Spionkrigene i Sør-Afrika
Etterretningstjenestene i Sør-Afrika brukes av regjeringspartiet ANCs politikere til å beskytte seg selv, sverte partikollegaer, anklage motstandere og svekke statsinstitusjoner. Nå forsøker landets mektigste politikere å kneble sivilombudet.
Helt siden ANC overtok makten i 1994 har ulike påståtte «etterretningsrapporter» dukket opp for å sverte politiske motstandere. Og organisasjonen har hatt som bevisst politikk å plassere lojale medlemmer i nøkkelstillinger i statsadministrasjonen.
Allerede i 1998 viste en rapport at president Nelson Mandela skulle styrtes av en gruppe militante ANC-ledere.
I 2001 kom det påstander om at president Thabo Mbeki var truet av tre navngitte ANC-ledere – som alle tilfeldigvis var hans utfordrere. Det var også rapporter om at Jacob Zuma fikk penger fra Libyas Muammar Gaddafi. Og senere da Zuma var president ble det hevdet at USA støttet planer om å undergrave regjeringen.
Anklager mot kritikere
Før jul kom ulike spionpåstander mot ledere i fagforeningen NUMSA som hadde brutt med ANC. Fagforeningene har planer om å danne et nytt parti til venstre for regjeringspartiet. Samtidig ble landets modige sivilombud (Public Protector) Thuli Madonsela anklaget for å være CIA-agent. Hennes «forbytelse» er at hun har gransket president Zumas bruk av statlige midler til å pusse opp hjemstedet. Nylig ble også lederne for opposisjonspartiene EFF og DA utpekt av regjeringsmedlemmer som «spioner».
Alle påstandene er oppdiktet, men de er del av «spionkrigen» som drives av maktmennene i Sør-Afrika – flere av dem hadde ulike støttespillere i ANCs etterretningstjenester da de var i eksil.
Tidligere president Thabo Mbeki var den første som forsøkte seg. Han sørget for at hans venn Jackie Selebi ble politisjef. Utnevnelsen kom overraskende på mange siden Selebi hadde ingen politibakgrunn. Selebi begynte å samle informasjon om korrupsjon på høyt nivå. Men Selebi måtte etter hvert trekke seg da pressen avslørte at han hadde mafia-forbindelser.
Spionsjefen
I dette spillet er det nok ingen større mester enn president Jacob Zuma, som var ANCs etterretningssjef i eksil fram til 1990. Han jobber intenst for å få plassert lojale, og ikke nødvendigvis duglige, allierte i sentrale stillnger i politiet og andre statlige etater.
Lenge var det sørafrikanske skattedirektoratet, South African Revenue Service SARS, betraktet som et av de beste i Afrika. Nå er det mistanke om at SARS etterretningsavdeling ikke bare har gransket organisert kriminalitet, men også jaktet på «skitt» om egne kollegaer for å hindre deres karrierer. SARS blir nå, ifølge bladet Africa Confidential, etterforsket av andre sikkerhets- og polititjenester i Sør-Afrika.
Forut for ANCs partikongress i 2008 , da Zuma klarte å få sparket sittende president Thabo Mbeki, var det folk i SARS som forsøkte å finne grums om finansene til Zuma og hans venner. Men noen hadde glemt at mange av toppfolkene i SARS hadde tettere bånd til Zuma enn til Mbeki.
Vula-gutta
President Jacob Zuma har et nettverk som kalles “Vula-gutta”.
Operasjon Vula var en hemmelig undergrunnsoperasjon som ble startet av ANC fire år før forbudet mot frigjøringsbevegelsen ble opphevet i 1990. Målet var å opprette en hemmelig ledelse, våpenlagre og finansnettverk inne i landet for å fremme revolusjonen. På det tidspunktet var ANC gjennomsyret av apartheidregimets spioner og angivere. Derfor var det påkrevd at Operasjon Vula også skulle holdes hemmelig for store deler av ANCs eksilledelse – også for senere president Thabo Mbeki.
Vula ble ledet av Mac Maharaj, som nå er Zumas talsperson. Med i gruppen var Siphiwe Nyanda (senere forsvarsminister) og brødrene Schabir og Moe Shaik, begge med nære og delvis korrupte bånd til Zuma. Pravin Gordhan – som senere ledet SARS og var finansminister i en periode under Zuma, var også med. Det samme var Ivan Pillay, som fungerte som leder for SARS i en periode.
Da SARS begynte å grave for fire/ fem år siden, fant skattekontoret bevis for at Julius Malema, daværende leder for ANC-ungdommen hadde unndratt skatt. Da Malema senere kom på kant med Zuma ble denne informasjonen trukket fram.
Fagforeningslederen Zwelinzima Vavi oppdaget plutselig at han hadde fått stor restskatt da han begynte å kritisere Zuma.
Innen en om samme etat eller sikkerhetstjeneste er det folk med ulike lojaliteter. I dag er skatteetatens omdømme betraktelig svekket.
Nylig fikk fjernsynsselskapet Al-Jazeera og avisen The Guardian en bunke hemmelig dokumenter som avslørte forholdet Sør-Afrikas etterretningstjeneste (SSA) har til USA og Israel. Innholdet var ikke spesielt pikant, mer en konstatering av tjenestens udugelighet.
Problemet er at spionkrigene som utkjempes innad i Sør-Afrika har svekket politiets elitestyrker, økokrim og riksadvokatembetets evne til å utføre oppgavene de egentlig skal utføre.. Mange av spionanklagene som blir slengt ut er latterlige, men de viser en urovekkende tendens i det Zuma-styrte Sør-Afrika: At maktapparatet har liten respekt for institusjoner som parlamentet eller domstolene, eller for andre som skal sikre rettsstaten og maktbalansen i samfunnet.