Nixon Mupata (42) har aldri hatt en formell jobb. Men hans blomsterutsalg på gata i Harare sentrum går godt, og har gjort det mulig for han og familien å leve et relativt komfortabelt middelklasseliv.

Zimbabwes nye middelklasse

Gateselgere, taxisjåfører og håndverkere tjener gode penger i Harare. De forteller at nå hever folk i uformelle jobber høyere lønninger enn de tradisjonelle middelklassejobbene, som sykepleiere og leger.

Publisert Sist oppdatert

Nixon Mupata (42) har aldri hatt en formell jobb. Men hans bokstavelig talt blomstrende blomstersalg på gata i Zimbabwes hovedstad Harare gjør det likevel økonomisk mulig å leve et relativt komfortabelt middelklasseliv.

Mupata er et eksempel på den nye middelklassen i Zimbabwe – en middelklasse som har skapt seg selv gjennom uformelle jobber. Blomstersalget har blant annet gitt ham råd til å sende alle de fire barna sine på kostskole.

De 25 år gamle tvillingbrødrene Benson og Bornwell Muza er to andre eksempler. De arbeider som selvsysselsatte drosjesjåfører og bor sammen med sin mor, som er enke.

Hun smilte bredt da sønnene nylig kom hjem med nyinnkjøpte møbler.

– Vi bor bra sammen med vår mor, og vi kan betale alle regningene med pengene vi tjener som drosjesjåfører. Vi er ikke fattige, men akkurat som alle andre med middels inntekt, forteller Benson til Bistandsaktuelt.

Han legger til at de to brødrene har en sammenlagt inntekt på 450 amerikanske dollar i måneden.

De 25 år gamle tvillingbrødrene Benson og Bornwell Muza kjører drosje, og sier det gir nok inntekter til at det har forandret livet for dem og familien. Her frakter de nyinnkjøpte møbler hjem til moren sin.

Selvgjort middelklasse

Mupata og Muza-tvillingene tilhører den nye, selvgjorte middelklassen i Zimbabwe, et land der økonomien ellers ligger i koma.

Selv gateselgere som 51 år gamle Ben Chihwa i Harare opplever økonomisk framgang, til tross for landets kritiske situasjon.

Chihwa flyttet til hovedstaden etter at han mistet jobben på grunn av nedskjæringer i Shabanie-Mashava-gruva i byen Zvishavane i 1999.

I Harare begynte han som gateselger.

I flere år har han hatt en egen salgsbod der han selger leskedrikker, snacks, grønnsaker og frukt. Nå kan gateselgeren ta med familien for å handle mat og klær, som alle andre med formell jobb, forteller Chihwa.

Også han har rykket opp til gruppen med middels inntekt. Og som mange andre med uformelle, selvskapte jobber med gata som arbeidsplass, betaler han ikke skatt. Og det hjelper jo også på inntektene.

Chihwa sier han tjener rundt 120 amerikanske dollar i uka, snaut 500 dollar i måneden.

Gateselgeren Ben Chihwa i Harare tjener nok til å tilhøre Zimbabwes nye middelklasse, til tross for landets økonomiske krise.

– Falske løfter om bedre lønn

Chihwa er heller ikke særlig bekymret over den galopperende inflasjonen, som nå ligger på over 190 prosent. Han og andre gateselgere har vært nødt til å prise varene sine i amerikanske dollar, siden zimbabwedollaren spises opp av inflasjonen.

Samtidig må de som en gang ble betraktet som en relativt velstående middelklasse, som leger, sykepleiere, lærere og politifolk, klare seg på den magre lønna de får fra regjeringen.

I forrige måned gikk sykepleiere og leger til streik, og krevde å få lønn i amerikanske dollar. Men kravet falt for døve ører.

Mange zimbabwiske sykepleiere må leve på falske løfter om bedre lønn fra landets myndigheter, sier den 32 år gamle sykepleieren Neliet. Hun vil ikke oppgi sitt fulle navn, av frykt for represalier.

– Vi får ingenting fra regjeringen. Vi må fortsatt ta til takke med å få lønna i den ubrukelige lokale valutaen. Tror du det kan gjøre oss til middelklasse? Nei, du kan heller snakke med gateselgerne. Det er de som er den nye middelklassen, sier hun.

En sykepleier i Zimbabwe tjener rundt 26 000 zimbabwedollar, tilsvarende om lag 65 amerikanske dollar, i måneden, mens legene har en månedslønn på 46 000 zimbabwedollar, tilsvarende 115 amerikanske dollar.

Begge yrkesgruppene sier det er for lite til å dekke deres basisbehov.

Powered by Labrador CMS