På en bygning i Nepals hovedstad har optimister pyntet veggen - eller var denne grafittien ironisk ment? For ifølge FN lever 20 prosent av befolkningen i Nepal på under 50 cent dagen, 30 prosent har ikke tilgang på strøm. Den gode nyheten er at Nepal har klatret kraftig på levekårsindeksen de siste årene. Foto: Anne Håskoll-Haugen

Horoskop 2021:  Født i fattigdommens tegn? Slik blir det nye året.

Fossende fremgang eller tøff økonomisk krise? Sult, krig eller flere fredspriser? Slik blir 2021 for de afrikanske landene ifølge ekspertene som spår fremtiden.

Publisert

Nytt år og fortsatt i startgropen av et nytt tiår. Verdensveven flommer over av spådommer: Nå skal bilene ENDELIG fly, japanerne skal bygge base på månen og mennesker skal drive gruvevirksomhet i verdensrommet. Kineserne skal bygge høyhastighetstog mellom London og Beijing og biodiesel vil utkonkurrere bensin. Vi får mikrochipper implantert i hjernen, hjemmekontor blir den nye hverdagen og vil forandre landskapet for alltid, apper og skjermer blir en enda større del av livene våre.

Men hva med de fattige? Får de ta del i all moroa? Statistikken viser at Afrika sør for Sahara huser den største andelen av de med minst penger, så la oss ta en titt.

Økonomi: - Forbered deg på mer minus på kontoen

Verdensbanken meldte allerede før pandemien om at veksten i Afrika Sør for Sahara hadde stagnert - fallende varepriser, store investeringspartnere som har blitt mer lunkne og politisk uro mange steder har bremset veksten. For 2021 er Bankens spådom at pandemien vil dytte Afrika sør for Sahara inn i sin første store økonomiske tilbakegang på 25 år. Frykten er at 40 millioner mennesker vil bli skjøvet ut i ekstrem fattigdom.

The Economist´ årlige «fremtidsutgave» spår dessuten at 2021 vil bli året da «bistandsæraen» brytes; donorlandende vil prioritere egne problemer i etterkant av pandemien og redusere overføringer til afrikanske land. Samtidig har pengeoverføringer fra utflyttede afrikanere sunket med over 20 prosent i året som gikk. Det kan se ut til at det mange må forberede seg på minus på kontoen i tiden som kommer.

Reise: - Virtuelle reiser i digital solnedgang

Vil 2021 by på spennende reiser? Mulig, men kanskje ikke. Pandemien har påvirket reiselivet hardt, også i afrikanske land. For 2021 spår reiseaktørene at landene igjen vil åpne forsiktig for turisme, men det er stor usikkerhet om når det vil skje og om turistene vil kaste seg over tilbudet, eller holde tilbake i frykt. Tilbake til 2019-nivå allerede i å, er det i alle fall ingen som har tro på. I mens tilbyr flere av Afrikas turistdestinasjoner virtuelle safarier og digitale turer langs strender i solnedgang til de som lengter. I juni ble det avholdt et stort møte mellom de afrikanske turistministrene, organisasjoner og privat sektor for å tegne opp skissen til en bærekraftig turisme post-covid.

Før pandemien var det allerede mye på gang; I Øst- Afrika utfolder det seg et transport-race når Tanzania og Rwanda forøker å dytte Kenya ned fra tronen som transit hub. De to utfordrere bygger et høyhastighetstog fra Isaka i Tanzania til Kigali i Rwanda. Oljerike Qatar finansierer samtidig en skinnende ny flyplass i Rwanda.

Det er registrert 448 storskala transportprosjekter (jernbane, veier og broer) på det afrikanske kontinentet, hvis de blir gjennomført er det bare å pakke koffert og solkrem så snart pandemien har lagt seg.

Familie: - Flere barn på vei

Familieforøkelse i vente! Nærmere bestemt kan du gjøre deg klar for 81 millioner babyer i året som kommer.

Det høres kanskje mye ut, men er faktisk færre enn før. Verden nådde toppen rundt 1960, og befolkningsveksten er nesten halvert siden det. Likevel skal vår globale familie telle mange flere enn vi er nå - og aller flest skal det blir i Afrika sør for Sahara. Her skal befolkningen nesten doble seg innen 2050. Katastrofe eller mulighet? Forbered deg på byvekst, lange køer og mer trengsel på strendene.

Helse: - Følg med på virus og vekt

Med Nobels fredspris til FNs matvareprogram i 2020 kom også den sørgelige meldingen om at pandemien mest sannsynlig vil føre til at 270 millioner flere mennesker i verden går sultne til sengs. Samtidig har Verdens helseorganisasjon de siste årene gitt klar beskjed; det neste tiåret vil bringe like mye fedme som sult, også i fattige land. Afrika og Asia vil fortsette å huse den største andelen av både underernærte og overvektige i tiåret som kommer.

Den gode nyheten er at Afrika sør for Sahara hittil har kommet bedre ut av pandemien enn fryktet; strenge tiltak har bragt viruset under tålig kontroll og dødsfallene har vært få.

Det blir sagt at strenge tiltak, en ung befolkning og en mulighet for at afrikanere tåler viruset bedre på grunn av tidligere virusutbrudd kan være noen av årsakene.

Konflikter: - Mer bråk i vente

For den afrikanske union skulle 2020 markere året hvor kriger, kjønnsbasert vold og væpnede konflikter skulle være over. Slik gikk det ikke for initiativet «Silencing the guns» Tvert i mot; antall konflikter på kontinentet økte, både i og mellom landene.

Så kom pandemi, og mange fryktet det ville ende i komplett kaos for mange utviklingsland. Så ille har det ikke blitt, men mange frykter de langsiktige konsekvensene av en økonomisk krise i kjølvannet av covid-19 og mulig eskalering av vold.

Fristen for å nominere kandidater til fredsprisen 2021 går ut allerede 31. januar. Kan det bli noen afrikanere blant dem? Ifølge statistikken har 12 afrikanere og én afrikansk organisasjon vunnet gullmedaljen siden første utdeling i 1901 - det er 10 prosent av prisene.

Relasjoner: - Kina + Afrika = fortsatt sant

Afrikanske lands affære med Kina har lenge irritert USA og flere andre land. Gjennom de siste tre tiårene har Kina blitt mange afrikanske lands viktigste partner. Veier, broer, havner og mobilnett - Kina leverer. Og derfor har afrikanske ledere heller ingen planer om å kaste dem ut, i følge The Economist´ sjefskorrespondent for Afrika når han spår året som kommer. I følge undersøkelsen Afrobarometro svarte nesten 60 prosent at de har en positiv oppfatning av Kina - omtrent akkurat like mange afrikanere som har et positivt syn på USA.

- Derfor er det heller ikke merkelig at afrikanske ledere er nøye med ikke å velge side, skriver Economist-korrespondenten.

Spørsmålet som gjenstår er om entusiasmen er gjensidig; for tiåret spår Banken at Kinas investeringsvilje vil bli avgjørende for den afrikanske pengesekken, men at Kina de siste årene har vist litt mindre entusiasme for store prosjekter i Afrika.

Powered by Labrador CMS