FNs fredsbevarende operasjon har vært i Mali siden 2013. Forholdet mellom styresmaktene i landet og verdenssamfunnet har blitt stadig vanskeligere.

Mali stanser rotasjon av FN-styrken

Militærregimet som styrer Mali, setter ned foten for rotasjon av den internasjonale FN-styrken Minusma inntil videre.

Publisert Sist oppdatert

Beslutningen gjelder inntil det er gjennomført et møte for å legge til rette for koordinering og regulering av rotasjon av styrkene, heter det i en uttalelse fra Malis utenriksdepartement.

Departementet oppgir ikke grunnen til at de setter utbyttingen av styrker på hold. Norge er blant landene som bidrar til styrken. Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) påvirker ikke situasjonen de norske styrkene.

– Per dags dato har situasjonen i Mali ingen påvirkning på oppdraget, skriver major Elisabeth Q. Eikeland ved FOH i en epost til Dagbladet.

Les også: IS vinner terreng i Sahel-regionen

Blitt vanskeligere

Majoriteten av de norske styrkene er utstasjonert ved Camb Bifrost, som etter hvert skal avvikles.

FN har hatt en internasjonal styrke i landet siden 2013 for å håndtere et islamistisk opprør. Men forholdet mellom styresmaktene i landet og verdenssamfunnet har blitt stadig vanskeligere.

Les også: Endelig positive nyheter fra Mali

Mistanke om leiesoldater

For noen dager siden ble 49 soldater fra Elfenbenskysten pågrepet. Juntaen i Mali anklaget dem for å være leiesoldater som hadde regimeskifte i Mali som mål.

Elfenbenskysten hevder på sin side at soldatene hadde støttefunksjoner i tråd med FN-prosedyrene for fredsbevarende styrker. De tillater å bruke underleverandører til logistiske operasjoner.

30. juni forlenget FNs sikkerhetsråd mandatet for Minusma, til tross for økende bekymring for situasjonen i landet. Det har kommet rapporter om massedrap begått av at maliske sikkerhetsstyrker og det som hevdes å være russiske leiesoldater.

Les også: Russiske leiesoldater var trolig involvert i Mali-massakre

Powered by Labrador CMS