Frykter ny nedstengning etter ebolautbrudd i Uganda
Frykten for ny, landsdekkende nedstengning er stor blant innbyggerne vi har snakket med, etter at smitten også har nådd hovedstadsområdet. Tiltak i forbindelse med et nytt utbrudd av ebola er satt i verk, og helsemyndighetene forsøker å berolige. – Basert på den erfaringen Uganda har, er jeg svært optimistisk på at vi snart vil ha nedkjempet dette utbruddet, sier en talsmann for helsedepartementet til Bistandsaktuelt.
– Jeg ble redd da presidenten fortalte at ebolaviruset er her igjen. Ebola dreper raskt, og dette kan fort bli mye verre enn koronapandemien, sier bilmekaniker Godfrey Kasibante til Bistandsaktuelt.
Mekanikeren forteller at frykten for en ny landsdekkende lockdown spredde seg i området hvor han jobber da myndighetene stengte ned de ebola-rammede distriktene.
– Jeg husker godt at det var akkurat dette som skjedde under pandemien. Det begynner med ett område, og sakte men sikkert stenger de ned hele landet.
Kasibante forteller at han har jobbet som bilmekaniker i Kibuli-området av Ugandas hovedstad i mange år. Da myndighetene stengte ned på grunn av koronapandemien i 2020 forsvant også kundene.
– Jeg var hjemme under hele nedstengningen fordi folk ikke hadde penger, og kundene mine forsvant. Bare Gud vet hvordan vi klarte å overleve. Nå er ebolaen her, og dette kan raskt bli mye verre enn pandemien. Koronaen har gjort oss fattigere og en ny lockdown vil bli katastrofal. Jeg har opplevd ebola her i landet tidligere, men viruset nådde aldri Kampala. Folk i mindre byer og på landsbygda ble i første grad rammet den gangen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre om det blir ny lockdown, sier Kasibante.
Sarah Nangendo, grunnskolelærer i Lohana:
– Jeg husker tidligere ebolautbrudd godt. Den gang visste vi lite om hvor alvorlig denne sykdommen er. Nå er kunnskapen større og jeg ble livredd da myndighetene fortalte oss at ebolaen er tilbake, sier Nangendo til Bistandsaktuelt.
Læreren frykter det dødelige viruset, og sier at de innfører de tiltakene de kan for å hindre smitte.
– Her på skolen har vi innført strenge regler og er nøye med informasjonen vi gir studentene. Det å vaske hender og holde avstand er allerede rutiner barna kjenner igjen fra pandemien, så det var ikke vanskelig å få elevene til å forstå at det er alvor.
Nangendo sier hun forventer en ny lockdown innen kort tid, og at tanken skremmer.
– Jeg skjønner godt at det vil være nødvendig å stenge ned dersom viruset sprer seg, men det får enorme konsekvenser for alle. Jeg husker pandemien og de to årene uten lønn. Jeg er redd for å gå sulten igjen. På skolen sliter vi fortsatt med økonomien etter den lange pandemien og en ny nedstengning vil være katastrofal. Myndighetene har gitt streng beskjed om at det ikke er lov å arrangere private begravelser selv om personen ikke dør av ebola. Begravelser gjøres nå av helseteam og det er mangel på personell, noe som kan bety at døde kropper blir liggende. Det er skremmende, sier Nangendo.
Muhammed Saad (14), elev ved skolen Lohana:
Jeg ble utrolig redd da jeg hørte om bbolautbruddet. Viruset er så dødelig og tanken på at det kan drepe både lærere og familiene våre skremmer meg, sier Saad.
Han forteller at skoleledelsen har innført strenge restriksjoner og at alle ber til Gud om at ebolaen ikke sprer seg videre.
– Jeg husker godt pandemien. Da skolene stengte gikk jeg i fjerde klasse og selv om vi hadde digital undervisning hjemme så gikk jeg glipp av så mye. Jeg gikk glipp av mye kunnskap og tanken på en ny nedstengning er skummel.
– Jeg er redd men jeg prøver å ikke tenke alt for negativt. Jeg bare håper at presidenten tenker seg om før han innfører en ny lockdown. Det er viktig at alle sørger for å gjøre sitt for å ikke spre viruset videre. Legene må også være forsiktige og ha på seg beskyttende utstyr. Når vi leker her på skolen, forsøker vi å ikke ta på hverandre.
Sharifa Alikoba, gateselger:
– Jeg jobbet som lærer da myndighetene stengte skolene for å stoppe spredningen av koronaviruset. Pandemien gjorde at jeg mistet jobben og begynte å selge kontantkort, sier Alikoba når Bistandsaktuelt møter hen på gata i Kampala.
Da den tidligere læreren hørte at det var ebolautbrudd i Uganda tenkte hun ikke så mye over det.
– Vi har hatt ebola her før og det har ikke vært så alvorlig. Nå stiger smittetallene og alle snakker om ny lockdown. Jeg husker den tidligere nedstengingen godt. Jeg var gravid og hadde ikke mulighet til å gå til legen. Det fantes ikke transport og jeg gikk gjennom graviditeten uten kontroller. Jeg er redd for å oppleve noe lignende igjen, sier Alikoba.
– Vi er knapt ute av pandemien og folk sliter fortsatt. For første gang siden pandemien har jeg klart å spare litt penger. Nå frykter jeg at jeg skal miste alt igjen.
Lemigio Agaba, butikkeier i Wabigalo:
– Pandemien har gjort folk fattige og i området her sliter folk enormt fortsatt, sier Lemigio Agaba når Bistandsaktuelt møter ham i butikken hans i Kampala.
Også han mener en ny nedstengning vil gjøre at folk blir enda fattigere.
– Og jeg vil miste kundene mine og viktige inntekter.
Butikkeieren forteller at han slet veldig under pandemien.
– Jeg hadde tatt opp lån og banken sluttet ikke å mase om tilbakebetaling selv om jeg ikke jobbet. Da presidenten opplyste om ebola-utbruddet, kom alle minnene tilbake. Jeg er faktisk mer bekymret nå enn det jeg var under pandemien.
Han sier det er bekymringsverdig å tenke på alle mennesker som har kroniske sykdommer som hiv.
– Hva skjer med dem i en ny lockdown når de ikke får tilgang til helsehjelp? spør han.
– Jeg har tre barn og de har tapt enormt med kunnskap under de to årene uten skolegang. Det får bare ikke skje igjen. Det vanskeligste er all uforutsigbarhet rundt dette. Ingen vet hva som vil skje og vi får bare vente på ny beskjed fra presidenten.
Helsedepartementets talsperson Emmanuel Ainebyoona understreker at det ikke er noen grunn til panikk.
– Vi har situasjonen under kontroll. Så langt er alle tilfeller i Kampala relatert til én avdød person fra Kassanda. Vi følger opp alle nærkontakter og har en god rutine for det arbeidet. Personer som er mistenkt for å ha ebola blir satt i karantene og vi følger dem opp, sier Aynebyoona.
Han viser til at myndighetene har etablert ulike systemer for å kunne takle utbrudd som dette på en sikker måte.
– Helsearbeiderne våre er trent og vi bruker erfaringene fra tidligere pandemier og epidemier for å takle det pågående ebola-utbruddet, sier han.
Ifølge helsemyndighetene er så langt 109 personer blitt bekreftet med ebola, hvorav 30 har dødd, 34 er behandlet og 45 er under behandling (tall per 26. oktober).
Ainebyoona mener at det for øyeblikket ikke er noen grunn til å være redd for en utvidet lockdown.
– Vi er nettopp ute av en lang pandemi og sliter veldig økonomisk. Pandemien belastet ressursene våre enormt og vi trenger virkelig å gå nøye gjennom hvert enkelt tiltak slik at det ikke rammer folk sosialt og økonomisk, sier han.
Ifølge helsemyndighetenes talsperson er Uganda nå i ferd med å gjennomføre vaksineforsøk på en ny vaksine som er spesifikk for den ebola-varianten som nå er registrert i Uganda. – Dette er et samarbeid mellom Uganda og andre nasjoner, blant dem USA, Storbritannia og India. Forsøkene starter i løpet av de neste ukene, sier han.