Raila Odingna vil innsette seg selv som president - etter å ha boikottet omvalget i fjor høst.

Tåregass under alternativ presidentseremoni

Kenyansk politi har avfyrt tåregass mot tusenvis av opposisjonstilhengere som er samlet i Nairobi for å bivåne en symbolsk innsettelse av Raila Odinga. 

Publisert

Tirsdagens alternative innsettelsesseremoni skulle etter planen holdes tre måneder etter presidentvalget som Odinga hevder ble stjålet fra ham.

Flere tusen mennesker, alle opposisjonstilhengere, strømmet tirsdag formiddag til Uhuru-parken i sentrum av Nairobi for å overvære begivenheten. Men før seremonien startet, ble det meldt at politiet avfyrte tåregass mot de frammøtte.

TV-sendinger i svart

På forhånd har president Uhuru Kenyatta kalt inn flere redaktører på teppet og advart dem mot å sende direkte fra begivenheten. Enkelte trosset forbudet, noe som tirsdag formiddag førte til at tre TV-kanaler gikk i svart.

– De er redde, de vil ikke at verden skal se hva som skjer, hva folk ønsker, sier en mann som har møtt fram for å se seremonien med en stein i hånda.

Landets riksadvokat har advart Odinga mot å holde innsettelsesseremonien og sagt at det kan bli regnet som høyforræderi. Men hvis Odinga blir pågrepet, vil konflikten etter alt å dømme bli enda mer tilspisset.

USA har også advart opposisjonslederen mot den symbolske edsavleggelsen, som blir holdt idet Kenya forsøker å legge måneder med blodig uro bak seg. Flere titall demonstranter som støtter Odinga, er siden i høst blitt drept i sammenstøt med politiet.

Krevde reformer

Odinga (72), som har forsøkt å bli Kenyas president i en årrekke, har nektet å godta gjenvalget av Kenyatta.

Det første valget ble holdt 8. august, men Kenyattas seier ble da opphevet av høyesterett, noe som ble ansett som en historisk avgjørelse. Et nytt valg ble holdt 26. oktober, men det ble boikottet av Odinga fordi han mente at løftet om valgreformer ikke var oppfylt.

Kenyatta vant dermed valget med 98 prosent av stemmene, mens Odingas tilhengere lot være å stemme.

Odinga og Kenyatta tilhører to ulike etniske grupper, og det har lenge vært frykt for at konflikten ville utarte i en konflikt langt etniske skillelinjer.

Powered by Labrador CMS