
Giverland advarer Tanzania
Giverlandsgruppen i Tanzania, som Norge er med i, advarer om at det kan bli vanskelig å fortsette å gi bistandsmidler dersom korrupsjonen får fortsette som i dag.
Tanzanias samarbeidsland på utvikling er misfornøyde med hvordan landets maktelite håndterer korrupsjon, samtidig som store deler av befolkningen lever i fattigdom. Til tross for at rapporter viser at Tanzanias økonomi har vokst voldsomt de siste par årene, er giverland skuffet over at fattigdommen fremdeles er så stor i mange deler av landet.
Peter Dorst, stedfortredende ambassadør for Nederland og leder i Giverlandsgruppen, mener at urettferdig fordeling av ressurser og korrupsjon er en av de største hindringene for å nå målene i strategien for fattigdomsutryddelse. Vil bekymringen om stadig økende korrupsjon bare øker, vil det by på store utfordringer.
Kommentaren fra Dorst kom uker etter at utenriksminister Bernard membe beskyldte utenlandske diplomater for å delta i hemmelige planer om å kaste regjeringspartiet Chama Cha Mapinduzi (CCM).
- Tanzanias samarbeidsland mener det er viktig at regjeringen viser vilje til å takle korrupsjon, sa Dorst under et politisk dialogmøte.
Ifølge Transparency International’s Corruption Perception Index, har Tanzania falt 24 plasser på korrupsjons-rankingen i år.
Organisasjoner beskylder regjeringen for å ikke ville bringe de som er beskyldt for korrupsjon for retten fordi disse personene hjalp President Kikwete til makten.
Regjeringen repliserer med statistikk: For fire år siden var det 58 korrupsjonssaker i retten. I dag er det 1578.
- Vi tar korrupsjon veldig seriøst og vi forstår at våre samarbeidspartnere gir oss penger fra deres lands skattebetalere, sier finansminister Mustafa Mkulo.