Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn bekrefter at departementet har fått forespørsler om å omprioritere bistand til koronarelaterte tiltak blant urfolk i Amazonas. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Rotevatn åpner for støtte til koronarammede urfolk i Amazonas

Deler av regnskogbistanden kan bli omdirigert til å støtte sårbare urfolksgrupper i Amazonas-landene. Det bekrefter klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn på spørsmål fra Bistandsaktuelt.

Publisert

Urfolksorganisasjoner i Amazonas-landene uttrykker dyp bekymring for hvordan smittesituasjonen nå utvikler seg i regionen. Storbyen Manaus i Brasil er et episenter for smitten i landet. Også andre Amazonas-byer i nabolandene Peru, Colombia og Ecuador er hardt rammet, mens den lokale kapasiteten i helsesektoren er svak. Dødstallene øker nå raskt.

Konsekvensene for ulike sårbare urfolkssamfunn kan bli dramatiske. På grunn av at en del urfolk har levd i delvis isolasjon fra storsamfunnet er det antatt at disse vil være mer utsatt for ulike typer nye virusutbrudd.

Situasjonen i hele Amazonas er kritisk, understreker lederen av urfolkenes paraplyorganisasjon i regionen overfor Bistandsaktuelt.

- Amazonas befinner seg i en unntakstilstand. Vi trenger internasjonal hjelp. Hvis vi fortsetter å vente på vertslandene, vil våre urfolk fortsette å dø. Og vi ønsker ikke å dø ut, sier Gregorio Díaz Mirabal, leder for COICA.

Les mer: Korona-smitten sprer seg i Amazonas - dyp bekymring blant urfolksledere

Norsk bistand kan bli omfordelt

- Det kan være aktuelt å omprioritere deler av skogbistanden til å støtte urfolk i forbindelse med korona-pandemien, sier Rotevatn.

Venstre-statsråden bekrefter at Klima- og miljødepartementet har mottatt henvendelser om særskilt støtte til urfolk, i lys av de utfordringene og problemene pandemien skaper.

- Vi har fått henvendelser om dette, og har respondert positivt. Men det blir jobbet mer med hvordan dette vil kunne gjøres i praksis, sier Rotevatn.

Uttalelsene kom i forbindelse med et statistikk-slipp (norsk bistand i 2019) der Norad-direktør Bård Vegar Solhjell hadde invitert både statsminister Erna Solberg, klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til å svare på spørsmål om norsk bistand.

Støtter fortsatt urfolk

Rotevatn viste til at Norge, som følge av samarbeidsproblemer med Brasils president, ikke lenger gir bistand via Amazonas-fondet, men at det fortsatt ytes bistand til ulike urfolksgrupper via norske og lokale organisasjoner.

Les mer: Rotevatn om skogbistanden - krever at Brasil endrer kurs

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein sa under arrangementet at koronapandemien ville påvirke forbruket av bistand i år og at UD regnet med at det ville være en del bistand som av den grunn ikke ville bli brukt. "Fleksibilitet" og "omstilling" er ord som har vært brukt mye i UD-statsrådenes taler i månedene etter utbruddet av pandemien.

Brasil var i flere år den dominerende mottaker av norsk regnskogbistand. Etter at Jair Bolsonaros høyrepopulistiske regjering overtok har samarbeidet blitt dårligere og bistanden har gradvis blitt trappet ned og til slutt stanset. Grafen viser norsk miljøbistand til Brasil i perioden 2010-2019. Kilde: Norsk bistand i tall / Norad
Powered by Labrador CMS