«Norsk» såpesuksess i Uganda

Ugandiske Noor Mayambala kom til Norge for å studere. Siden kom to venner som ulovlige arbeidsinnvandrere. Alle tre har reist tilbake til Uganda for å starte egen bedrift.

Publisert

Med en startkapital på 100 000 kroner satte trioen i gang med å etablere et rengjøringsfirma som de kalte NOREMA, et navn Noor sier de piratkopierte fra Norge.

– Da vi bodde i Norge innså vi hvor viktig renhold var som bransje, fordi det ga oss noe vi kunne leve av. Utstyrt med både kompetanse og moderne utstyr spurte vi oss selv hvorfor vi ikke kunne tilby de samme tjenestene hjemme i Uganda. Elleve år senere angrer vi ikke, forteller Noor.

Studerte

Noor sier at han kom til Norge som privatstudent uten støtte fra den norske staten, for å studere bedriftsøkonomi.

– Jeg ble immatrikulert ved Markedshøyskolen. Jeg benyttet meg av de 20 timene i uken jeg fikk lov til å jobbe, og skrev 50 søknader som jeg leverte til restauranter, renholdsfirmaer og avisbudfirmaer. Den første uken fikk jeg ikke noe svar, den andre uken fikk jeg tre jobbtilbud, to i renholdsfirmaer og et som avisbud. Jeg valgte en jobb innen renhold for et firma som het Avi Renhold. Men det var vanskelig i begynnelsen. De trodde ikke jeg kunne kjøre, det var ikke så mange fargede i Oslo på den tiden. Men da de skjønte hva jeg kunne, ble vi gode venner, sier Noor.

Etter å ha fått jobb, begynte Noor å sende hjem litt av det han tjente. Venner begynte å spørre om de kunne komme og besøke ham.

Arbeidsinnvandrere

Da Siraje Lubulwa og Ahmed Ssemwogere sluttet seg til Noor, var det ikke som studenter, men som arbeidsinnvandrere som utga seg for å være turister. Renholdsjobber var det de lettest fikk tak i, takket være Noors forbindelser og at de var strategisk plassert midt i Oslo der han bodde.

– Etter å ha jobbet med renhold i fem år, diskuterte vi hvordan vi best kunne gjøre det samme hjemme. Vi besluttet å starte et renholdsfirma, sier Noor.

– Vi lærte en masse om holdninger til yrket i Norge. Hygienenivået var meget høyt sammenlignet med Uganda, og da vi hadde fått litt erfaring bestemte vi oss for å gjøre nettopp dette i Uganda, sier Siraje.

Kjøpte utstyr

I 1997 begynte kompanjongene å kjøpe utstyr fra Mopskaft i Oslo og sendte det hjem litt etter litt etter hvert som de gjorde seg klar til å reise tilbake. Utstyret de kjøpte var brukt og dermed billigere.

Å starte et renholdsfirma i Uganda var imidlertid ikke enkelt. De tre gründerne ble ikke tatt alvorlig i begynnelsen.

– Folk spurte hvordan vi kunne komme fra Europa og begynne å vaske andres kontorer. Men vi hadde en plan. Vår første kunde var den norske ambassaden i Kampala, og ambassadøren hjalp oss ved å henvise oss til andre oppdragsgivere. Han var veldig fornøyd med arbeidet vi gjorde, sier Noor

500 ansatte

I dag har renholdsbedriften Norema nær 500 ansatte og en kundebase på mer enn 20 selskaper. Noor sier at holdningene til renhold i Uganda er svært forskjellig fra hva han opplever i Norge.

– Etter hvert prøvde vi å slå inn på renovasjon slik jeg hadde sett det bli gjort i Oslo, og i 2007 importerte jeg en søppelbil fra Reno-Norden A/S. Men satsingen falt i fisk ettersom vi aldri fikk betaling av Kampala City Authority som hadde leid oss inn til å hente søppel, forteller han.

I dag beklager verken Noor, som er administrerende direktør i Norema Cleaning Services, eller vennene hans at de måtte forlate Oslo og reise hjem igjen.

– Vi er glade for at vi har kunnet bidra med noe i form av jobbskaping i Uganda og at vi ikke bor ulovlig i Norge. Selv har jeg klart å få permanent oppholdstillatelse og kan dra tilbake når jeg måtte ønske det, sier Noor. ]


Powered by Labrador CMS