Bakgårdsskomakere er blitt ny stor trend i Zimbabwe
Da han var ny i byen fra landsbygda for tyve år siden, jobbet han med å laste busser på en travel bussterminal Men slik er det ikke lenger for 42 år gamle Major Kambanje, som nå er blitt en fremgangsrik skomaker.
Major Kambanje (42) er nå bestandig å se i det provisoriske verkstedet sitt hver mandag til fredag, der han i sin blå overall lager sko med presisjon, en kunst han har behersket i en årrekke.
Bedre kjent i Mbare Township som Mr. Shoes er Kambanje nå blitt riktig så populær, takket være bakgårdsskomakeriet han driver.
Det har vært en opptur for ham å gå fra å reparere sko til å lage skotøy fra bunnen av, i alle fasonger og størrelser.
Mye å gjøre
Som en av bakgårdsskomakerne i den sørafrikanske nasjonen har dette betydd inntekter for Kambanje, og nokså stor inntekter, da flere forretningseiere har gjort ham til sin faste leverandør av håndlagde sko.
– Det kommer mange forretningsfolk hit med bestilling på sko som jeg lager fra det samme provisoriske verkstedet som du ser her, og det er de skoene folk kjøper i butikkene rundt om. Jeg har alltid masse å gjøre, sier Kambanje til Bistandsaktuelt.
Med den manuelle skosømmaskinen sin kan han tjene om lag 600 dollar i måneden på skomakervirksomheten.
Takket være håndverkerjobben som har gitt så god fortjeneste, er Kambanje nå den stolte eier av et hjem i Harares middelklasseområde Glaudina, hvor han bor med sin kone og deres fire barn.
De to sønnene hans går på universitetet, betalt av farens skomakervirksomhet i bakgården i Mbare Township.
Med bare hendene
Da han fikk sparken fra jobben som truckfører for et konstruksjonsselskap for tolv år siden, ble det starten for et annet stjerneskudd i skomakerverdenen, den 45 år gamle Garikai Kasaira. Akkurat som Kambanje har han fått livet sitt forandret til det bedre.
Selv uten en skosømmaskin har Kasaira utført vidundre med sine bare hender og laget sko som selgerne bestiller for å selge videre med profitt både i og utenfor Harare.
I slummen Epworth, som ligger rundt 25 kilometer øst for hovedstaden Harare, forteller Kasaira at han har tatt over markedet og lager gode og rimelige sko til den fattige befolkningen der, og skoene selger raskt.
Derfor har han ikke lidd over at han mistet jobben for mange år siden, og forteller at han nå tjener mye mer som bakgårdsskomaker enn han gjorde de årene han jobbet som truckfører.
– Jeg klandrer faktisk meg selv for ikke å ha valgt skomakerveien tidligere, for det kunne raskt ha forandret livet for både meg og familien min, sier Kasaira til Bistandsaktuelt.
Hadde ikke råd til universitetet
Samtidig som mange bakgårdsskomakere som Kambanje og Kasaira er i vinden, er de omgitt av nød på alle kanter, og av Zimbabwes unge arbeidsledige, som 36 år gamle Tavengwa Gomba, som ble nødt til å bytte til skoreparasjon i gatene for bare et år siden.
Men nå som han har lært seg håndverket i over et år, er Gomba blitt en ordentlig skomaker og jobber fra familiens carport og frakter selv skoene rett til selgerne i hovedstaden Harare, som selger de hjemmelagde skoene på kommisjon.
– Jeg tror ikke jeg vil trenge å lete etter jobb lenger, for skomakerbutikken jeg har startet, betyr all verden for meg nå og med den vil jeg aldri gå konkurs, sier Gomba.
For tyve år siden fullførte Gomba videregående, men foreldrene hans var for fattige til at han kunne fortsette på universitetet.
Gjennom en årrekke ble han tvunget til å bo med foreldrene i hjemmet deres i Harare mens han prøvde lykken med strøjobber i byggebransjen.
Men selv den typen tilfeldige jobber bragte ingen meningsfull endring i livet hans og tvang Gomba til å begynne å reparere sko i gatene og det fungerte, og da forsto han at han faktisk også kunne lage skoen.
Nye arbeidsgivere
Faktisk er sko laget av bakgårdsskomakere som Gomba, Kasaira og Kambanje blitt populære hos mange her fordi man kan forhandle om prisen på dem, hvilket er en lettelse for mange som er hardt rammet av Zimbabwes nær bevisstløse økonomiske situasjon.
I dag må mange bakgårdsskomakere, som 44 år gamle Tererai Zhombe som bor i Chitungwisa rundt tretti kilometer sørøst for Harare, med sine uformelle forretninger, tette hullene de formelle skomakerne etterlot da de ble nødt til å stenge da den økonomiske krisen i Zimbabwe sto på som verst.
I Bulawayo, Zimbabwes nest største by, for eksempel, der både G & D Sko, Cathula Sandaler, Salelani skofabrikk og en Pathfinder ble nødt til å legge ned og åpnet for veksten i uformelle bakgårdsskomakere, som Zhombe, som kom inn med håndverksevner de har lært seg gjennom årene.
– I mitt tilfelle har jeg kommet inn på et marked som en gang var dominert av skomakeriene som måtte rømme unna den økonomiske krisen her, forteller Zhombe.
Resultatet er at bakgårdsskomakere som Kasaira er blitt nye arbeidsgivere i Zimbabwe og ansetter folk i deltid for å hjelpe dem med å øke produksjonen av hjemmelagde sko.