Maria Bakken leder et prosjekt om bistand og utvikling i tankesmien Civita.

– Trump-kutt blir sentralt tema for ny utviklingsminister

USAs kutt i internasjonal bistand blir et tema Norges nye utviklingsminister får midt i fanget. Han er nødt til å prioritere dette høyt, mener rådgivere i to ulike tankesmier. Arvinn Gadgil, direktør for UNDP Global Policy Centre for Governance i Oslo, mener Aukrust har gode forutsetninger for å takle disse utfordringene. 

Publisert Sist oppdatert

Maria Bakken leder et Civita-prosjekt om bistand- og utviklingspolitikk og inngår i sekretariatet til et ekspertutvalg som skal gi råd om Norges innsats for global helse.

– Det blir interessant å se hva den nye utviklingsministeren vil prioritere i sin tid i regjering og hvordan han vil forholde seg til de debattene som foregår i fagfeltet nå, sier Bakken. 

Hun sier at Ap-politiker Aukrust ikke har vært en særlig tydelig stemme i bistands- og utviklingsdebattene de senere årene.

– I 2023 fikk blant annet bistanden en rekke gode anbefalinger for forbedringer fra det regjeringsoppnevnte Sending-utvalget. Noe av det som sto mest sentralt var et skille mellom fellesgoder og tradisjonell bistand, som Tvinnereim ganske bastant avslo, sier Bakken. 

Hun påpeker at det kun er få måneder fram til stortingsvalget, og at det kan bli vanskelig for Aukrust å arbeide for store endringer. 

– Jeg håper han vil vri bistanden så mye han kan i retning av slike faglige råd og generelt mot økt kunnskapsbruk. Det er også mye vanskelig problematikk internasjonalt i bistanden nå, spesielt med tanke på USAID sin framtid, som betyr at Norge bør være ekstra strategiske i vår bistand. Det er viktigere enn på lenge å prioritere godt og vise til resultater, sier Bakken.

Spår at Trump-kutt vil endre norske budsjetter

Trine Østereng, internasjonal rådgiver i Tankesmien Agenda, er fornøyd med at det kommer inn en minister med stortingserfaring, lang erfaring fra feltet og stort engasjement.

Trine Østereng, internasjonal rådgiver i Tankesmien Agenda.

– Det som skjer nå med Trumps kutt, er et jordskjelv som rammer alle som driver med utviklingspolitikk. Så da trenger vi noen som brenner for en rettferdig utviklingspolitikk, og har lyst til å få ned forskjellene i verden og jobbe for rettssikkerhet og demokrati. Det tror jeg Åsmund vil, fortsetter hun.

– Tror du at han har mulighet til å endre noe særlig? Hurdalsplattformen og budsjettforliket ligger jo fast.

– Det Trump gjør snur opp ned på mye for mange, og flere bistandsorganisasjoner får dramatiske kutt i finansieringen. Jeg tror det gjør at de må ta en fot i bakken i revidert budsjett, og se om de vil gjøre noe annerledes fordi det er så dramatisk, sier Østereng.

Hun viser til at det på global helse-feltet vil komme voldsomme vaksinekutt som vil kunne føre til stor spredning av sykdommer og direkte påvirke folks mulighet til å overleve. 

– Det som skjer nå er så dramatisk at jeg tror det vil tvinge fram at man må se på om man kan gjøre endringer i revidert budsjett til våren, sier Østereng.

– Det skjer alvorlige ting på utviklingsområdet

– På pressekonferansen etter regjeringsutnevnelsene tirsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre at «i lys av at det skjer alvorlige ting på utviklingsområdet nå (...), må vi være i stand til å jobbe med våre partnere for å sikre noe av dette fremover.» Hvordan tror du dette vil se ut i praksis?

– Jeg tror de må inn og se hvor kuttene rammer hardest. Sist Trump var president, var det store kutt som rammet de aller mest sårbare. Som svar på dette, ble det gitt mye penger til kvinnehelse. Jeg regner med at regjeringen vil se på om de kan øke pengebruken her. Og så er jo Palestina ekstra utsatt, og det vet jeg at Åsmund har stort engasjement for.

I Hurdalsplattformen løftes det også fram seks satsinger, påpeker Østereng.

– En av dem er redusert økonomisk ulikhet. Det vet jeg Aukrust personlig er opptatt av, så der håper jeg på endringer det neste halvåret, sier hun.

– Man kan få til mye på kort tid

– Jeg synes dette er en strålende nyhet og et veldig godt valg av ny utviklingsminister. Åsmund Aukrust er en prinsipiell, tydelig og ambisiøs multilateralist som har forstått verdien av internasjonalt samarbeid, sier Arvinn Gadgil, som er direktør ved UNDP Global Policy Centre for Governance i Oslo.

Gadgil, som tidligere blant annet har vært statssekretær for utviklingssaker i Utenriksdepartementet, direktør for utviklingspolitikk i UD samt har jobbet i Flyktninghjelpen, mener Aukrust kan gjøre en forskjell selv om bistandsbudsjettet for i år er vedtatt, og det bare er et halvt år til valget.

Arvinn Gadgil, direktør for UNDP Global Policy Centre for Governance.

– Jeg vet av erfaring at man kan få gjort mye på kort tid i UD. Men av og til er ikke målet å få gjort mest mulig, men å styre stødig. Og jeg tror utviklingsministerens hovedoppgave blir å finne en balanse mellom de to. Det finnes mange måter å sette sitt preg på en kort politisk periode, som dette i utgangspunktet er. Så får vi se hva som skjer etter valget da, sier Gadgil.

– Hvilken erfaring har du og dine kollegaer ved UNDP Global Policy Centre for Governance hatt med Aukrust?

– Vi har jobbet godt med han i blant annet ulike budsjettprosesser. Jeg opplever at vi har hatt en veldig god dialog og at han har vært åpen for innspill. Han har en forståelse for feltet som har gjort at vi har hatt meningsfulle samtaler, sier Gadgil.

 Han mener den nye utviklingsministeren er genuint opptatt av hvordan Norge kan bidra globalt.

– Han er dypt og ekte opptatt av Norges rolle, og hvordan Norge kan utgjøre en forskjell. Samtidig er han kunnskapsrik, pragmatisk og har lang erfaring. Jeg er helt sikker på at han kommer til å gjøre en god jobb fra dag en, sier Gadgil.

Powered by Labrador CMS