President Pierre Nkurunziza i Burundi har ledet landet siden 2005. I ny rapport advarer Amnesty International om at menneskerettighetene i landet er under press og at opposisjon til presidentens parti har fått trangere kår. Bildet er fra et toppmøte i Brussel tidligere i år mellom afrikanske land og EU. Foto: NTB Scanpix/AFP Photo/Pool/Alain Jocard

Advarer om økende politisk vold i Burundi

I Burundi øker politisk vold og landet beveger seg i autoritær retning, hevder Amnesty i ny rapport. Landets president har et nært forhold til Norge.

Publisert

Det sentralafrikanske landet har en lang historie av blodige borgerkriger bak seg, men har opplevd en relativt fredelig og demokratisk utvikling det siste tiåret.

I en ny rapport advarer imidlertid menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International mot økt politisk vold og tendenser til at myndighetene blir mer autoritære i forkant av neste års valg på president og nasjonalforsamling.

Det er frykt for at overgrep fra myndighetene mot opposisjonen skal føre til motreaksjoner og en ny voldsspiral.

Hardere klima

President Pierre Nkurunziza fra det regjerende partiet CNDD-FDD har ledet landet siden 2005, etter at langvarige fredssamtaler lyktes å få gjort en ende på tiår med konflikt mellom de to etniske gruppene hutuer og tutsier.

Opposisjonen boikottet valget i 2010, og siden da har det vært lite bevegelse i den politiske dialogen mellom regjeringspartiene og opposisjonen. Nå rapporterer Amnesty om et hardere politisk klima siden årsskiftet.

Også en rekke andre internasjonale observatører har kritisert menneskerettighetssituasjonen i landet i 2014.

- Myndighetene må gi rom for legitim kritikk og stoppe videre undertrykkelse i forkant av valgene i 2015, sier Tom Gibson fra Amnesty International i en pressemelding i forbindelse med rapporten.

Slått ned på

I løpet av 2014 har møter og demonstrasjonsmarsjer arrangert av opposisjonen blitt slått ned på av politi og militslignende grupper.

Nye lover kan begrense ytringsfriheten i media og handlingsrommet for frivillige organisasjoner. Ifølge Amnesty-rapporten har myndighetene dessuten aktivt forsøkt å undergrave opposisjonspartier.

Ungdomsbevegelsen til det hutudominerte regjeringspartiet CNDD-FDD kalles Imbonerakure. Denne bevegelsen har ifølge Amnesty-rapporten gjort seg skyldig i å plage, true og banke opp opposisjonelle.

- Blir ikke straffet

- Imbonerakure har uten å bli straffet truet medlemmer av den politiske opposisjonen, forhindret partimøter og angrepet opposisjonsmedlemmer, heter det i rapporten.

Bevegelsen har avdelinger over hele landet og medlemmene utfører patruljer nattestid. Imbonerakure inngår dessuten i såkalte blandede sikkerhetskomiteer sammen med lokalt politi.

En lekket FN-rapport fra i april sa at bevegelsen, i en av landets regioner, hadde fått utdelt våpen fra militæret. Disse påstandene er avvist av Burundis myndigheter, som samtidig skal ha avslått en oppfordring fra FNs spesialrådgiver Adama Dieng om å etterforske saken nærmere.

I mai ble menneskerettighetsaktivisten Pierre Claver Mbonimpa arrestert etter å ha hevdet på radio at unge menn ble tildelt våpen og uniform og sendt til nabolandet Den demokratiske republikken Kongo for å få militær trening.

- Kan forverres

Amnesty-rapporten konkluderer med at utviklingen i Burundi har gått i feil retning i 2014. Sett i lys av landets historie er det frykt for det som kan komme.

- Situasjonen kan forverres ytterligere om opposisjonsgrupper bestemmer seg for å svare med å ty til vold, heter det i Amnesty-rapporten.

Amnesty mener at risikoen for ytterligere brudd på menneskerettighetene fram til valgene neste år vil bli kraftig redusert om myndighetene bestemmer seg for å åpne opp og la innbyggere snakke, møtes og diskutere politikk på en fredelig måte.

Den afrikanske unionen (AU), nabolandene i East African Community, FN og giverland bør alle følge utviklingen nøye og gå i tett dialog med styresmaktene i Burundi om menneskerettighetsspørsmål, heter det i rapporten.


Omfattende bistand

Norge har i perioder gitt betydelig bistand til Burundi. Under den rødgrønne regjeringen var den årlige bistanden på topp med 158 millioner kroner i 2009. Deretter er den gradvis redusert og utgjorde 81 millioner kroner i 2013.

Tidligere utviklingsminister Erik Solheim besøkte landet flere ganger. På et av disse besøkene overrakte han en signert fotballtrøye fra Manchester United med navnet til Ole Gunnar Solskjær til sterkt fotballinteresserte president Pierre Nkurunziza.

Nkurunziza regner seg som en gjenfødt kristen. Han har hatt et nært forhold til Norge, særlig på grunn av den norske evangelisten Aril Edvardsen. Edvardsen, som døde i 2008, drev misjonsvirksomhet i Burundi og skal ha spilt en stor rolle for Nkurunzizas religiøse omvending.

Burundi er et av verdens fem fattigste land, ifølge en oversikt fra Verdensbanken.

Powered by Labrador CMS