Fengslet for underslag av norske bistandspenger
Tidligere revisor ved statsministerens kontor i Uganda, Goeffrey Kazinda, ble onsdag funnet skyldig i underslag av bistandspenger til Nord-Uganda.
Kazindable dømt til fem års fengsel for misbruk av sin stilling, to år for bedrageri og to år for ulovlig besittelse av regjeringsdokumenter.
Dommer David Wangutusi sa at Kazinda forfalsket 20 signaturer til sin tidligere sjef Pius Bigirimana i den hensikt å underslå penger. Blant de forfalskede dokumentene var sikkerhetspapirer og uttaksskjemaer som ble brukt til å ta ut store summer fra ulike regjeringsinstitusjoner.
Les tidligere sak: Omfattende svindel i Uganda
Kazinda har sittet i varetekt siden oktober i fjor. Han forårsaket drama i retten da han beskyldte politiet for å ha fjernet personlige dokumenter da de ransaket hjemmet hans under etterforskningen av saken.
Under etterforskningen kom det frem at mer enn 50 milliarder ugandiske shilling (ca. 117 millioner kroner) var underslått. Det meste av dette var bistandspenger som skulle brukes til rehabilitering av de krigsrammede, nordlige delene av landet, hvor det har vært borgerkrig i mer enn to tiår.
Opprullingen av korrupsjonsskandalen førte til at Norge, Irland, Danmark, Storbritannia og Sverige stoppet bistanden til det østafrikanske landet og ba Ugandas regjering om å tilbakebetale bistandsmidlene som ble underslått. Giverlandene beskyldte også Ugandas regjering for ikke å gjøre nok for å bekjempe korrupsjon.
Som en følge av skandalen satte giverlandene syv betingelser som Ugandas regjering må oppfylle før de vil vurdere å gi mer bistand til landet. Blant disse betingelsene var ordentlig etterforskning av saken, søksmål mot de som var involvert i korrupsjonsskandalen og tilbakebetaling av bistandsmidler til giverne. Ugandas statssekretær Keith Muhakanizi forsikret giverlandene om at Uganda vil følge opp kravene og tilbakebetale hele beløpet som har blitt underslått.
Tidligere i år fikk den norske regjeringen tilbakebetalt 23 millioner kroner av bistandsmidlene som skulle ha vært brukt i Nord-Uganda. Ifølge utviklingsminister Heikki E. Holmås er dette den største tilbakebetalingen Norge noensinne har mottatt.
Underslaget av bistandsmidler ble oppdaget da den ugandiske riksrevisjonen utførte revisjon av statsministerens kontor. Mange ugandere er glade for dommen, men sier at straffen ikke er streng nok til å skremme andre fra å gjøre lignende underslag.
– Fem år er ingenting med tanke på hvor mange mennesker som ble frarøvet et ordentlig liv. Dette burde retten tatt hensyn til i dommen, sier Zac Niringiye, grunnlegger av Black Monday-bevegelsen i Uganda som bekjemper institusjonalisert korrupsjon.
– Kazinda er bare én person av mange som begår underslag. Vi må oppdage mange flere for å kunne redde offentlige midler. Dommen er alt for mild. Kazindas eiendom burde bli solgt for å bidra til å dekke beløpet, siden det er skattebetalernes penger som brukes til å tilbakebetale giverne, sier Cissy Kagaba, leder av Ugandas antikorrupsjonskoalisjon.