Sett fra sør: Dhakas nye uteliv
Verden forandrer seg hele tiden. Men for ti-femten år siden gikk det tross alt ikke så fort. Det er derfor jeg liker nåtida. Elsker den!
Og jeg er spent på hva fremtiden har å by på. Alle venninnene mine, fra de forskjelligste bakgrunner, er i ferd med å bli mer og mer globale. Om enn ikke i fremtoning, så i alle fall i måten de tenker på. Da jeg var tenåring, for rundt ti år siden, kunne jeg aldri ha forestilt meg at mine eldre søskenbarn og jeg ville fått lov til å spise ute, eller til å arrangere sosiale sammenkomster utenfor hjemmets fire vegger.
Alt var hjemmebasert og i festlige lag endte vi alltid opp med en oljete biryani og kebab. Muligens er det fordi mora mi alltid har fremstått som en mesterkokk hjemme hos oss, men faktum er at ingen av oss ante hvordan mat laget av andre smakte før vi ble voksne. Ny teknologi har ført til grunnleggende forandringer og takket være Bangladesh’ voksende økonomi, kan barn og tenåringer se lyst på fremtiden. Akkurat nå virker Dhaka som en by mer rastløs, utålmodig og ambisiøs enn noensinne!
NÅ HAR KFC, Pizza Hut og Shawarma House forandret de gamle vanene våre og reddet oss fra et kjedeligere liv. I disse dager tilbringer mange skolejenter og studiner ettermiddagene og kveldene på restauranter hvor de drikker kaffe eller spiser iskrem med venner. For ikke lenge siden pekte kusina mi på ei jente i en restaurant og utbrøt, ikke helt uten misunnelse i stemmen: – Se, hun er ute sammen med fire gutter!
Kanskje ikke så rart at hun var misunnelig. Min nå 32-årige kusine hadde tross alt en syv år lang kjærlighetsaffære med sin nåværende ektemann, hvor hun sto på balkongen mens han spilte cricket i gata under. Hele romansen bestod i å kikke på hverandre! Jo flere restauranter som dukker opp i Dhaka, jo lettere blir det for par å gå på romantiske dater hvor de kan sitte nærme hverandre og kanskje til og med holde hender.
I DHAKA går fast-foodindustrien gjennom en forvandling. Overalt driver matgründere på med å spesialisere seg og lage take-away-mat av ypperste kvalitet. Og hvem sa egentlig at voksne og barn ikke kan bli enige om hva de skal gjøre i fritiden? Familierestaurantene har svaret. I sentrum av byen finnes det nemlig bare to lekeplasser, noe som gjør det vanskelig for familier å nyte fridager sammen. Men de store restaurantene kan tilby både egne lekeavdelinger og barnemenyer med såkalte Kids Combo.
For å slippe unna storbylivets stress har det også dukket opp musikkafeer. Og lillebroren min Raj (20), som synger i et ungt band, sier i dypeste alvor at han foretrekker å synge i slike kafeer fremfor å opptre på TV eller i konsertsaler. I kafeene, hevder han, kan man oppnå større nærhet til publikum og til og med nå flere. I et muslimsk land med alkoholforbud og med mange restriksjoner på å arrangere fester, har man alltids Gloria Jean’s, Barista Lavazza og andre kafeer som tilbyr himmelsk kaffe og gjør livet bedre for bengalerne. I en by med bare to-tre flerkinoer for middel- og overklassen, er det ikke noen dum idé å treffes på kafé når man har behov for å være sosial.
OG DET føles ikke som noe kompromiss heller. Det være seg om man har lyst til å henge ut med venner, gå på blind date eller være sammen med familien. Restaurantene og kafeene er folks innfallsport til å nyte alt dette, sammen med god mat og drikke.
Fabeha Monir er frilansjournalist og bor i Dhaka.