Leger går inn i Ebola-isolasjonsseksjonen på Mubende Regional Referral Hospital, i Mubende i Uganda. Så langt er 29 døde, men det er uklart hvor mange som er smittet av ebola-utbruddet.

Svært alvorlig ebola-utbrudd i Uganda

29 mennesker, inkludert fire helsearbeidere, er døde etter et utbrudd av en sjelden form for ebola i Uganda. Leger uten grenser karakteriserer utbruddet som svært alvorlig fordi det ikke finnes vaksiner mot virusvarianten.

Ugandiske helsemyndigheter har etablert opp beredskapsteam, isolasjonssentre og behandlingstelt på 20 steder rundt i det sentrale Mubende-distriktet etter at det første dødsfallet etter et nytt utbrudd av ebolavirussykdom ble kunngjort 19. september.

Onsdag forrige uke forsikret Ugandas president Yoweri Museveni om at utbruddet var under kontroll.

– Regjeringen har kapasitet til å kontrollere dette utbruddet slik vi har gjort tidligere. Derfor er det ikke behov for angst, panikk, begrensning av bevegelse eller unødvendig stenging av offentlige steder, sa han i en TV-sendt tale.

Myndighetene i Mubende-distriktet oppfordrer imidlertid folk til å unngå store forsamlinger, overfylte steder som markeder, diskoteker, bryllup og begravelser.

Etter hvert som bekymringen sprer seg, ser enkelte skoler at bare halvparten av elevene deres går på undervisning, skriver det medisinske nettstedet BMJ.

– Svært alvorlig

Dr Christopher Mambula, programleder for Leger Uten Grenser (MSF) i Uganda, karakteriserer imidlertid situasjonen som veldig alvorlig.

Til den britiske avisa The Guardian sier Mambula at mangelen på fungerende vaksiner mot Sudan-viruset, som er den typen av ebola-viruset som har forårsaket dette utbruddet i Uganda, gir grunn til bekymring.

– Tilfellene har økt daglig, og det er fortsatt uklart hvor mye viruset har spredt seg. Det er fortsatt veldig tidlig, og det ser ut som det øker og ikke avtar. Per i dag er for tidlig å si at dette er under kontroll, sier Mambula til The Guardian.

– Det er definitivt bekymringsfullt. Kurven for smittede stiger bratt, sier Daniel Bausch, direktør for global helsesikkerhet ved FIND, den globale alliansen for diagnostikk i Genève, Sveits, til nettstedet Nature.

Helsearbeidere har også gitt utrykk for at de er bekymret for at sykdommen kan spre seg til flyktningleirer i det aktuelle området.

Mubende, som er omtrent tre timers kjøring fra hovedstaden Kampala, ligger langs en motorvei som går til Den demokratiske republikken Kongo. Langs denne veien bor rundt 200 000 flyktninger, i all hovedsak fra DR Kongo.

Ber om hjelp

Verdens helseorganisasjon har så langt gitt to millioner dollar fra nødfondet sitt og er også i ferd med å sende spesialister og forsyninger for å hjelpe Ugandas helsedepartement med å holde spredningen av under kontroll.

Leger Uten Grenser har også etablert en behandlingsenhet i Mubende sykehus og planlegger å åpne en annen i Madudu underfylke i nærheten av sentrum av utbruddet.

Uganda Røde Kors er også på plass.

– Vi jobber sammen med lokalsamfunnene . Vi håndterer de døde kroppene og mulige smittede personer og sikrer de involverte stedene og desinfiserer miljøet rundt, sier lege Joseph Kasumba, til BMJ.

Ugandas helseministeren Jane Ruth Aceng ba forrige uke om mer internasjonal støtte.

Africa Centers for Disease Control and Prevention, en del av Den afrikanske union, har gjort det klart at at Uganda vil være vertskap for et ministermøte neste uke med nabostater og andre afrikanske land som har opplevd ebolautbrudd.

Dette ebolautbruddet er det syvende i Uganda siden 2000 da et stort utbrudd tok livet av 224 mennesker.

Powered by Labrador CMS