George Weah synger ut: «Korona kan ramme faren din, moren din, til og med søsteren din»
Liberias president – og mest kjente fotballspiller – vil bekjempe korona med musikk. Han er ikke alene.
Korona-viruset sprer seg raskt i Afrika, og mange land har allerede innført strenge tiltak for å bremse det. For å spre bevissthet rundt smitten, er det også flere som tyr til musikk.
Blant dem er Liberias president George_Weah, mannen som i 1995 ble kåret til Årets spiller i verden av det internasjonale fotballforbundet FIFA.
I en ny låt synger han om viruset, smittefaren og hvem som blir syke: «Det kan ramme faren din, moren din, og til og med søsteren din», advarer Weah:
Pop-politiker med klar tale
I Uganda har opposisjonspolitiker og popstjerne Bobi Wine lenge brukt musikk som våpen mot president Yoweri Museveni, som har sittet ved makten siden 1986.
I fjor ville regjeringen innføre en ny lov, som innebar at alle sanger må forhåndsgodkjennes før de slippes. Den offisielle begrunnelsen var at myndighetene vil begrense «krenkende språk», men mange oppfattet forslaget som et fordekt forsøk på å kneble Wine.
Men Wines nyeste låt, «Corona Virus Alert», har et budskap selv Museveni kan slutte seg til. Uganda har i skrivende stund 14 bekreftede smittetilfeller og har stengt alle skoler, universiteter, barer og nattklubber, kirker og moskeer.
«Den dårlige nyheten er at alle er et potensielt offer», synger Wine. «Den gode er at alle er en potensiell løsning»:
Ikke få panikk!
Sørafrikanerne har brukt musikk i krisetider før, blant annet i kampen mot apartheid-regimet. Nå synges det for full hals mot korona-epidemien, som sprer seg svært raskt i Sør-Afrika.
Her fremfører Zion Christian Church (ZCC) «coronavirus, e feditse setshaba», som ifølge CNN kan oversettes til: «korona-viruset har tatt livet av mange mennesker»:
Welcome to South Africa where we sing about virtually everything! pic.twitter.com/fXG5ieEWCo
— Skhumbuzo Mbatha (@Sk_Mbatha) March 9, 2020
I videoen under er det Ndlovu Youth Choir som prøver å holde motet oppe. «Vi skal vinne over korona», synger de, og oppfordrer folk til å unngå panikk, ikke ta seg selv i ansiktet og vaske hendene:
Medisin mot ebola
Dette er ikke første gang det lages kampsanger mot epidemier i Afrika. Da Vest-Afrika ble rammet av historiens verste ebola-utbrudd i 2014, var det mange artister som ville bidra:
Det er også laget sanger for å opplyse folk om hiv/aids, en epidemi som årlig tar livet av mellom en halv og én million mennesker.
Med støtte fra UNICEF reiste den ugandiske artisten Philly Bongoley rundt i Uganda for å drive musikalsk folkeopplysning på 1980-tallet.
En av hans mest kjente sanger er «Alone», som han skrev kort tid før han selv døde av sykdommen i 1989: