Ilwad Elman kjemper for fred:
– Somalias unge er vårt håp
llwad Elman (32) er flere ganger rammet av volden i Somalia. Men fredsaktivisten, som tidligere har vært blant favorittene til Nobels fredspris, henter inspirasjon til sitt arbeid fra ungdommen. – Jeg tror oppriktig at deres vilje til forandring kan skape fred, sier Elman til Bistandsaktuelt.
Terror og ekstremisme er en raskt voksene trussel mot fred og utvikling på det afrikanske kontinentet. Nær halvparten av alle drap knyttet til terror i år har skjedd i Afrika sør for Sahara.
Fire land er særlig utsatt for ekstremismen: Burkina Faso, Mali, Niger
og Somalia.
– Tallene viser dessverre at Afrika er blitt et episenter for voldelig ekstremisme. Samtidig må vi ikke dømme en hel region, de aller fleste som bor der, er fredelige mennesker. Det som legger forholdene til rette for ekstremisme, er ofte mangel på muligheter, opplevelse av urettferdighet og utenforskap. Det er ikke unikt for Afrika. Man kan oppleve det i Somalia, men også her i Oslo, sier Ilwad Elman (32).
Far og søster ble drept
Fredsaktivisten vet godt hva hun snakker om. Tross sin unge alder har hun arbeidet for fred og utvikling i Somalia i over ti år. Hennes nære familie er blitt hardt rammet av volden som har herjet i det østafrikanske landet i flere tiår. Faren, Elman Ali Ahmed, var en kjent fredsaktivist i Somalia og jobbet blant annet med å gi unge som var i med i militser, nye muligheter.
I 1996 ble han drept av væpnede menn i Mogadishu. Situasjonen i landet var da så ille at Elman, moren og søstrene hadde flyktet til Canada. Moren, Fartuun Aden, vendte tilbake til Somalia i 2006 og fortsatte fredsarbeidet som hun og ektemannen tidligere hadde drevet sammen.
I 2010 flyttet 21 år gamle Elman også tilbake til Mogadishu. Samme år startet hun og moren Somalias første krisesenter for kvinner. Nå leder mor og datter Elman Peace and Human Right Center sammen, en organisasjon som jobber for menneskerettigheter i Somalia. En av Elmans søstre er offiser i den somaliske hæren. En annen søster, Almaas Elman – som også jobbet med fred og utvikling, ble skutt og drept i 2019.
– Det er ofte tungt å jobbe for fred og menneskerettigheter i Somalia. Spesielt når vi tror vi er på rett vei, at vi står foran et gjennombrudd og så plutselig skjer det noe som gjør at alt raser sammen igjen. Men jeg blir inspirert av de unge jeg møter, av deres kreativitet og vilje til forandring, sier Elman.
Briefet Sikkerhetsrådet
Organisasjonen hun og moren leder, jobber for fred og utvikling på mange ulike måter. De jobber blant annet med utdanning, likestilling og klima. Men de arbeider også med å forhindre at ungdommer blir med i væpnede grupper som Al-Shabaab, samt å gi dem som allerede er med, en vei ut.
– Vi oppsøker unge mennesker som er blitt rekruttert av disse gruppene og forsøker å finne ut hvorfor. Vi ser at mange er med fordi de mangler håp, fordi de ikke ser hvordan de skal skaffe seg en jobb og et verdig liv. Vi prøver å gi dem de nye muligheter og ser ofte at unge mennesker legger vekk våpenet sitt hvis de får alternativer, sier hun.
Ilwad Elman har etter hvert fått et navn som gjør at hun blir lyttet til. Hun har flere ganger briefet FNs sikkerhetsråd om betydningen av å beskytte sivile i konflikter – og hun har vært med på å forfatte en historisk FN-resolusjon om ungdoms betydning i arbeidet med å bekjempe væpnet ekstremisme.
Sammen med moren har hun fått en rekke priser for sitt arbeid, og fikk senest i november den svenske Right Livelyhood-prisen. Hun er også blitt nevnt som en mulig vinner av Nobels fredspris.
Håper på endring
Men selv om Elman reiser mye og ofte deltar på møter og seminarer, slik som da hun nylig besøkte Oslo og deltok på en UNDP-seminar om voldelig ekstremisme, er hverdagen hennes i Somalia. Det er der hun jobber og bor. Et land som fortsatt er preget av konflikt og fattigdom, som jevnlig rammes av terroraksjoner og hvor det de siste månedene har pågått en stor militær offensiv mot islamistgruppen Al-Shabaab.
Elman legger ikke skjul på at sikkerhet er viktig og at militæret har en rolle å spille for å skape en fredelig utvikling i hjemlandet. Samtidig er hun kritisk til at det både i Somalia og av internasjonale givere legges for mye vekt på militære løsninger.
– Du kan ikke bombe en ideologi. Det har vært brukt og brukes fortsatt enorme summer på dårlige og dyre militære løsninger på utfordringene i Somalia, sier hun.
Til tross for at hun er kritisk til deler av den internasjonale innsatsen i Somalia, forteller hun at det er en økende forståelse for betydningen av å tenke helhetlig om hvordan man skal løse slike konflikter.
– Jeg tror virkelig at fred er mulig hvis ting gjøres på en annen måte enn før. Hvis man for eksempel klarer å koble den enorme arbeidsløsheten blant ungdom med de store behovene for gjenoppbygging og utvikling. Og hvis man i større grad involverer og lytter til menneskene lokalsamfunnene, hvis man virkelig lytter til de unge og lar dem være med på å finne løsninger.
– Fred er målet
32-åringen forteller at selv om det skjer mye negativt og brutalt i Somalia, så er hun fortsatt optimist fordi det også skjer mye positivt.
– For ikke lenge siden var det sterke signaler om at omfattende politisk vold var i ferd med å bryte ut i Somalia. Menn med makt og ambisjoner forsøkte å få ungdom i sine klaner til å ta til våpen. Men ungdommene nektet, og latterliggjorde maktmenneskene i sosiale medier. Så det ble ikke noe vold, sier hun og legger til:
– Sånt inspirerer meg og gir meg tro på at et fredelige og rettferdig Somalia er mulig. Og det er målet vårt.