DR Kongo:
Ebola bekreftet i millionby
To ebolasmittede er bekreftet døde i den tett befolkede elvebyen Mbandaka.
Et nytt virusutbrudd i det sentralafrikanske landet bekymrer WHOs eksperter.
Myndighetene i DR Kongo startet i går en ny ebola-vaksinasjonskampanje for å stoppe spredningen av viruset, etter et utbrudd som har krevd to menneskeliv den siste uka.
Rundt 200 doser av rVSV-ZEBOV-vaksinen er så langt sendt hovedstaden i Equateur-provinsen fra den østlige byen Goma, ifølge en pressemelding fra Verdens helseorganisasjon – som påpeker at flere doser vil bli levert de neste dagene for å kunne vaksinere nærkontakter og kontakter til nærkontakter, i tillegg til helsearbeidere.
– Med effektive vaksiner og erfaringene fra tidligere ebolainnsats i DR Kongo kan vi redde liv, sier Dr. Matshidiso Moeti, WHOs regionaldirektør, i en uttalelse.
– Tiden er ikke på vår side
Tre vaksinasjonsteam er allerede på plass i byen for å overvåke situasjonen og vaksinere personer med høy risiko. Så langt er 233 nærkontakter identifisert.
Kongo har hatt 14 utbrudd siden 1976. Det siste er det sjette siden 2018, og havnebyen Mbandaka hadde også et utbrudd i 2020.
Hyppigheten er urovekkende.
– Tiden er ikke på vår side. Sykdommen har hatt et to ukers forsprang. Den positive nyheten er at helsemyndighetene her har mer erfaring enn noen andre i å kontrollere et ebolautbrudd raskt, sier Moeti.
DR Kongos nasjonale institutt for biomedisinsk forskning har analysert prøver tatt av det første bekreftede tilfellet som antyder at smitten kom etter kontakt med et dyr, men det er for tidlig å fastslå akkurat hvordan vedkommende ble smittet.
– Sprer seg raskt
Mer enn en million mennesker bor i Mbandaka, et knutepunkt der Kongo-elva møter den mindre Ruki-elva. Byen er stoppested for båter på vei oppover elva, mot Kisangani, og nedover mot DR Kongos hovedstad Kinshasa. Elvenettverket brukes også for reisende til Den sentralafrikanske republikk, i tillegg har Mbandaka flyplass.
Ebola-infeksjon fører som regel til høy feber og blødninger, og utfallet er ofte død. I 2014 og 2015 førte det største ebolautbruddet som så langt er registrert til over 11 000 dødsfall i Liberia, Sierra Leone og Guinea . Et nytt utbrudd – med et virus som kan spre seg raskt fra person til person – i et tett befolket område bekymrer ekspertene.
– Sykdommen kan spre seg raskt, og vi kan få mange tilfeller på kort tid. Det er spesielt viktig at vi får raskt kontroll når utbruddet er i et urbant område som Mbandaka, sier Dr. Mory Keita, WHOs hendelsesleder for utbruddet til nettstedet Devex.