Meninger
Takk for gode råd på veien, John Sörbö
John Sörbö skriver at utfordringene i Nigeria og hva norske bedrifter må forberede seg på, uteble fra intervjuet mitt med Bistandsaktuelt. La meg forsøke å balansere inntrykket.
- Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.
John Sörbö har naturligvis helt rett når han beskriver utfordringene i Afrikas største økonomi. Nigeria er et krevende marked, og selv om intervjuet med meg i Bistandsaktuelt 30. august fokuserte på mulighetene, skal ambassaden i Abuja fortsatt være den første til å gi realistiske råd til norske bedrifter som ønsker seg inn.
Nigeria er ikke for «alle».
For de selskapene som gjør hjemmeleksen sin, blant annet innen anti-korrupsjonsarbeid, er det likevel mange spennende muligheter.
Den største utfordringen
Valutarestriksjoner fremstår i dag som den største utfordringen for de fleste utenlandske selskaper som ønsker å etablere seg i Nigeria. Eksempelvis er Nigeria det største markedet for norsk tørrfisk på det afrikanske kontinent. Sentralbanken har likevel satt tørrfisk på en liste over produkter som ikke gis tilgang til utenlandsk valuta, og det gjør det til en mer krevende øvelse for nigerianske importører å få tilgang til dollar for å kjøpe tørrfisken.
Samtidig formidler lokalt næringsliv håp om at dette vil kunne endre seg i tiden fremover.
Les også: Nigeria får tilbake stjålet kunst
Økende interesse
Vi registrerer en økende interesse fra norsk næringsliv, og har den siste tiden diskutert muligheter med selskaper innen landbruk, fornybar energi, helse, teknologi og sjømat.
På tross av valuta-utfordringene tørrfisknæringen møter, rapporterer Sjømatrådet at det er solgt over 7 000 tonn tørrfisk for 229 millioner kroner så langt i år. Dette er en 23 prosent økning sammenlignet med i fjor.
Teknologiselskapet Opera, med hovedkontor i Norge, har over 40 millioner kunder i Nigeria. Fornybarselskapet Empower New Energy har etablert kontor i Lagos, og leverer blant annet solkraft til landets største kyllingfarm. I løpet av 30 år vil denne fornybar-investeringen alene ha bidratt til å redusere over 14 tonn med CO2. Når vi vet at Nigerias strømnett distribuerer like mye strøm som Oslo by, rundt 4000 MW, representerer det både en stor utfordring og mulighet.
Brobygging
For mange norske selskaper som arbeider i afrikanske land er likevel valutaproblemer, inflasjon, sikkerhet, korrupsjon og politisk risiko en del av arbeidshverdagen.
Der jeg tror vi som ambassade kan gjøre en forskjell, er i brobyggingsarbeidet mellom de som ønsker seg inn, og de som har erfaring fra før.
I forrige uke samlet vi for eksempel en rekke selskaper som ønsker å etablere seg med flere av dem som allerede har gjort seg opp erfaringer. Det er positivt å registrere at selv mindre selskaper som etablerte seg for bare noen få år siden, men som har gjort hjemmeleksen sin, nå har besluttet å gjøre nye investeringer i Nigeria på bakgrunn av positive erfaringer så langt.
La meg avslutningsvis få takke Sörbö for gode råd på veien. Han er, på tross av forbeholdene som er nevnt, en god ambassadør for mulighetenes kontinent.