Overgrep begått av WHO-hjelpearbeidere i Øst-Kongo sjokkerer: – Fryktelig lesning
I en granskingsrapport får WHO knallhard kritikk for håndteringen av voldtektssanklager mot hjelpearbeidere under ebola-utbruddet i DR Kongo. WHO-sjef Tedros Ghebreyesus er sjokkert, og vil ansvarliggjøre overgriperne. – Håper ordene hans fører til handling, sier MSFs Lindis Hurum.
Dette er en mørk dag for WHO
Slike overgrep, begått av hjelpearbeidere, kan ikke få skje igjen
Etterforskere har funnet «klare strukturelle feil» og «individuell uaktsomhet» etter å ha undersøkt anklager om seksuelle overgrep fra WHO-ansatte i DR Kongo. Det kommer fram i en ny, uavhengig granskingsrapport utarbeidet av en spesialkommisjon nedsatt av WHOs generaldirektør Tedros Ghebreyesus.
- Dette er en mørk dag for WHO. Det første jeg vil si til ofrene er... unnskyld, sa en tydelig preget WHO-sjef under en pressebrief idag, ifølge nyhetsbyåret AFP.
Kommisjonen fikk i oppdrag å undersøke påstandene i en rapport fra september i fjor, der det ble hevdet at FN-ansatte i Øst-Kongo under ebolakrisen fra 2018 til 2020 hadde gjort seg skyldig i seksuelle overgrep mot lokale kvinner.
Ifølge granskingen skjedde flere av overgrepene i forbindelse med rekruttering av personell til den ekstremt komplekse medisinske hjelpeinnsatsen.
- En mørk dag for WHO
Kommisjonen intervjuet flere titalls kvinner som skal ha blitt tilbudt arbeid i bytte mot sex, eller som ble utsatt for voldtekt. Granskerne har identifisert mer enn 80 angivelige tilfeller av seksuelle overgrep under ebolakrisen, inkludert anklager mot minst 20 av Verdens helseorganisasjons egne ansatte.
Rapporten maler et dystert bilde, og noterer blant annet omfanget av overgrep mot kvinner i et fattig land, som under den svært dødelige ebolakrisen var ekstra sårbare. Kvinnene som skal ha vært utsatt for overgrep, fikk heller ikke den nødvendige støtten de burde ha fått etter slike krenkelser, heter det i rapporten.
Ifølge NTB, uttalte WHO-sjef Ghebreyesus at rapporten er «fryktelig lesning».
Granskingen ville ikke vært iverksatt uten grundig journalistikk, fra blant annet The New Humanitarian, som fulgte ebolainnsatsen i Øst-Kongo svært tett - og har dokumentert flere av overgrepene mot kongolesiske kvinner fra hjelpearbeidere.
Ifølge AFP, er to WHO-ansatte allerede permittert fra sine stillinger, og Ghebreyesus forsikret under dagens pressekonferanse at WHOs ledelse nå «tar grep for at andre som kan være involvert blir midlertidig fritatt enhver beslutningsrolle» i WHO.
- Høyeste prioritet nå er at gjerningsmennene holdes ansvarlig, sa WHO-sjefen.
- Slike overgrep kan ikke få skje igjen
Bistandsaktuelt har tidigere fortalt om hvordan Lindis Hurum, som nå er påtroppende generalsekretær i Leger uten grenser (MSF), ble sjokkert av hvordan FN-innsatsen i Øst-Kongo ble organisert. Manglende ydmykhet, omfattende «ebola-business» - og en militarisering av hjelpearbeidet bidro til at det dødelige viruset fortsatt levde da Bistandsaktuelt intervjuet Hurum. Viruset ble stoppet i juni i fjor, men da var 2299 mennesker døde, og Hurum hadde fått ny innsikt i WHOs virke.
Hun var ikke imponert.
- At ebolautbruddet i Øst-Kongo fortsatt ikke er slått tilbake, handler om en alvorlig systemsvikt, sa hun til Bistandsaktuelt den gang.
Hurum var hyret inn av FNs barnefond (Unicef) for å lede et rapid-response-team, men mente det var strukturelle problemer ved hele WHOs innsats. Nå er hun svært lite overrasket over funnene i granskningsrapporten.
- Basert på egne erfaringer fra Øst-Kongo, hvordan FN-innsatsen ble organisert, er funnene i rapporten dessverre ikke overraskende. Men jeg har glad for at denne uavhengige granskingen belyser et ekstremt viktig tema. Også håper jeg at WHO-sjef Tedros Ghebreyesus setter handling bak ordene, at de som står bak blir tatt. For slike overgrep, begått av hjelpearbeidere, kan ikke få skje igjen, sier Hurum.
- Les hele saken om Lindis Hurums unike innblikk i FNs ebolainnsats her: - WHO må endre kurs for å lykkes i kampen mot koronaviruset