Jay Finkelstein (Washington) og Marilyn Pearson (Chicago) holder seg i bakgrunnen mens juristene fra Tanzania øver seg på forhandlinger. Pearson er en av USAs fremste arbeidsrettsadvokater og "forhandlings-jern", og representerer jevnlig store fagforeninger i forhandlinger. Foto: DLA Piper

Rustes til harde forhandlinger

Kobberselskapet i det fiktive afrikanske landet Malundi forhandler med et USA-basert gruveselskap. Gjennom denne simuleringen lærer Tanzanias ledende statlige jurister å forhandle store investeringsavtaler – veiledet av eksperter fra verdens største advokatkontor

Publisert

– Tanzania orienterer seg bort fra bistand mot handel. Med nye gassfunn og økonomisk vekst må de være mye mer skarpskodd enn tidligere i forhandlinger med internasjonale selskaper, sier Fredrik Lindblom, partner i DLA Piper Norway. I april var han sammen med 15 andre DLA Piper-ansatte fra hele verden i Tanzania for å styrke kompetansen til 35 jurister fra riksadvokatens kontor og flere andre ministerier og etater i Tanzania.

Det internasjonale advokatfirmaet gjør dette som et samfunnsansvars-prosjekt under paraply av sitt eget ikke-for-profitt-selskap New Perimeter og i samarbeid med FNs utviklingsfond (UNDP).

Lindblom har tidligere erfaring fra den Nordiske investeringsbanken og som foreleser for jusstudenter i Etiopia og Tanzania ved siden av advokatvirksomheten. Han har utviklet, planlagt og ledet dette opplæringsprogrammet fra start.

– Jeg fikk en følelse når vi forhandlet med eller gjorde finanstransaksjoner med folk i framvoksende økonomier at de ofte manglet de fundamentale ferdigheter og kunnskaper om moderne finanstransaksjoner, sier Lindblom. Han påpeker at jusstudiet i en del utviklingsland ikke gir noen godt fundament for å kunne forhandle kompliserte avtaler.

– Mange av juristene som skal forsvare Tanzanias interesser har ikke ferdighetene som må til. Samtidig mangler institusjonene helt basale systemer for kontraktoppfølging eller for å ivareta læring, sier Lindblom.

Samtidig ser han blant egne forretningsklienter en «voldsom rush og interesse for Afrika. De ser at markeder i Europa feiler og at det er vekstpotensiale i Afrika». Den samme interessen merker han som nestleder i styret for Norwegian African Business Association.

– Tanzania står dermed i en stadig sterkere forhandlingsposisjon, mener Lindblom. Dette må de lære å utnytte.

Kapasitetsbyggingsprosjektet i Tanzania bygger på den samme videreopplæringen som senioradvokater i DLA Piper får. Ved å delta i en simulert forhandlingssituasjon fikk de afrikanske juristene en realistisk innføring i både forhandlinger og regulering av investeringskontrakter. Det dreier som om teknikk, verktøy og en forståelse av forventninger og ulike kulturer.

– Slik erfaring er avgjørende for den situasjonen Tanzania står opp i nå, sier Lindblom.

Med store gassfunn utenfor kysten står Tanzania overfor mange store infrastruktur og utbyggingsprosjekter.

Mens norske etater som Skattedirektoratet, Statistisk sentralbyrå og Riksrevisjonen gir råd og veiledning til kollegaer i flere afrikanske land, mener DLA Piper at de kan gi en innsikt i privat næringsliv som offentlige etater ikke makter.

– Vi prøver å gi innsikt i hvordan privat næringsliv tenker. Det krever trening å kunne være en fullverdig deltager i moderne markeder. Kurset har forhåpentligvis bygget tanzanianernes selvtillit når de skal forhandle med nye store selskaper, sier Fredrik Lindblom.

Powered by Labrador CMS