Syklonen Idai har ført til enorme ødeleggelser i Mosambik. Foto: Mike Hutchings / Montasje: Bistandsaktuelt

Nordmenn gir millioner til syklon-ofrene – professor applauderer

Mosambik-kjenner Helge Rønning er en av mange nordmenn som samler inn penger. – Dette er trolig den største plutselige naturkatastrofen som har rammet Det sørlige Afrika noensinne, sier han.

Publisert

Bildene av katastrofen sjokkerer: Fortvilte, sultne og våte mennesker i trekroner og oppe på hustak. Sosiale medier flommer over av bekymringer, soldaritetsappeller og innsamlinger av ulike slag. En rekke norske hjelpeorganisasjoner er i gang med innsamlinger.

Rønning har selv bodd i Mosambik i rundt ti år av sitt liv, og fulgt landet helt siden kampen mot kolonistyret på 1970-tallet. Engasjementet har gjort at han har jevn kontakt med en rekke bekjente i Mosambik, ikke minst de siste dagene. Nesten alle hans bekjente har familie eller venner i det store området som nå er rammet av naturkatastrofen.

- De forteller alle sammen om sin fortvilelse over ikke å få kontakt med sine kjære. Over en uke etter at syklonen rammet vet de fortsatt ikke hvordan det har gått med dem i en situasjon der strøm- og mobilnettet er slått ut, sier han.

Fattig og vanstyrt

Rønning påpeker at Mosambik er et fattig og vanstyrt land, som har gjort lite for å forebygge naturkatastrofer av denne typen. Det er også et land som foreløpig ikke aner noe om de reelle dødstallene eller hvilke skader som er på bygninger, infrastruktur og landbruk.

- Det spesielle med denne syklonen er ikke at den er spesielt kraftig, men at den rammer et land og en befolkning som er svært sårbare. Skadevirkningene blir dermed så enormt mye større enn om dette skulle rammet et land som er rikere og mer robust. For befolkningen er dette ekstremt alvorlig, sier han.

Den kjente medieprofessoren viser til at landet allerede var i en alvorlig økonomisk og politisk krise før katastrofen rammet, og mener at denne situasjonen nå bare vil bli forverret.

- Nødhjelp nå er viktig. Samtidig må vi håpe at det også blir et incitament for landets ledelse til å bygge en mye bedre beredskap, sier han.

En varslet katastrofe

Rønning viser til at varselsmeldingene om en syklon kom allerede flere dager før den rammet, og den ble meldt i flere medier. Likevel maktet ikke myndighetene å få budskapet om alvoret i situasjonen ut til befolkningen eller å iverksette evakueringstiltak. Det tok også hele fire dager før president Filipe Nyusi dro til Beira, for å besiktige ødeleggelsene og snakke med berørte.

- Paradoksalt nok skjedde det en lignende orkan i 2000, som forårsaket store ødeleggelser, men uten at myndighetene har klart å skape en beredskap. For mange fattige mosambikere har det tatt lang tid å komme seg på beina igjen etter den gang. Nå har det tragiske skjedd igjen, sier Rønning.

På tross av sin frustrasjon over myndighetene i landet ivrer Mosambik-vennen likevel for å samle inn penger og sende nødhjelp til landets befolkning. Han gleder seg også over at norske organisasjoner responderer på krisa. Selv har han de siste dagene innbetalt penger til både Unicef, Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

Har samlet inn millioner

Han er ikke alene. Norske bistandsorganisasjoner har allerede samlet inn flere millioner kroner til innsatsen i katastrofeområdet.

Røde Kors har foreløpig fått inn 3,3 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet i Mosambik.

- En fantastisk respons på så kort tid. Folk er berørt av hva de har sett i media de siste dagene, sier kommunikasjonsrådgiver Truls Brekke til Bistandsaktuelt.

Røde Kors har sent to katastrofeenheter til i Beira. Den første skal sikre trygge sanitærfasiliteter for 20.000 mennesker. Den andre vil produsere opp til 225 000 liter rent vann hver dag, nok til å dekke behovene for 15 000 mennesker, opplyser organisasjonen.

Det er 8000 barn med norske Plan-faddere i Mosambik, Malawi og Zimbabwe. Plan Norge har så langt fått inn 850 000 kroner fra sine faddere. Det meste har kommet fra tekstmeldinger og eposter med forespørsel om å bidra. På Facebook har Plan samlet inn 33 000 kroner.

- Vår fremste oppgave nå er å sørge for at de rammede får tilgang til rent vann, mat, hygieneartikler og at barn får beskyttelse i en sårbar situasjon, forteller kommunikasjonssjef Siv Meisingseth.

SOS Barnebyer har hittil samlet inn 2 millioner kroner. Pengene går til sårbare barn og familier, samt familieprogrammet og barnebyen i Beira.

- Vi bistår også med det mest nødvendige; midlertidig husly, vann, husholdnings- og sanitærartikler. Engasjementet har vært stort på sosiale medier, og vi er takknemlige for at mennesker ønsker å bidra med å gi, sier Synne Rønning, kommunikasjonssjef i SOS-barnebyer.

Redd Barna har fått inn 3,4 millioner kroner. Pengene, som er samlet inn på SMS, Facebook, web, vipps og fra faste givere, finansierer flyleveranser og lastebiler fylt med vann, mat, tepper, hygieneutstyr, telt, kanner og presenninger i Mosambik.

Redd Barna jobber også for å forene barn som er skilt fra foreldre, og etablere trygge lekeplasser, opplyser markedssjef Ingrid Svendsen.

- Vi har sett et voldsomt engasjement fra nordmenn i denne naturkatastrofen, noe som gjør oss utrolig takknemlige, sier hun.

Norsk Folkehjelp har samlet inn totalt 490 000 kroner.

- Vi har vært i Mosambik siden 1984, og samarbeider med lokale jordbruksorganisasjoner for å styrke matsikkerheten nettopp i den delen av Mosambik som er hardest rammet, sier kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard.

Norsk Folkehjelp støtter blant annet arbeidet med å sette i gang produksjon av hurtigvoksende frukt og grønnsaker, opplyser Ødegaard.

- Sammen med våre partnere vil vi sikre at befolkningen raskt kommer i gang med å dyrke jorden, slik at de kan være i stand til å brødfø seg og sine familier.

Unicef Norge har samlet inn 2,1 millioner kroner. Pengene går direkte til nødhjelpsarbeidet i de tre landene som er rammet av syklonen.

- Vi er på bakken med nødhjelpspakker som består av mat, rent vann, medisiner og sanitære produkter til barna og deres familier, samt vaksiner, sier kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo.

Kirkens Nødhjelp har foreløpig ingen øremerket innsamling til de berørte områdene i sørlige Afrika, men overfører penger fra generelle innsamlinger til innsatsen sør i Malawi.

(Tallene for innsamlede midler er per 22. mars. Organisasjonene regner med at det vil fortsette å strømme inn penger også de kommende dagene og ukene.)

Powered by Labrador CMS