
Tror det er masse vann der tørken herjer
På noen av de tørreste og karrigste stedene i Afrika finnes det masse vann. Hvis du bare borer dypt nok. – Fremtidige tørkekatastrofer på Afrikas Horn bør kunne avlyses, mener den erfarne hydrogeologen Fridtjov Ruden.
Om noen uker reiser Ruden tilbake til Dar es Salaam i Tanzania for å videreføre arbeidet med å skaffe drikkevann til millionbyen. 650 meter rett ned, litt sør for Dar es Salaam ligger nemlig et stort grunnvannsreservoar. Neste år vil byens vannverk, med støtte fra Verdensbanken, bore ytterligere 28 brønner for å forsyne byens fem millioner innbyggere med vann. Dette reservoaret med grunnvann er på 2000 kubikk-kilometer (km3). Det er veldig mye vann. For eksempel bruker hele Norges befolkning én kubikk-kilometer i året.
Mest i Somalia
– Hever man blikket og ser nordover langs Øst-Afrikas kyst er det større og større grunnvannsforekomster. Samtidig er det tørrere og tørrere på landoverflaten, sier hydrogeolog Fridtjov Ruden.
I årenes løp har han boret mer enn 1000 brønner i Afrika. Han har også gjort geologiske undersøkelser i det aktuelle området. Ruden mener det strekker seg grunnvannreservoarer langs Kenya-kysten fra sør for Mombasa og nordover og inn i Somalia, helt opp til Afrikas horn. Reservoaret strekker seg noen steder langt innover i landet og ut under havbunnen. Den mates med vann fra elvene som renner fra det etiopiske høylandet, mener Ruden.
– Det er skjebnens paradoks at Somalia har mer vann enn noe annet land i Øst-Afrika – i form av betydelige, urørte grunnvannsreservoarer, sier Ruden.
Han påpeker at under noen regnperioder er det massiv vannføring i elvene, mens store deler av året renner vannet bokstavelig talt ut i sanden og mater grunnvannsreservoarene.
Trenger satsing
Likevel er det få brønner i de karrige områdene i Nord-Kenya, Øst-Etiopia og Somalia. Med få års mellomrom er det store tørkekatastrofer med tilhørende matmangel.
– Det er utrolig med all snakk om tørke og hungersnød at ingen snakker om disse ubenyttede vannforekomstene, sier Per Grimstad. Den tidligere Norad-direktøren har engasjert seg i saken, og fungerer som rådgiver for Ruden.
Det var informasjon fra oljeboring i Tanzania som i sin tid satte han på sporet av vannet under Dar es Salaam.
Ruden og Grimstad mener at Norge ved å koble vannkompetanse med oljekompetanse har en unik mulighet til å etablere et kapasitetsbyggingsprogram tilsvarende «Olje for utvikling». Fokus må være på dyptliggende grunnvannsforekomster på land og til havs – en slags «Vann for utvikling».
– Oljeindustrien sitter på store mengder vannrelatert informasjon, ofte uten å være klar over det selv. Dette burde komme verdenssamfunnet til gode, mener Ruden.
– Oljefolk prøveborer etter olje. Ofte melder de at brønnene er tørre. Men det finnes ikke en tørr oljebrønn. De inneholder kanskje ikke olje, men det er alltid vann – noen ganger er det salt, men forbausende ofte er det klart drikkevann.
– God bistand
Har Ruden rett i at det ligger store vannkilder i disse tørre områdene av Afrika så betyr det at det ligger store verdier i form av vann dypt under jorda.
Grimstad mener at det er god bruk av bistandsmidler å arbeide videre for å utnytte grunnvannet.
– For en billig penge kan bistand bidra til utvikle potensialet som ligger i disse vannressursene. Folk kan få drikkevann og jordbruket utvides. Skal vi inn i Somalia må vi samtidig se på styringen. Det er viktig å sørge for god forvaltning av ressursene, at ikke enkelte maktmennesker manipulerer tilgangen kun til eget beste, sier Grimstad.
– Jo mer vann man finner, jo mer bråk, konstaterer Ruden, basert på lang erfaring.
Han er innstilt på å tvinge fram en bevissthet om de uutnyttede ressursene for at de skal komme vanlige somaliere til gode. Han tenker seg å få medias oppmerksomhet ved å bore en fullskala dyp brønn midt i et av områdene som i dag herjes av tørke og sult. Ved å la vannet flomme ut over jorda vil han vise for verden at vannet er der, og at det er mulig å hente det opp.
– En konkret påvisning av dypt grunnvann vil ha en viktig signaleffekt på fremtidig utvikling i området. Og vil kunne være en katalysator for boring av flere brønner, sier Fridtjov Ruden.
–Stort potensiale
Administrerende direktør i oljekompetansestiftelsen Petrad, Øystein Berg, er enig i at det er mange fellesnevnere mellom olje- og vannindustrien.
– Med bistandsstøtte hadde det vært spennende å bruke norsk oljeteknologi og kompetanse for å lete etter grunnvann på 1000 til 2500 meters dyp. Her er det stort potensiale, men det er mer kostnadskrevende enn å bore noen få hundre meter ned. Myndighetene i de enkelte landene må også ta et ansvar, sier Berg.