General James Kabarebe da han fortsatt var i hæren på inspeksjon av rwandiske tropper som skulle delta i fredsoperasjoner i Darfur. Foto: Scanpix 

Forsvarer Rwandas «hus»

Generalen stanset et folkemord, massakrerte tusenvis av flyktninger, styrtet en diktator, forsøkte å avsette hans arvtager, drev et fotballag, forhandlet om fred og anklages nå for å ville sikre Rwanda kontroll over det østlige DR Kongo gjennom støtte til krigsforbrytere.

Hvem?

  • General James -Kabarebe
  • Forsvars-minister i Rwanda. Anklages av FN for å støtte opprørere i DR Kongo.

James Kabarebe beskrives som dyktig, fryktløs, omgjengelig og nådeløs. Og kanskje viktigst: Som 100 prosent lojal mot sjefen, Rwandas president Paul Kagame.

Den ferske rapporten fra FNs ekspertgruppe om DR Kongo (allerede lekket til nyhetsbyrået Reuters) viser at general James, som han kalles, støtter opp om et væpnet opprør i det østlige DR Kongo. En gruppe tutsi-soldater, som kaller seg M23, har desertert fra den kongolesiske regjeringshæren og tatt kontroll over områder og byer langs grensen. De ledes av flere soldater mistenkt for krigsforbrytelser.

Grå eminense

General James opererer i politikkens skygger, og får ting til å skje. Som framstående kommandant i den tutsi-ledede Rwanda patriotiske arméen (RPA) var han sammen med Kagame da frigjøringshæren erobret landet i 1994, og fikk slutt på folkemordet av 800 000 tutsier og moderate hutuer. Han har fått stadig mer ansvar. I 1996 og 1997 var han strategen bak invasjonen av daværende Zaire (nå DR Kongo). Formelt var det et opprør ledet av kongoleseren Laurent Kabila. Men i realiteten var det hovedsakelig rwandiske styrker som marsjerte 1500 kilometer tvers over det veldige landet, og styrtet diktatoren Mobuto Sese Seko. 

En omfattende rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter i 2010 dokumenterte at de rwandiske styrkene, under Kabarebes befal, massakrerte tusenvis av hutu-flyktninger fra Rwanda, samtidig som de marsjerte vestover, og i krigene som fulgte. Bare noen av disse hutuene kunne knyttes til det tidligere folkemordet.

Kabila utpekte Kabarebe som hærsjef i Kongo. Men da den nye presidenten følte at tutsiene fra nabolandet fikk for mye innflytelse i Kinshasa, avsatte han generalen og forsøkte å presse Rwanda ut. Kabarebe svarte med et lynangrep mot Kinshasa. Men pesident Kabila ble beskyttet av angolanske tropper og angrepet lyktes ikke. 

Dette ble starten på en årelang krig i DR Kongo der opprørsgrupper, støttet av Uganda og Rwanda i det østlige Kongo, kjempet mot Kabila-regjeringens hær som allierte seg med Angola, Namibia og Zimbabwe. Det mystiske drapet på Kabila senior førte til at hans sønn, drosjesjåføren Joseph Kabila, overtok makten og fikk slutt på krigen i 2003. I mellomtiden var general James blitt hærsjef i Rwanda og senere forsvarsminister.

Hele tiden har det ulmet i det østlige DR Kongo. I 2008 var den delvis Rwanda-støttede opprørsgruppen CNDP nær ved å overta provinshovedstaden Goma. De hadde kontroll over store deler av Nord-Kivu-provinsen.

Forhandlinger i Kinshasa

Da dukket plutselig Kabarebe opp på et luksushotell i Kongos hovedstad, Kinshasa. Det var samtaler på gang med president Kabila. I januar 2009 ble lederen for CNDP arrestert av Rwanda. Opprørerne ble integrert i den kongolesiske hæren, og rwandiske tropper fikk jakte på rwandiske hutu-opprørere i skogene i Øst-Kongo. På overflaten virket det som om avtalen som Kabarebe forhandlet fram var vellykket – sett fra Rwandas side. Tidligere CNDP-offiserer fikk framstående stillinger i den kongolesiske hæren, og disse sikret seg kontroll over tinnmalm og gullgruver. Kabila sørget for at mange av disse enhetene var strategisk plassert under parlaments- og presidentvalget i fjor høst, noe som nok bidro at den upopulære presidenten ble gjenvalgt.

Men så ville Kabila redusere makten til de tidligere opprørsoffiserene og ville omplassere dem rundt om i landet. Kabila ville også arrestere den tidligere CNDP-offiseren Bosco Ntaganda som er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Da ble det bråk igjen og M23 kom på banen.

Tilbakeviser FN-rapport

En fersk FN-ekspertrapport viser at Kabarebe har støttet opprørerne både med våpen og gjennom å mobilisere pengestøtte. Dette er noe han og president Kagame sterk tilbakeviser. Ifølge Kabarebe er M23 et kongolesisk problem. I et ferskt intervju med en belgisk journalist hadde han bare forakt for den kongolesiske hæren, ifølge generalen «klarer de ikke engang å drepe en rotte…».

Flere giverland har mer tro på FN-ekspertenes versjon og har holdt tilbake bistand til Rwanda. Men det hindret ikke Rwanda fra å få en plass i FNs sikkerhetsråd fra nyttår.

Uten at han innrømmer støtte til opprørerne, er det tydelig at Kabarebe ikke tror regjeringen i DR Kongo klarer å hanske med anti-rwandiske grupper i Kongo eller gi beskyttelse til etniske tutsier.

I et rwandisk ordspråk heter det at «skal du forsvare huset ditt, må du stå utenfor». General James vil nok stadig ha soldater i Kongo for å kunne forsvare Rwandas hus – uten mange skrupler. 

Powered by Labrador CMS