Mosambiks president Filipe Nyusi i samtaler med USA utenriksminister Anthony Blinken ved en tidligere anledning.

Mosambiks president:

– Terrorisme er en global trussel, men situasjonen i Afrika er kritisk

Afrikanske nasjoner oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å ta islamsk terror i Afrika mer på alvor. Utviklingen i Sahel-regionen er spesielt urovekkende, mener Mosambiks president Filipe Nyusi.

Publisert Sist oppdatert

De afrikanske landene brukte nylig FNs sikkerhetstråd til å ta opp bekymringen for utbredelsen av terrorhandlinger. Afrikanske ledere viste til at terrororganisasjoner de senere årene har gjennomført stadig flere aksjoner på det afrikanske kontinentet og at et stort antall mennesker er blitt drept og fordrevet.

– Selv om terrorisme er en global trussel, er situasjonen i Afrika i dag kritisk, uttalte Mosambiks president Filipe Nyusi rett før påske.

– Den globale terrorindeksen for i fjor viste at 48 prosent av terrorofrene var afrikanske. Sahel-regionen er det nye episenteret for terror, understreket Nyusi.

Budskapet hans ble gjentatt av en rekke ambassadører fra afrikanske land, som fortalte at de er dypt bekymret over spredningen av terror.

Svært bekymringsfullt

– Situasjonen i Afrika er spesielt bekymringsfull, istemte generalsekretær António Guterres i sitt innlegg i Sikkerhetsrådet.

– Fortvilelse, fattigdom, sult, mangel på grunnleggende tjenester, arbeidsledighet og brudd på menneskerettigheter bidrar til å legge forholdene til rette for terrorgrupper. Jeg er dypt bekymret over oppslutningen terrorgruppene oppnår i Sahel og andre steder, sa Guterres.

Også for to år siden advarte en FN-rapport om at Afrika var svært hardt rammet av terror, og at IS og al-Qaida spredde sin innflytelse.

Ekspertene pekte den gang på det bekymringsfulle i at disse gruppene øker både sin makt og sine aktiviteter over grensen fra Mali til Burkina Faso, Elfenbenskysten, Niger og Senegal og at de tar seg fra Nigeria inn i Kamerun, Tsjad og Niger. I Øst-Afrika har aktiviteten spredd seg fra Somalia til Kenya og fra Mosambik til Tanzania.

To kupp

Burkina Faso og Mali har begge gjennomgått to kupp de siste årene, og lokale avleggere av de islamistiske ekstreme gruppene al-Qaida og IS opererer altså i det enorme Sahel-området der tusenvis av mennesker er drept og flere millioner er blitt fordrevet som følge av volden.

Kamphandlingene her har åpnet for de russiske leiesoldatene i Wagner-gruppen, kjent for sin deltakelse i krigføringen mot Ukraina. Mali ønsket Wagner-soldatene velkommen etter at gruppen bidro til at de franske styrkene trakk seg ut av landet.

Mali har de siste elleve årene vært i en sikkerhetskrise utløst av det regionale opprøret nord i landet, som utviklet seg til et fullblods jihadistisk opprør. Siden august 2020 har Mali vært styrt av en militærjunta, noe som altså førte til brudd med landets tidligere kolonimakt Frankrike. Utviklingen i Burkina Faso er like urovekkende.

Mosambik preget av terror

I Mosambik startet et islamistisk opprør i oktober 2017, og siden den gang har over 3000 mennesker mistet livet og rundt 900 000 mennesker er fordrevet som følge av ekstremistenes aksjoner i landet.

I mars 2021 førte den ekstreme voldsbølgen nordøst i Mosambik til at franske TotalEnergies frøs sitt prosjekt for flytende naturgass til vel 20 milliarder dollar. Avgjørelsen kom etter at opprørere hadde angrepet byen Palma, som ligger i nærheten av gassanlegget.

Palma ble senere gjenerobret av mosambikiske og rwandiske styrker, og regjeringen i Mosambik har oppfordret TotalEnergies til å gjenoppta arbeidet med gassprosjektet.

– Mosambik har til en viss grad klart å bekjempe terrorismen – takket være kombinasjonen av intern innsats og støtte fra partnere, understreker president Nyusi.

Men selv om deler av opprøret er slått ned, er islamistiske grupper fortsatt i stand til å utføre blodige aksjoner.

USA engasjerer seg

USAs ambassadør Linda Thomas-Greenfield opplyste til Sikkerhetsrådet at USA er opptatt av «å ta opp utfordringene med den dramatiske økningen av terrorisme i Afrika».

USAs visepresident Kamala Harris la før påske ut på et ukelangt besøk i Afrika – der målet var å bedre samarbeidet mellom USA og det afrikanske kontinentet, der Kina og Russland de senere årene har fått stadig økende innflytelse.

Besøket hennes startet i Ghana, som også opplever negative konsekvenser av den økte ustabiliteten i regionen, deretter sto Tanzania og Zambia reiseprogrammet.

Powered by Labrador CMS