
Ungjenter i Zimbabwe tvinges inn i ekteskap
Marble Gumbo går tungt langs en støvete sti som bukter seg gjennom bushen. Magen strutter mens hun balanserer et vedlass på hodet. Med den høyre handa leier hun ei to år gammel jente langs den kronglete stien.
Marble er ikke mer enn 16 år, men venter allerede sitt andre barn. Hennes foresatte tvangsgiftet henne bort til en 52 år gammel mann. Hun ble hans femte kone.
Marble bor i landsbyen Maranda, i Mwenezi-distriktet langt ute på landsbygda i Zimbabwe. Her er det få som ser noe unormalt i hennes skjebne.
– Jeg ble tatt ut av skolen da jeg var tretten år gammel for å bli giftet bort. For mange mennesker her i landsbyen hvor jeg bor er det helt normalt at jeg i min alder er gift og har barn. Ingen snakker ut mot barneekteskap, men jeg selv føler at jeg er i fengsel. Jeg ønsket ikke å bli gift – tenk, jeg unnfanget mitt første barn da jeg var 14 år gammel, forteller Marble til Bistandsaktuelt.
Marble har havnet i denne situasjonen til tross for at Zimbabwes grunnlovsdomstol i januar forbød barneekteskap, ved at de fjernet bestemmelsen i ekteskapsloven som tillot barn under 18 år å gifte seg. Forbudet ble vedtatt etter en formell henvendelse fra to Harare-kvinner, 19 år gamle Loveness Mudzuru og 18 år gamle Ruvimbo Tsopodzi, som ba domstolen revurdere ekteskapsloven.
Men trass i rettens avgjørelse er Marble fortsatt blant de mange tusen mindreårige jentene i Zimbabwe som må bære byrden av for tidlige ekteskap, der mange av jentene utsettes for alle slags overgrep. Noen av dem dør på grunn av komplikasjoner med tidlige graviditeter.
– Familien min sultet en tid. Det tvang onkelen min til å gi meg bort til min nåværende ektemann, som hans fjerde hustru, fordi familien min desperat ønsket mat i bytte for meg som brud, sier Marble.
Det er enda verre for mange andre fattige jenter på landsbygda i Zimbabwe. Som 18 år gamle Chido Mukandla.
Problemer i ekteskapet
– Jeg har fortsatt en masse problemer i ekteskapet mitt. Som du kan se er jeg ung, og jeg vet ennå ikke hvordan jeg skal være som hustru. Jeg er gravid med mitt tredje barn, og jeg må stelle for mannen min, gjøre alt husarbeidet og arbeide på markene, sier Chido til Bistandsaktuelt.
Misheck Chauke er sosialarbeider i Mwenezi. Han er enig i at fattigdom er den viktigste årsaken til økningen i barneekteskap på landsbygda i Zimbabwe.
– På grunn av galopperende nød og sult i de fleste områdene her blir de fleste mindreårige jentene giftet bort av sine desperate foreldre eller foresatte. Det betyr også at de blir tatt ut av skolen altfor tidlig og tvunget inn i ekteskap de ikke er modne for, for å kjøpe sine fattige familier ut av sulten, forteller Chauke til Bistandsaktuelt.
Ifølge offisiell statistikk fra Zimbabwes sosialdepartement var det i 2015 om lag 215 000 gifte mindreårige jenter rundt om på landsbygda. En undersøkelse gjennomført av Plan International Zimbabwe i fjor viste at flere kvinner her blir gift før de fyller 18. Av gifte eller samboende kvinner mellom 20 og 49 på landsbygda var 39 prosent under 18 da de ble gift, konstaterer rapporten.
Forbudet mot barneekteskap er tilsynelatende til lite hjelp for Marble og Chido og de andre ofrene for barneekteskap på landsbygda. Ifølge Plan-rapporten er det utfordrende å handheve forbudet, fordi sedvanerett ikke har en minstealder for ekteskap og tillater ekteskap for mindreårige med samtykke fra foreldrene.
Zimbabwes barne- og helseminister, David Parirenyatwa, ser også de negative sidene ved tidlige ekteskap.
– Tidlige ekteskap er blitt sett som årsak til en vedvarende fattigdomsspiral og til en økning i mødre- og barnedødelighet, sier Parirenyatwa.
For Marble og Chido, og mange andre uten tilgang til informasjon om forbudet mot barneekteskap, fortsetter lidelsene.
– Vi har ingen enkel tilgang til rettsvesenet her i landsbyen, så om noen av oss blir fanget i et for tidlig ekteskap har vi ikke noe annet valg enn å holde ut, sier Marble.
I september i fjor sluttet afrikanske ledere seg til andre regjeringer rundt om i verden og vedtok FNs bærekraftmål. Blant dem er et mål om å få slutt på barneekteskap i løpet av de neste 15 årene.
FN anslår at 15 millioner jenter blir ofre for barneekteskap hvert år, på verdensbasis.
Gir fattigdom skylda
Området med størst andel barneekteskap i Zimbabwe er Mashonaland Central, med 50 prosent, ifølge UNICEFs rapport “State of the World’s Children” (2015).
Clever Ndanga, pressetalsmann for Apostolic Christian Council of Zimbabwe (ACCZ), gir fattigdom skylda for den høye andelen barneekteskap i Mashonaland. I provinser der det er lite økonomisk aktivitet er barneekteskap mer utbredt fordi i de fleste tilfellene blir barna bortgiftet av foreldrene for å redusere fattigdommen.
– Barneekteskap i utbredt i Mashonaland på grunn av fattigdom. De fleste foreldrene som gir bort barna sine som ektefeller til eldre personer gjør det på grunn av fattigdom. Og fordi det er lite økonomisk aktivitet i områder som sentrale, østlige og vestlige Mashonaland er det også mange barneekteskap i disse områdene, sier han.
Menneskerettseksperten Simbarashe Namusi mener på sin side at den sterke innflytelsen til den religiøse sekten Vapostori er en viktig årsak til det høye antallet barneekteskap. Mange av disse menighetene har tvilsomme doktriner som fremmer barneekteskap, sier han.
– Barneekteskap er mer utbredt i Mashonaland fordi provinsen er hjemmebane for mange lokale sekter som Johanne Marange og Johanne Wechishanu, med spesielle doktriner. For eksempel kan noen eldre i disse menighetene kunngjøre i kriken at ”Guds ånd” har sagt at søster den og den skal bli giftet bort til en bestemt eldre mann. Ingen tør si imot, fordi det er ”Guds vilje”, sier Namusi.
Kjønnsforsker Violet Nkatazo mener barneekteskap er en sosial trussel og at noe må gjøres, spesielt på landsbygda, der denne omstridte kulturelle praksisen er utbredt.
– Det er trist å se at barneekteskap i hovedsak er utbredt på landsbygda i områder som Manicaland og i Muzarabani, samt i enkelte religiøse sekter som Vapostori, sier Nkatazo.