Afrikanske kommentatorer: – Dette er landet som ville lære oss demokrati
Trump-mobbens angrep på Kongressen sjokkerer politikere og politiske analytikere i afrikanske land. De reagerer med overraskelse og vantro overfor hendelsene i USA tirsdag. – Dette er landet som ville lære oss demokrati, sier flere kommentatorer.
I mange år har ledere i afrikanske land vært vant til at supermakten USA har opptrådt belærende og kritisert deres forhold til demokrati og menneskerettigheter. Nå ser de med overraskelse på at USAs president selv har nektet å godta vanlige demokratiske spilleregler og har oppildnet en milits til å angripe de folkevalgte midt under godkjenningen av presidentvalget.
Zimbabwes regjeringsparti ZANU-PF er blant de som i en årrekke har måttet tåle velfortjent sterk kritikk fra USAs ambassadører og utsendinger. Det har også irritert partiets kommunikasjonssjef Tafadzwa Mugwadi. Overfor Bistandsaktuelts korrespondent sparer han ikke på kruttet i sin omtale av hendelsene i Washington.
- ZANU-PF har i alle år fastholdt at vi ikke har noe å lære fra USA hva gjelder demokrati og menneskerettigheter. USA har ingen moralske standarder som tilsier at landet kan være politi eller læremester for resten av verden i slike spørsmål, sier han.
Han noterer seg at Washington nå får «smake sin egen medisin» i form av å oppleve tilstander som ligner på akkurat det de har kritisert i andre land. Som eksempel viser han til USAs kritikk av Zimbabwe i etterkant av valget i Zimbabwe i august 2018. Etter hans vurdering var Trumps handlemåte den gang et forsøk på å skape kaos.
Onsdag ettermiddag rykket også landets president Emmerson Mnangagwa ut på twitter og kommenterte hendelsene i USA - med brodd mot supermaktens tilsynelatende dobbeltmoralske holdning til demokrati. Både USA og EU har opprettholdt økonomiske sanksjoner mot Zimbabwe som følge av manglende framgang for demokrati og menneskerettigheter i landet. Blant annet er pressefriheten begrenset.
Sammenlignes med "Zimbabwe-juntaen"
Også Obey Sithole, talsperson for ungdomsavdelingen i opposisjonspartiet Movement for Democratic Alliance uttrykker misnøye med begivenhetene i USA. - Begivenhetene som fant sted på Capitol Hill er svært beklagelige og bryter med demokratiske prinsipper. Blant disse er at det - i etterkant av en valgprosess - må skje fredelige overføringer av makt, sier han.
En rekke kommentatorer uttrykker sjokk over angrepet på demokratiets institusjoner i USA. Blant dem er også medieforsker og Afrika-rådgiver Rashweat Mukundu i organisasjonen International Media Support. Han er ikke nådig i sin kritikk av den amerikanske presidenten og hendelsene han har bidratt til.
- Donald Trump og juntaen i Zimbabwe ser ut til å være i samme gruppe på WhatsApp, tweetet han ironisk mens begivenhetene utviklet seg tirsdag.
- USAs anseelse svekkes
I et intervju med Bistandsaktuelt utdyper han kritikken:
- Det som har skjedd i Washington, og særlig Trump-supporternes storming av Capitol Hill, er tegn på degenering av USAs demokratiske system og bidrar til at USAs status som et demokratisk land og som leder av den frie verden svekkes, sier han.
Opposisjonsaktivisten Elvis Mugari i MDC Alliance mener at begivenhetene har avslørt presidentens dobbeltmoral etter at han i flere år har kritisert demokratiet i andre land. - Trump har bevist at han er en skam for demokratiet og framstår nå på linje med afrikanske diktatorer som ikke respekterer folkeviljen og demokratiets spilleregler, sier Mugari.
Nigeria: Sterke reaksjoner
I Afrikas mest folkerike land, Nigeria, har folk fulgt hendelsene i USA med stor interesse. Hundretusener av nigerianere har reagert på twitter og facebook med innlegg, kommentarer og delinger.
Nigerias tidligere president Goodluck Jonathan fordømmer forsøket på å skaffe seg makt gjennom bruk av voldelige metoder. Selv overlot han makten til den sittende presidenten Muhammadu Buhari etter valget i 2015.
På sin facebook-side skriver eks-presidenten: «Det er bedre å tape makt gjennom å vinne fred enn å vinne makt og tape fred. Som leder må man ikke se på egeninteresse, men å se på hva som er samfunnets beste. Det er aldri for sent å si nei til giften for heller å injisere fredens serum.»
Den tidligere politikeren og nå politiske aktivisten Shehu Sani skriver på twitter:
«Invasjonen på Capitol Hill er ikke en utøvelse av en demokratisk rett, men et åpent og utilslørt og ubehagelig forsøk på å undertrykke folkets vilje, sette ild til demokratiet - med et mål om å beholde makten gjennom kynisk styrke og uansett kostnad.»
Blandede følelser
Blant nigerianere er følelsene overfor USA blandet. På den ene side er USA den største bidragsyteren med humanitær støtte til landet. I 2018 solgte USA også 12 militærfly til Nigeria for å hjelpe myndighetene å bekjempe terrorisme. Men Trump-administrasjonen har også gjennomført politiske tiltak som har påvirket Nigeria og nigerianere svært negativt.
I januar 2020 ble Nigeria føyd til Trump-administrasjonens liste over land med reiseforbud til USA, en liste utarbeidet for å hindre «radikale islamistiske terrorister» fra å ankomme til landet. Det har hatt store konsekvenser gjennom at tusener av familier har blitt isolert fra sine familiemedlemmer i USA. På slutten av fjoråret introduserte Trump-administrasjonen også strenge krav til studentvisum, der studenter fra Nigeria var blant de som reduserte visumperioder.
I en årrekke har USA spilt en rolle overfor demokratiet i Nigeria. I februar 2020 utstedte USAs regjering en erklæring der de uttrykte at de ville benytte visarestriksjoner overfor enkeltindivider som undergravet demokratiske valg i Nigeria. I september fulgte man så opp med å sette flere høytstående nigerianske statstjenestemenn og politikere på en liste over folk som skulle nektes visum.
I Sør-Afrika twitret den tidligere lederen av opposisjonspartiet Democratic Alliance, Mmusi Maimane:
«Som Afrika oppfordrer vi amerikanere til å respektere demokrati, å respektere demokratiske spilleregler og å tillate en fredelig maktoverføring. Følg eksempelet til demokratiske stater som Sør-Afrika som respekterer valgutfall.»
Etiopia: - USA har vært symbol!
I Etiopia reagerer ulike politiske analytikere sterkt på hendelsene i USA. Regjeringen har på sin side foreløpig ikke gitt noen uttalelser om saken.
- For meg framstår dette som rart. Jeg hadde aldri trodd at slike voldelige og udemokratiske hendelser i USA. For meg har USA vært et symbol for demokrati og et eksempel å følge for land som Etiopia, der vi ennå har en lite utviklet demokratisk kultur, sier statsviteren Hailu Mesele.
Han mener hendelsene er resultat av noe som gradvis har utviklet seg gjennom fire år med Donald Trump ved makten.
Hans statsviterkollega Mekdes Abera er enda krassere og tydelig mer USA-kritisk: - Gårsdagens mobb på Capitol Hill viste meg at USAs demokrati ikke er noe ekte demokrati. For meg beviser dette at folks allmenne oppfatning av landet og USAs forsøk på å påtvinge andre land løsninger ikke er sannferdig. USAs demokrati er ikke rent, hellig eller noe som alltid har rett. USAs demokratiske system har fortsatt mangler, sier han.
- Vold er uakseptabelt
- Siden det her ble brukt vold, anser jeg dette som et angrep på demokratiet, sier den politiske kommentatoren og forfatteren Almayahu Arda.
Han mener selv at Trump-administrasjonen har vært en trussel mot demokratiet helt fra starten.
- Gjennom hele presidentperioden har det vært angrep på demokratiet og undertrykkelse av rettigheter. Trumps respons på Black Lives Matter-bevegelsen er et eksempel på det, sier Alamayahu.
Han mener likevel at USA, i Etiopia, fortsatt vil bli ansett som et eksempel å strekke seg etter, både hva gjelder demokrati, godt styresett og respekt for menneskerettigheter.
- USAs anseelse vil ikke svekkes av denne hendelsen. Årsaken er at USAs demokrati har et solid fundament, uavhengig av om president Trump har opptrådt udemokratisk, sier Alamayahu.
Han viser til at USAs demokrati har en 200 år lang historie og at rettsvesenet i landet er sterkt.