Korrupsjonssak rammer Tanzanias jordbrukssatsing
Tanzania rammes av enda en korrupsjonsskandale. Tre direktører i et offentlig utviklingsorgan innen jordbruk er suspendert mistenkt for omfattende korrupsjon. Utviklingsorganet er partner i utviklingen av en jordbrukskorridor i det sørlige Tanzania der Norge er en sentral aktør.
Tre av lederne for det statlige Rufiji Basin Development Authority (RUBADA) er blitt suspendert fra sine stillinger etter anklager om korrupsjon og misbruk av offentlige midler. Fungerende administrerende direktør Aloyce Massanja og to andre direktører er mistenkt for å ha underslått midler fra investorer, for korrupsjon og for økonomisk sabotasje.
Korrupsjonssaken rammer ikke norsk støtte til jordbrukskorridoren eller Norfund-investeringer lenger vest i korridoren.
Politiet varslet
Det var onsdag i forrige uke at Tanzanias jordbruksminister Steven Wasira fortalte at RUBADA-direktørene var blitt suspendert. Han understreket at både politiet og anti-korrupsjonsbyrået var blitt informert.
Wasira fortalte at det er oppdaget at bare 2,8 millioner kroner av de 11 millioner kroner som er blitt gitt av investorer i Rufiji-bassenget er blitt brukt på lovlig vis. Departementet tror at i overkant av 8,2 millioner kroner er blitt svindlet.
– Vi kan ikke tolerere slik adferd, sa Wasira.
Innkjøp er ikke blitt dokumenter, rutiner er ikke blitt fulgt, og penger er blitt overført til private kontoer.
Ved å reagere raskt håper Wasira å hindre at investorer som er interessert i å investere i Rufiji blir skeptiske.
Store muligheter
Dette området er i den østlige delen av et jordbrukskorridor som har stor jordbrukspotensial. Innsatsen for å utvikle korridoren som strekker seg fra kysten til Zambia-grensen drives Southern Agricultural Growth Corridor of Tanzania (SAGCOT) – et privat-offentlig partnerskap. Det ble startet i 2010 for å skape en rask utvikling av jordbruket i landets sentrale og sørlige region. Målet er å tredoble matproduksjon, skape 420 000 arbeidsplasser og løfte to millioner mennesker ut av fattigdom. Under SAGCOT-partnerskapet håper Tanzania å lokke til seg rundt 2,1 milliarder dollar i investeringer de kommende 20 årene. RUBADA er en av de offentlige partnere i av denne storsatsingen der en rekke store selskaper er med.
Norge bidrar til jordbruksinnsatsen gjennom støtte fra den norske ambassaden i Dar es Salaam og gjennom Norfund. Norfund har investert norske offentlige midler i to prosjekter tilknyttet korridoren: KPL og gjødselsterminalen i Dar es Salaam.
Styremedlem
RUBADA har siden 2007-2008 hatt en liten eierandel (4 prosent) i Kilombero Plantations Limited (KPL) der Norfund er medeier med en investering på 81 millioner kroner. I henhold til aksjonæravtalen har Aloyce Masanya vært RUBADAs styremedlem i plantasjeselskapets styret. Norfund opplyser at da KPLs styreleder i februar i år ble kjent med prosessen i RUBADA, tok KPLs styreleder umiddelbart kontakt med RUBADA for å få en avklaring.
– Vi vil understreke at saken i RUBADA som sådan ikke har noen ting med Norfunds investering å gjøre, sier Ola Nafstad i Norfund til Bistandsaktuelt.
Utviklingsstøtte
I september i fjor undertegnet Norge og en rekke andre internasjonale partnere en avtale for å koordinere støtten til det koordinerende SAGCOT-senteret. Gjennom ambassaden, Norad, og gjødselselskapet Yara har Norge vært en nøkkelspiller og drivkraft bak utformingen av jordbrukskorridoren.
Norge har forpliktet seg til å bruke ni millioner kroner over en tre-årsperiode til SAGCOT-senteret. I fjor ble det utbetalt tre millioner kroner til SAGCOT.
Berit K. Tvete ved den norske ambassaden i Dar es Salaam opplyser at den norske støtten brukes for å drive SAGCOT-sekretariatet, og er ikke blitt kanalisert til RUBADA eller andre institusjoner.
– Den norske regjeringen har null toleranse for korrupsjon. Dersom det er grunn til mistanke vil vi agere. Ambassaden kommer til å fortsette samarbeidet og dialogen med SAGCOT Center på basis av god forvaltning av fondet, sier Tvete i en email til Bistandsaktuelt.
Flere skandaler
I fjor holdt flere givere tilbake nærmere 500 millioner dollar i bistand til Tanzania etter en korrupsjonsavsløring i energisektoren. To statsråder og statsadvokaten måtte gå av.
Lokale observatører tror at korrupsjonssaker i prosjekter med utenlandske investorer svekker tilliten til regjeringen.
– Regjeringen må finne årsaken til korrupsjon for å kunne luke den ut. Utenlandske investorer vil ha trygghet for sine investeringer, sier Benson Bana, statsviter ved Universitetet i Dar es Salaam.