Djenebou Diarra med elevene i en "Speed School". Strømmestiftelsens medarbeider Jérémi Traoré er bakerst til høyre. Foto: Guri Charlotte Wiggen

Ingen stopp for «hurtig læring» i Mali

Djenebou Diarra har ni måneder på seg. I løpet av den tiden skal hun som lærer på en såkalt «Speed School» gjøre elevene i stand til å slutte seg til vanlige skoler. Selv midt i krig og uro i Mali har undervisningen ikke stoppet opp.

Publisert

Bistandsarbeidere i Mali

Bistandsaktuelt har fulgt utsendinger fra tre norske humanitære organisasjoner i Mali. Livet går videre etter okkupasjonen og bombing i nord, selv om konflikten og krigen ikke er over. Krigen har frem til nå gjort stor humanitær skade. Vi møter Kirkens Nødhjelp og Strømmestiftelsen.

Skoler med rask opplæring av de som faller utenfor det vanlige skolesystemet er Strømmestiftelsens store suksess i det humanitære arbeidet i Mali. To av hurtig-skolene er i landsbyen Ouélessebougou. Det tørre området med lite vegetasjon ligger cirka 100 km sør for hovedstaden, på vei mot Elfenbenskysten.

Enkle kår

Den enkle skolen har noen få vinduer, det er nesten mørkt i rommet. Læreren tar oss i mot.

– Jeg liker å lære, lese og skrive diktat, sier Muimona (8) i klassen sammen med et tyvetalls elever i samme alder. De har vært på skolen i fem måneder nå. På oppfordring av den milde, men tydelige læreren, viser de frem bøkene sine med nydelig håndskrift. Hver dag underviser Djenebou Diarra disse barna i seks og en halv time. Med tydelige resultater. Det er ingen synlige lærebøker.

– Den største utfordringen for barna er å lære fort nok. Etter 9 måneder skal de inn i vanlig skole. Man trenger tid også for å få på plass basiskunnskap. Vi har også materielle utfordringer. Vi behøver lærebøker og jeg behøver en datamaskin, sier Djenebou Diarra.

Hun mener nivået er høyere her enn i den vanlige skolen. De første fem månedene går undervisningen på lokalt språket bambara og de neste på fransk. Konseptet går ut på at barna skal lære fort og komme på samme nivå med barna i det kommunale skolesystemet og inn i skolen med barn i samme alder. Programmet er for barn i alderen 8-12 år.

Les tidligere sak om hjelpearbeid i Mali: Kvinner lider mest av krigen i Nord-Mali

Det var Strømmestiftelsen, eller «Stromme» som det heter her, som fant på konseptet «Speed Schools» i Mali for snart ti år siden. Stiftelsen har hatt stor innflytelse på læreprogrammene for voksne og barn som av ulike grunner faller utenfor vanlig undervisning. Over 100 «Speed Schools» for barn og voksne finnes i Mali i dag.

Til tross for all uro det siste året har prosjektene fungert som vanlig for Strømmestiftelsen. Det er bare i Timbuktu at de lokale partnerne har stoppet sine opplæringsprogrammer, grunnet jihadistenes okkupasjon av regionen.

– Hvis skolen er 5-7 km fra hjemmet er det for langt å gå for en 6-åring. Og foreldrene har ikke råd til å transportere barna, eller tid til å gå med dem, sier Jérémi Traoré, Strømmestiftelsens kommunikasjonsansvarlig. Organisasjonen oppdaget at det var flere barn som falt utenfor skolesystemet da de startet med voksenopplæring. På kort tid var underlig mange barn blitt elever blant de voksne.

– Løsningen var å lage et nytt læreprogram for alle barna som ikke gikk i skolen.

Strømmestiftelsen kontaktet Utdanningsdepartementet i Mali for noen år side og de samarbeider nå om programmet, alltid med partnere lokalt. Strømme bidrar med penger og kvalitetssikring. I 2010 fikk Mali et eget sekretariat for «Speed Schools». Også nabolandene Burkina Faso og Niger har adoptert konseptet. De tre utdanningsministrene har vært på Strømmestiftelsens hovedkontorer i Kristiansand for å styrke samarbeidet og tenke stort sammen.

Kvinneopplæring og alfabetisering

Det er skoletid for kvinnene som får voksenopplæring i samme landsby. Noen har babyene sine på ryggen, noen ammer andre er tannløse.

- Hvilken dag og dato er det i dag? Hvem vil skrive det på tavla?

En melder seg frivillig og skriver sakte med pen skrift. Den strenge læreren har en ting å utsette på det hele; det manglet punktum på slutten.

Kvinner fra enkle kår skal lære om fordelen med formelt ekteskap (med papirer), om hvordan løse konflikter, ta vare på seg selv og barna og mye om hvordan de skal administrere inntektene sine.

De lever av oppdrett av geit, kyr, salg av nøttesmør, frukt, tomater, kål og håndarbeid.

– Hele klassen er med i nettverksgrupper og mikrofinansiering. Hvis noen blir syke og må til legen får de penger fra gruppen og betaler senere tilbake. Før hadde vi ikke mulighet til det, forteller en.

Det startet for nesten to år siden med «Community Managed Microfinance». De slipper å forholde seg til banksystemet men ordner opp selv. Og mannfolka henger utenfor skolen, rundt de driftige kvinnene. Uten dem blir ingen ting gjort i landsbyen. Her finnes 111 kvinner og 30 er med i mikrofinansieringsordninger og voksenopplæring. De kunne verken lese eller skrive da de begynte.

Skolegang tross krig

Til tross for krigen fortsatte 80 prosent utviklingsaktivitene som Strømmestiftelsen driver i Mali, også i områder der regjeringen ikke hadde kontroll.

– Samarbeidet med lokale partnere som bor i landsbyene er en utrolig styrke i dagens situasjon, sier generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen.

Organisasjonens kontor i hovedstaden Bamako drives med full bemanning av en stab fra Mali og regionen. Det er ikke norsk personell.

Mye av arbeidet med kvinnegrupper, mobile skoler og sparegrupper drives av lokale partnere som bor der de jobber. Strømmestiftelsen driver ikke med annet enn begrenset nødhjelpsarbeid lokalt.

– Vi håper at våre mobile skoler, såkalte Speed Schools, i dagens situasjon også vil kunne gi et tilbud til folk som er midlertidig på flukt, sier Aadland.

– I et land som Mali er det bra å ha en lav profil og medarbeidere som kjenner lokale forhold, sier Aadland.

Powered by Labrador CMS