte til enhver rettighetsorganisasjon”, skriver Mariel Aguilar-Støen, Anna Sveinsdottir og Cecilie Hirsch
Det virker som om journalisten synes at man skal lytte til den delen av næringslivet i Guatemala som mener at menneskerettigheter er en hindring for utvikling for å unngå den feilen. Vi vil heller påstå at det er norske journalister som bør passe seg for å ikke være blåøyde i møte med deler av det private næringslivet i Guatemala, slik at de ikke ender opp som talerør for deres interesser.
Les artikkelen: Noruega non grata
Vi setter spørsmålstegn ved initiativet til denne artikkelen. Bistandsaktuelt har enten med vilje eller blåøydhet bidratt til å underbygge strategien som deler av næringslivet i Guatemala har lansert for å svekke sosiale bevegelser. Ettersom vi forsker på denne strategien blir faktisk artikkelen del av vårt empiriske materiale. Den såkalte analysen næringslivet presenterer som bevis på koblinger mellom organisasjoner, norsk bistand, konflikter og vold, er av så dårlig kvalitet og så useriøs at den aldri ville blitt godkjent i anerkjente akademiske fora. Med andre ord, det finnes ikke bevis for deres påstander. Dette er ren propaganda.
I tillegg til en svært ujevn inntektsfordeling og mangel på skattlegging, dreier mye av motstanden mot gruveindustrien i Guatemala seg om de miljømessige og sosiale kostnadene man må betale for de få arbeidsplassene som skapes. FNs økonomiske kommisjon for Latin-Amerika og Karibia (CEPAL) har regnet ut at det bare skapes én lokal arbeidsplass for hver million dollar som investeres i gruveindustrien. Organisasjonene som er i motstand spør seg også om det finnes andre løsninger som er bedre for miljø og samfunn. Kan virkelig noen få arbeidsplasser defineres som utvikling?
I vår forskning dokumenterer vi hvilket samarbeid som eksisterer mellom organisasjonene som internasjonal bistand støtter og de lokale sosiale bevegelsene i Guatemala. Samarbeidet dreier seg rundt tre store fokusområder; formidling av og tilgang på informasjon, støtte til uavhengige miljøkonsekvensutredninger, og støtte til juridiske prosesser, som for eksempel lokale konsultasjoner.
De guatemalanske grasrotbevegelsene uttrykker bekymring for miljøet. Svaret fra næringslivet og myndighetene, som får ekko i Bistandsaktuelt, er at organisasjonene sprer løgn om konsekvensene av ressursutvinningen. Organisasjonene som kritiseres av næringslivet har blant annet bistått lokalsamfunn til å gjennomføre alternative konsekvensutredninger, i flere tilfeller med støtte fra forskere fra norske og nord-amerikanske universiteter. Disse ekspertene har konkludert, i likhet med vår forskning, at miljøutredningene som myndighetene godkjenner ikke holder mål. Med andre ord, om man sjekker andre kilder enn gruveindustrien selv, så kan man lett finne ut hvem som faktisk sprer usannheter.
Bistandsaktuelt fokuserer på den høy teknologiske standard på sementfabrikken. Men ujevn fordeling av inntekter, utilstrekkelige konsekvensutredninger og manglende mulighet til å påvirke beslutninger som har konsekvenser for hele befolkningen, kan likevel ikke løses med teknologi. For å kunne endre strukturene som er selve årsaken til motstanden, og som ekskluderer millioner i et land som lider av høy korrupsjon og svake institusjoner, kreves politisk deltagelse og nye måter å føre politikk på. Den norske bistanden til Guatemala fokuserer nettopp på å styrke disse prosessene, og det skaper ubehag for den mest reaksjonære næringslivssektoren i landet.
Norge har blitt utsatt for en massiv svertekampanje (slik som den norske ambassaden i Guatemala også understreker) for sin støtte til enkelte grasrotorganisasjoner. Det er imidlertid ikke bare å være blåøyd, men også tendensiøst og kunnskapsløst å skrive at "faste spaltister i avisene, i tv-debatter og radio har utalt seg" uten å nevne disse aktørenes innflytelse og egne økonomiske interesser, blant annet med koblinger til gruveindustrien. Det problematiske her er at kommersielle medier i Guatemala representerer næringslivets interesser, og driver slett og manipulert journalistikk. Det er ikke rom for kritikk fra for eksempel urfolk og kvinner om spørsmål knyttet til hva som er god utvikling. Det eksisterer derimot en rekke uavhengige media som har fått internasjonal anerkjennelse for høy journalistisk kvalitet. Noen av disse får også støtte fra Norge. Hvorfor Bistandsaktuelt valgte å overse analysene fra uavhengig media, forblir en gåte.
Pedro Trujillo er flittig sitert av Bistandsaktuelt med tittel som professor. Men det å være ansatt på et privat universitet i Guatemala betyr ikke nødvendigvis at man er professor. Pedro Trujillo er ikke professor i internasjonalt anerkjent forstand og han er ikke ansett som ekspert på utvikling og miljø. Han leverte PhD avhandlingen sin i 2014 til et lite spansk universitet i et brevkursprogram med forskning på islamistisk terrorisme i Latin Amerika. Han har utdanning fra militæret og det var som militær han kom til Guatemala i 1998. En seriøs artikkel i Bistandsaktuelt krever at journalisten sjekker opp bakgrunnen til Trujillo og slik er mer kritisk til hans fagkompetanse. Kanskje er det en grunn til at den norske ambassaden i Guatemala ikke bruker han som rådgiver slik Bistandsaktuelt hevder andre ambassader gjør?
Vi har lenge hatt kjennskap til at det har blitt delt ut løpesedler i Guatemala by som kritiserer Norge. Det er kritikkverdig at artikkelen i Bistandsaktuelt unngår å nevne at det er organisasjonen «Stiftelsen mot terrorisme» (Fundación Contra el Terrorismo) som står bak denne svertekampanjen. Dette er å avpolitisere propaganda fra en organisasjon som har tette bånd til den ultrakonservative militære eliten, som blant annet fornekter at det har forekommet folkemord i Guatemala. I analysen som Bistandsaktuelt legger opp til er det det helt grunnleggende å stille seg spørsmål om hva denne stiftelsen ønsker å oppnå, og hvorfor næringslivssektoren, som representerer gruveindustrien, ikke har distansert seg fra deres propaganda
I forskningssammenheng har vi vært tilstede under flere demonstrasjoner. I alle tilfellene der det har oppstått konflikt, er det politiet og selskapenes private sikkerhetsstyrker som har oppført seg voldelig, og ikke organisasjonene. I skrivende stund gjennomgår to kanadiske selskaper rettsak for drap og drapsforsøk på lokalbefolkningen utført av deres private sikkerhetspersonell i Canada. Etikkrådet anbefalte nylig Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) å utelukke et gruveselskap fra sin portefølje på grunn av en ”uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til grove krenkelser av menneskerettighetene” i Guatemala. Dette er bare noen eksempler på det som skjer rundt utvinningsindustrien i Guatemala, og som Bistandsaktuelt valgte å ignorere i sin iver til å gi stemme til en del av næringslivets versjon av virkeligheten.
Det å reprodusere ideene og retorikken til det mest konservative næringslivet i Guatemala, og samtidig be norsk bistand være mindre blåøyde, er et tydelig politisk standpunkt. Dette er ikke kritisk journalistisk arbeid som bygger på faktiske hendelser eller som kan underbygges av rapporter fra uavhengige organisasjoner eller forskning. Det undergraver samtidig det viktige rettighetsarbeidet og den sosiale organiseringen som er i ferd med å bygge seg opp i et land der myndighetene ikke har evne eller vilje til å sikre befolkningen grunnleggende menneskerettigheter. Kanskje helikopterturen spandert av Cementos Progreso var for blendende?