Stigende dødstall etter den verste værkatastrofen i Sør-Afrikas historie
443 mennesker er bekreftet omkommet og rundt 48 er fremdeles savnet etter uværet som slo innover Sør-Afrikas østkyst forrige uke. Mandag kveld erklærte Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa nasjonal katastrofetilstand.
Tallet på døde er oppe i 443 etter at store nedbørsmengder førte til oversvømmelser og jordskred i den sørafrikanske provinsen KwaZulu-Natal forrige uke. Dødstallene er ventet å stige etter det som regnes for å være den verste værkatastrofen i landets historie.
Tusenvis av mennesker har nå søkt tilflukt i krisesentre, og er helt avhengige av humanitær hjelp. Gater er ødelagte etter å ha blitt skylt bort av flom, broer har bukket under og flere hus har gitt etter. Havna i storbyen Durban, en av Afrikas største havner, er også stengt. Fortsatt er flere områder uten både strøm og rennende vann.
For å håndtere katastrofen erklærte president Cyril Ramaphosa nasjonal katastrofetilstand mandag denne uka.
Klimaendringer får skylda
KwaZulu-Natal-provinsen, hvor ekstremværet herjet, er blant Sør-Afrikas fremste feriedestinasjoner. Det er ikke uvanlig med uvær i regionen på denne tiden av året, men dette ekstremværet er av en helt annen alvorlighetsgrad enn hva som har vært vanlig.
President Cyril Ramaphosa har beskrevet flommene som en katastrofe og en fryktelig ulykke, og har sagt at uværet skyldes klimaendringer.
– Vi kan ikke lenger utsette det vi må gjøre for å håndtere klimaendringene, sa presidenten.
Forskere i Sør-Afrika mener også at klimaendringer har deler av skylden.
– I Durban har vi opplevd tre alvorlige flommer på mindre enn ti år. Har det med klimaendringer å gjøre? Definitivt, sa Mary Galvin ved University of Johannesburg til nyhetsbyrået France 24 mandag.
Likevel har flere uttalt at det er for enkelt å gi klimaendringer hele skylden. Omfanget av skadene kan også skyldes dårlig infrastruktur og mange uformelle bosettinger.