Oljeselskapene ENI og Shell er tiltalt for korrupsjon for milliardverdier i en rettssak som starter i Italia i neste uke. ENI og Shell er to av de største utenlandske selskapene i mange afrikanske land. Bildet er fra et av Shells anlegg i Nigeria.

Tar av silkehanskene mot olje-korrupsjon

To av verdens største oljeselskaper og en tidligere nigeriansk oljeminister står for retten i Italia, tiltalt for korrupsjon i stor skala. Saken er ikke enestående. I flere land blir nå næringslivsledere og politikere etterforsket for korrupsjon.

Publisert

Malabu-saken

  • Stor korrupsjonssak i Nigeria knyttet til selskapet Malabu Oil and Gas.
  • De to europeiske selskapene ENI og Shell betalte i 2011 mer enn 1,1 milliarder dollar til Malabu for en lisens for å lete etter olje utenfor kysten av Nigeria.
  • Letelisensen OPL-245 skal være en av de mest lovende i nigeriansk farvann. Malabu Oil and Gas ble tildelt lisensen på tampen av militærstyret til general Sani Abacha.
  • Ifølge organisasjonen Global Witness kjente ENI og Shell til at milliardutbetalingen ville gå med til korrupsjon. Lekkede eposter underbygger dette.
  • ENI og Shell avviser at de har vært delaktig i korrupsjon. Det samme gjelder de andre tiltalte i saken.
  • Rettssaken skulle startet ved en domstol i Milano i mars, men ble utsatt og starter i stedet 14. mai.

– Det siste tiåret har vi sett enorme framskritt når det gjelder åpenhet og innsyn. Åpenhet er nå noe som forventes, sier Eddie Rich, nestleder i Extractive Industries Transparency Initiative (EITI).

EITI er en internasjonal organisasjon som hjelper land å forplikte seg til økt innsyn og åpenhet i olje- og gassektoren og andre ressursbaserte sektorer. Organisasjonen har hovedkontor i Oslo.

Mengden informasjon som er tilgjengelig for vanlige borgere, politikere og media har økt kraftig, mener Rich. Han peker på utviklingen i Ghana som et positivt eksempel. Ghana har blitt et oljeproduserende land det siste tiåret, og der har myndighetene etter EITIs anbefaling innført et åpent oljeregister der alle kan se hvilke lisenser som er gitt. I tillegg er det åpenhet om myndighetenes oljeinntekter.

EITI har dessuten vært medvirkende i at det i mange land nå kreves åpenhet om hvem som er de reelle eierne av selskaper med eierinteresser i olje- og gassproduksjon eller gruvedrift.

14. mai starter rettssaken i Milano mot italienske ENI, britisk-nederlandske Shell og sentrale nåværende og tidligere ledere i de to selskapene. Det er storfisker i europeisk næringsliv som nå sitter på tiltalebenken. ENI, som er deleid av den italienske staten, er en maktfaktor i Italia og et av de største utenlandske selskapene i Afrika. Shell er på sin side verdens nest største oljeselskap.

Blant de tiltalte er den sittende ENI-sjefen, Claudio Descalzi.

ENI og Shell er anklaget for korrupsjon knyttet til en utbetaling på mer enn 1,1 milliarder amerikanske dollar (8,8 milliarder kroner) for rettigheter til oljeleting utenfor kysten av Nigeria. Pengene gjelder konsesjonen OPL-245 og gikk til Malabu, et selskap som i hemmelighet skal ha vært eid av Nigerias tidligere oljeminister Dan Etete. Etete var oljeminister under militærregimet til general Sani Abacha.

Salget av oljelisensen, som skjedde i 2011, ble godkjent av Nigerias forrige president, Goodluck Jonathan, og saken har forgreininger også til ham. Påstanden er at pengene endte opp i korrupte lommer, og at de to europeiske oljeselskapene visste at det ville skje. ENI og Shell avviser ifølge internasjonale nyhetsmedier å ha gjort noe ulovlig. Det samme gjelder Etete og andre tiltalte.

– Fortjener rettferdighet

Anti-korrupsjonsorganisasjonen Global Witness har spilt en viktig rolle i saken, blant annet ved å avsløre sentrale fakta. Organisasjonen og dens samarbeidspartnere tar det som en stor seier at to av verdens største oljeselskaper nå må svare for seg i rettssalen.

– Vi har gransket denne saken i 6-7 år nå. Vi er veldig fornøyd med at saken endelig kommer for retten. Det nigerianske folket fortjener rettferdighet, sier Barnaby Pace ved Global Witness’ London-kontor til Bistandsaktuelt.

Han peker på den enorme summen som er utbetalt for OPL-245, og sier at pengebeløpet tilsvarer et helt års helsebudsjett i Nigeria. Rapport om Global Witness' avsløringer i saken saken kan lastes ned her.

Italiensk politi har samarbeidet med kollegaer i flere europeiske land under etterforskningen av saken. Samtidig med at saken kommer opp for retten i Italia, er det også en startet en rettslig prosess i Nigeria. Nigeria har frosset oljelisensen og stevnet den amerikanske storbanken JP Morgan for dens rolle i milliardutbetalingen.

Korrupsjonssaker i mange land

Rettssaken om pengene fra OPL-245 er ikke den eneste høyprofilerte pågående korrupsjonssaken med tilknytning til oljesektoren, eller andre ressursbaserte sektorer som gruvedrift. I Brasil har skandalene med utgangspunkt i det statskontrollerte oljeselskapet Petrobras rullet og gått siden 2014, og har blant annet endt med at tidligere president Lula da Silva må i fengsel for å sone en straff på 12 år.

I Frankrike ble Teodorin Obiang, sønnen til mangeårig president Teodoro Obiang i oljerike Ekvatorial-Guinea, i oktober i fjor dømt til betinget fengsel og bot på 30 millioner euro (291 millioner kroner) for å ha skaffet seg millionverdier på ulovlig måte. Presidentsønnen hadde en flåte med rådyre sportsbiler og eide en luksuspreget bygård sentralt i Paris. Dommen er ikke anerkjent av Ekvatorial-Guinea, som mener den bryter med internasjonal lov.

I Angola ble José Filomeno dos Santos, sønn av eks-president Jose Eduardo dos Santos, i forrige måned tiltalt for å ha forsøk å lure unna store verdier fra landets oljefond, der han var sjef. Samtidig er landets tidligere visepresident og sjef for statsoljeselskapet Sonangol, Manuel Vicente, under tiltale i Portugal for bestikkelser i forbindelse med hvitvasking og eiendomsinvesteringer.

Tror flere tiltaler vil komme

I Italia, Sveits, Frankrike og flere andre land er en rekke saker under oppseiling.

– Jeg tror vi ser at flere og flere av disse sakene vil føre til tiltale. Tidligere har det vært ganske få saker. Nå er det en hel bølge av saker som er under etterforskning, sier Barnaby Pace i Global Witness.

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge sier at man må ta forbehold om utfallet av etterforskningen i de ulike sakene.

Hun mener likevel det er grunn til optimisme, og peker på flere faktorer som har styrket arbeidet mot korrupsjon. Lekkasjer som «Panama Papers» er én faktor. Kombinasjonen av arbeidet til aktivister, tenketanker og myndigheter en annen.

Slettemark sier at også folkelig engasjement mot korrupsjon nå spiller en viktig rolle i mange land. Ikke minst var folks sinne over korrupsjon en viktig del av den arabiske våren.

– Før har vi sett en tendens til at store aktører har sluppet unna. Jeg tror at Petrobras-skandalen har vist hvor ødeleggende konsekvenser korrupsjon kan ha for demokratiet i et land, sier Slettemark.

Powered by Labrador CMS