Maya-kvinner som overlevde seksuelle overgrep i Guatemala dekker sine ansikter i rettssalen mens de jubler for dommen mot de to militære.

Militære i Guatemala dømt for sexslaveri

I en historisk dom er en tidligere offiser og en militærkommissær i Guatemala dømt for grove forbrytelser under borgerkrigen.

Publisert
De to ble dømt til henholdsvis 120 og 240 års fengsel for å ha holdt 15 maya-kvinner som sexslaver og for å ha drept én av dem og hennes to døtre.

I tillegg ble én av dem dømt for å stå bak forsvinningen til sju menn.

Det er første gang en domstol i Guatemala har behandlet en sak om sexslaveri under en væpnet konflikt.

Kan skape presedens

Nyheten blir tatt imot med glede blant kvinneaktivister og bistandsarbeidere i Norge.

– Dette er en oppmuntring for kvinner over hele verden som er utsatt for seksualisert vold og overgrep i krig og konflikt. Den historiske dommen kan få presedens i lignende saker fremover, sier Ragnhild Therese Nordvik, programsjef i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS).

FOKUS og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) samarbeider med den guatemalanske kvinneorganisasjonen MTM («Kvinner forandrer verden»), som har ført rettssaken sammen med mayakvinnene i Guatemala.

Borgerkrigen i Guatemala kostet trolig 250.000 mennesker livet og tok slutt i 1996. En FN-støttet sannhetskommisjon konkluderte senere med at regjeringsstyrkene hadde stått for rundt 80 prosent av drapene.

Grove sex-overgrep

Dommen slår fast at mellom 1982 og 1988 ble flere mayakvinner utsatt for grove seksuelle overgrep i militærleiren Sepur Zarco nord-øst i Guatemala. Militærleiren ble brukt som rekreasjonssted og ble besøkt av tusenvis av soldater.

Kvinnene ble tvunget til å jobbe tre-dagers skift i leiren, ifølge det som kom fram i retten. Samtidig ble de grovt utnyttet som soldatenes seksuelle slaver. Kvinnene ble utsatt for stadige gjengvoldtekter, ofte med en pistol rettet mot brystet.

Mange av kvinnene opplevde også at deres ektemenn ble bortført og drept. I tillegg til overgrep og slaveri, ble mayafolket utsatt for massakre. Levninger fra massegraver i området ble lagt fram som bevis i rettssaken.

- Vi anklages for å spre løgner, men vi forteller bare sannheten. Våre kropper bærer fortsatt smerten etter de overgrepene vi ble utsatt for, våre øyne bærer fortsatt synet av våre menn som ble tatt fra oss, sa Demecia, som representerer Sepur Zarco-kvinnene i retten ifølge fokuskvinner.no.

Powered by Labrador CMS