Raftoprisen til Uganda-aktivister
Raftoprisen ble torsdag tildelt Sexual Minorities Uganda (SMUG) og organisasjonens leder Frank Mugisha. SMUG jobber for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.
– Jeg vil gratulere Sexual Minorities Uganda med den betydningsfulle prisen. Det er en anerkjennelse av det modige arbeidet SMUG gjør for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter i Uganda, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Les saken: Farlig homoliv i Uganda
SMUG inngår i en bred koalisjon av 30 ugandiske menneskerettighetsorganisasjoner som kom sammen i 2009 for å kjempe mot anti-homo loven. De har også vunnet fram med flere saker i det ugandiske rettssystemet. SMUG jobber blant annet mot et omstridt privat lovforslag mot homofili i landet. Organisasjonen støttes av Utenriksdepartementet.
– At SMUG får Raftoprisen er viktig for alle i Uganda som jobber for et mer demokratisk, åpent og mangfoldig samfunn. Jeg vil både takke og gratulere Rafto stiftelsen for valget av årets prisvinner, og for at de med dette synliggjør bredden i kampen for menneskerettigheter. Årets pris sender et viktig signal til norske rettighetsaktører om at dette er et felt de ikke kan ignorere, sier Bård Nylund, leder i LLH, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.
– Vi anser prisen som en honnør til alle som tør å arbeide mot den diskriminering og hatkriminalitet seksuelle minoriteter ofte utsettes for. SMUG bidrar til å bryte ned myter og fordommer slik at samfunnet på sikt ser at menneskerettighetene gjelder alle, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Norge har en rekke ganger tatt opp seksuelle minoriteters stilling med ugandiske myndigheter, inkludert i samtaler mellom Ugandas president Museveni og utenriksminister Støre.
Den norske organisasjonen LLH har samarbeidet med SMUG i flere år, og står på trappene til å utvikle og starte konkrete prosjekter med organisasjonen i høst.
De siste åra har Uganda fått mye oppmerksomhet i internasjonale media omkring homospørsmål, først og fremst etter at parlamentsmedlem David Bahati la frem lovforslaget som inkluderte dødsstraff for homofile, og som har blitt hetende ’anti-homo loven’ på folkemunne og i media.
– At anti-homo loven fortsatt ikke er vedtatt er først og fremst en seier for Sexual Minorities Uganda, sier Nylund.
– I internasjonal presse kan det til tider virke som om det er Obamas uttalelser som er avgjørende. Men det er folk som Frank Mugisha som har gjort alt forarbeidet, har trosset trusler, angrep og drapet på en kollega, og som aldri tenker på å gi opp. Internasjonalt press er viktig, og det har hjulpet, men til syvende og sist så er dette deres kamp. Det fortjener de anerkjennelse for, og den anerkjennelsen får de nå, sier Nylund.