Nyttig design for tøffe forhold

God design er mer enn vakker nips og pene kjoler. Design uten grenser mener å ha utviklet produkter som gjør hverdagen bedre for tusenvis av mennesker i fattige land. Nå stilles de ut i Oslo.

Publisert

En økologisk urinal som får paprikaer til å gro med dobbel hastighet, en fødselssimulator for å øve deg til den store dagen og en luftig motorsykkelhjelm som passer i Ugandas brennende hete. Du kan prøve alt sammen på utstillingen Design uten grenser som gårpå Design- og arkitektursenteret i Oslo fram til 2. desember. 

– Utstillingen viser 14 av de viktigste produktene vi har vært med på å lage. Meningen er å skape forståelse for sammenhengen mellom god design og utvikling, sier kurator Truls Ramberg. 

Leder i Design uten grenser, Synne Christiansen, forteller at god design ikke bare er et nyttig verktøy, men helt nødvendig i utviklingsarbeid.

– Et produkt som ikke er tilpasset lokale forhold kan føre til mer skade enn nytte. For eksempel kom vi over et prosjekt hvor rullestolene som ble tilbudt barn førte til sirkulasjonssvikt og sårdannelser, forklarer hun.

Prøv selv!

I Norsk Forms utstillingslokale kan du rulle deg bortover en gate i Guatemala og kjenne hvor vanskelig det er å bruke en vanlig rullestol over humpete brostein. Etterpå sammenligner du opplevelsen med en stol tilpasset lokale forhold. Eller bli med hjem til en guatemalansk familie og opplev et jordskjelv som får hatter og familiebilder til å dette ned rundt deg. 

– Denne utstillingen er ikke en monolog fra vår side. Gjennom å få prøve ut produktene i omgivelsene hvor de hører hjemme viser vi at produktdesign er en løsning på et konkret problem, forklarer Ramberg. For eksempel med jordskjelvsimulatoren ser du konsekvensene av å bo i et hus som ikke er tilpasset de geologiske forutsetningene. Så viser vi deg hvordan huset kan forbedres med enkle midler, utdyper han. 

God gjødsel

Mange av prosjektene kan tenkes overført til Norge også. Urinalen for eksempel. 

– Visste du at det er store penger i å utnytte urin som gjødsel? I Norge lar vi denne ressursen gå rett i dass, bokstavelig talt, sier prosjektleder i Design uten grenser Kristoffer Leivestad Olsen. 

Han mener det er et stort potensial til å skape bærekraftig jordbruk. 

– Jeg har med egne øyne sett grønnsaker vokse dobbelt så fort med denne typen gjødsel. Det er genialt. 

Nytt og hot?

– Vil det bli det nye hotte på restaurant- fronten? 

– Ja, hvorfor ikke! Det er miljøvennlig og ikke veldig komplisert. 

Og hvis du tenker at utviklingsarbeid er et minefelt der mye kan gå galt, har du muligheten til lete opp og ødelegge minene selv her. Beskyttelsesutstyret du kler deg i er et av Design uten grensers første prosjekter og brukes blant annet av Norsk Folkehjelp. 

Powered by Labrador CMS