Konflikter og uro vil prege AU-toppmøtet
Krigen i Etiopia, forholdet til Israel og nylige militærkupp i flere afrikanske land vil trolig prege toppmøtet i Den afrikanske union denne helgen.
og msI morgen møtes afrikanske stats- og regjeringsledere til sitt årlige to dagers toppmøte i Etiopias hovedstad, Addis Abeba. I den panafrikanske samarbeidsorganisasjonen AU skal de blant annet diskutere utfordringer knyttet til matusikkerhet i Afrika og velge nye medlemmer til AU sitt freds- og sikkerhetsråd.
Det siste året har vært turbulent for Afrika, så trolig vil flere av de pågående konfliktene på kontinentet få oppmerksomhet på møtet.
I tillegg til utfordringer knyttet til koronapandemien og klimaendringene, har flere land opplevd statskupp, ekstremistisk islamistisk terror og intern splid. Den afrikanske unions leder Moussa Faki Mahamat sa i en tale denne uken at «interne konflikter og voksende kriser i Sahel, på Afrikas Horn og i det sørlige Afrika, truer med å destabilisere land som allerede er skjøre på grunn mangelfull politisk, sosial og økonomisk styring.»
Krigen i Etiopia
På hjemmebane står vertsnasjonen Etiopia overfor krig og en voksende humanitær katastrofe med stengte grenser og manglende humanitær tilgang til den nordlige Tigray-regionen. Dette, sammen med koronapandemien, vil gjøre toppmøtet ekstremt utfordrende, skriver Institute for Security Studies (ISS) i en rapport.
Selv om toppmøtet starter i morgen, har afrikanske utenriksministre allerede møttes i Addis Abeba. Det at AU-møter avholdes i Addis Abeba, er stor diplomatisk seier for Etiopia, hevdet ambassadør Dina Mufti, som er talsperson for det etiopiske utenriksdepartementet i en pressekonferanse i slutten av januar.
– Det har vært et enormt press fra ulike aktører og enkelte afrikanske land om å enten avlyse toppmøtet eller arrangere det et annet sted på bakgrunn av sikkerhetssituasjonen i Etiopia og koronapandemien, uttalte han.
- Les også: Etiopia vil oppheve unntakstilstand
Forholdet til Israel
Uenighet rundt AU sitt forhold til Israel, er en annen utfordring AU-medlemslandene står overfor. Israel har vært nektet observatør status i AU siden unionens opprettelse i 2002, men ble i fjor akkreditert av AU-kommisjonens leder Moussa Faki Mahamat. Det har siden det vært splid i AU om forholdet til Israel på grunn av Israels okkupasjon av Palestinske områder, og man har ikke tidligere lykkes å komme til enighet. Sør-Afrika og Algerie har derfor plassert konflikten på agendaen for toppmøtet.
Statskupp
AU-møtet i Addis Abeba vil trolig også preges av militærkuppene flere land har opplevd det siste året samt at land har blitt suspendert fra deltagelse i unionen som følger av kuppene.
Denne uken ble det kjent at Burkina Faso blir suspendert på grunn av militærkuppet i landet i slutten av januar. Tidligere har også Sudan, Guinea og Mali opplevd å bli suspendert som følger av militærkupp det siste året. Det har vært splittelse i AU sitt freds- og sikkerhetsråd om hvorvidt Tjad, som også opplevde kupp i 2021, burde ha blitt suspendert fra AU. Enkelte observatører har hevdet at beslutningen om å ikke suspendere Tjad, svekker AU sin kredibilitet, skriver organisasjonen International Crisis Group.
Mye står på spill
For å oppnå et «integrert, velstående og fredelig Afrika», slik som AU sin visjon tilsier, må konfliktene på kontinentet løses. I en uttalelse i forkant av møtet sier Human Rights Watch at «Senegals president Macky Sall (som nå overtar presidentskapet på møtet red.anm) bør sikre at sivil beskyttelse, menneskerettigheter, rettferdighet og ansvarliggjøring er fokusområder på Den afrikanske unions agenda».