USA mener tiden er inne for å gi flere land fast plass i FNs sikkerhetsråd, men vil ikke gi nye fastemedlemsland vetorett.

USA vil gi afrikanske land fast plass i Sikkerhetsrådet

USA mener afrikanske land bør få to permanente seter i FNs sikkerhetsråd, og at et tredje sete bør gå på omgang blant små øystater.

Publisert Oppdatert

Ifølge Reuters kommer USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield til å kunngjøre det amerikanske forslaget torsdag.

Forslaget blir sett på som et forsøk fra USAs side på å reparere forholdet til afrikanske land, der misnøyen med USA er stor, blant annet som følge av Washingtons støtte til Israels krigføring i Gaza.

USA er også bekymret over Kinas økende nærvær i Afrika og Stillehavsregionen.

Ikke vetorett

USA har tidligere tatt til orde for at India, Japan og Tyskland bør få permanente seter i Sikkerhetsrådet, noe bare amerikanerne selv, samt Russland, Storbritannia, Kina og Frankrike har i dag.

Dagens ordning i Sikkerhetsrådet, med fem faste medlemsland, samt ti roterende seter, har eksistert siden 1965.

USA vil ikke gi nye faste medlemsland vetorett, slik dagens fem faste medlemsland har, understreker Thomas-Greenfield.

Lite effektivt

Det har lenge vært tatt til orde for reformer i FNs sikkerhetsråd, noe som støttes av FNs generalsekretær António Guterres.

Dagens sammensetning av rådet avspeiler situasjonen i verden etter andre verdenskrig, men rådet kritiseres for manglende legitimitet og effektivitet og må reformeres, mener han.

Endring av Sikkerhetsrådets sammensetning forutsetter at FN-charterets endres. Det må i så fall minst to tredeler av de 193 landene i FNs hovedforsamling, inkludert dagens fem vetomakter i Sikkerhetsrådet, stille seg bak.

Powered by Labrador CMS