– Hvis jeg ikke hadde fått gå på skole, ville jeg ikke vært der jeg er i dag., sier Catharina Sive til Panorama.

Catharina (24) driver gateskole i Maputo:

– Utdanning er et viktig våpen

Skolegang ble redningen for foreldreløse Catarina Sive. Nå underviser 24-åringen gatebarn og arbeidsledig ungdom på et fortau i sentrum av Mosambiks hovedstad.

Publisert

Maputo by. Klokken er 15.30, det er midt i rushtrafikken.

De aller fleste offentlige kontorer i hovedstaden stenger på denne tiden. Folk bruker den berømte Avenida 24 de Julho, hvis navn stammer fra Mosambiks uavhengighetskamp, til å reise hjem etter endt arbeidsdag.

Men ikke alle er ferdig for dagen. En stemme trenger gjennom all larmen:

– Kom, kom og lær, roper 24 år gamle Catarina Sive.

Det er egentlig nå, i rushtrafikken, det er penger å tjene for de som tjener til livets opphold ved å selge peanøtter eller ved å vaske vinduer på biler som stopper på rødt.

I sentrum av Maputo har et knippe ungdommer samlet seg rundt Catarina Sive. Læreren håper å bidra til at noen av de 2,4 millioner barna som ikke går på skole i Mosambik, får en utdanning.

En liten gruppe gutter gir likevel etter for den insisterende læreren, og samler seg på fortauet foran en port som for anledningen er blitt til en provisorisk tavle.

Sive er utdannet lærer og jobber egentlig ved en privat grunnskole rett utenfor Maputo. Men i tillegg til «dagjobben» har hun startet en helt egen skole for noen av de som har falt utenfor.

No semáforo se aprende, som betyr «ved trafikklyset kan du lære», er navnet på initiativet som 24-åringen leder. Prosjektet har fokusert innsatsen til gata, hvor mange av de mest sårbare likevel befinner seg.

Elevenes alder varierer fra tolv til tjueseks år, og søker ikke bare å lære bort lesing og skriving. Catarina Sive håper også initiativet skal bidra til å motvirke kriminalitet.

– Vi benytter Mosambiks offisielle læreplaner, men vi gjør mer enn bare å lære dem å lese og skrive. Vi har både en engelsklærer og en lærer som fokuserer på entreprenørskap. I tillegg har vi nylig ansatt en psykolog, forteller 24-åringen.

Reddet av utdanning

Catarina Sives liv har ikke bare vært enkelt. Begge foreldrene døde da hun var liten, men takket være støtte fra storfamilien fikk hun mulighet til å ta lærerutdanning.

Mosambik:

  • Mosambik er et av verdens fattigste land, men etter at en langvarig borgerkrig ble avsluttet i 1992, har økonomien tatt seg opp. Det har blitt færre fattige, men også større sosioøkonomiske ulikheter.
  • Landet har store vekstmuligheter innen landbruk, utvinning av offshore gass og mineraler, samt innen turisme.

– Utdanningen reddet meg. Hvis det ikke hadde vært for at jeg fikk gå på skolen, ville jeg ikke vært der jeg er i dag. Utdanning har vært selve nøkkelen for meg, sier læreren.

Ni millioner jenter mellom seks og elleve år i Afrika sør for Sahara vil aldri få gå på skolen. Tallet for gutter er seks millioner. FN anslår at for hvert år et barn går på skole, vil vedkommende øke sin inntekt (når han eller hun kommer ut i arbeidslivet; red.anm) med rundt ti prosent. Tallet er enda høyere for kvinner.

Myndighetene i Mosambik har iverksatt flere tiltak for å øke innrulleringen i skolen, men fortsatt står 2,4 millioner barn utenfor skolesystemet. Ifølge landets læreplan er det «grunnskoleutdanningens ansvar å sette eleven i stand til å stille kritiske spørsmål om virkeligheten, slik at de selv kan påvirke den».

Sive sier gateprosjektet er viktig også på et personlig plan.

– Ved å hjelpe andre vil jeg betale tilbake for hjelpen jeg selv fikk da jeg var liten. Og jeg ser at de som kommer hit, gjør det med mye av den samme motivasjonen jeg hadde.

Får mye oppmerksomhet

Det er helt forskjellig å undervise på gata og i et klasserom, påpeker hun.

– Det eneste som er likt, er at vi har en lærer og elever og et faglig innhold som elevene samhandler med læreren om å løse. Ellers er det totalt forskjellig.

Larmen fra bilene er krevende, men Sive sier de ikke har andre muligheter nå.

– Det er utfordrende, blant annet fordi noen elever er flaue over at de er såpass gamle. Mange av gateselgerne som ikke vil gå på skolen, gjør narr av dem. Psykologen er her for å bidra i undervisningen, men bruker også mye tid på å motivere elevene, sier Sive.

Takket være en kampanje i sosiale medier har prosjektet fått støtte i form av donasjoner som blir brukt til å kjøpe skolemateriell.

– Utdanning er et viktig våpen for endring. Min drøm er å bli utdanningsminister og utforme politikk som gir enda flere barn mulighet til å gå på skolen.

Powered by Labrador CMS